Ελλάδα » Ξανά ισόβια για το φονικό που συγκλόνισε την Κρήτη

Ξανά ισόβια για το φονικό που συγκλόνισε την Κρήτη

Ξανά ισόβια για το φονικό που συγκλόνισε την Κρήτη

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, ολοκληρώθηκε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων η εκδίκαση της υπόθεσης φόνου στον Βοριά Ηρακλείου τον Απρίλιο του 2007, η οποία είχε απασχολήσει ιδιαίτερα την τοπική κοινή γνώμη καθώς χρειάστηκαν τρεις μήνες για να εξιχνιαστεί.

Το δικαστήριο με πλειοψηφία 5-2, έκρινε τον 46χρονο -σήμερα- κατηγορούμενο «ένοχο» για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση επιβάλλοντάς του ποινή ισόβιας κάθειρξης και μη δεχόμενο ότι αιτία του φόνου ήταν ο βιασμός του δράστη από το θύμα σε ηλικία επτά ετών, τον οποίο- σύμφωνα με τον κατηγορούμενο- φρόντιζε διαρκώς να του υπενθυμίζει με τελευταίο ένα ασήμαντο επεισόδιο δύο ημέρες πριν το συμβάν.

Νωρίτερα ο Εισαγγελέας είχε προτείνει να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό (που θα έσπαγε τα ισόβια) προτείνοντας στο δικαστήριο να δεχθεί πως «οι πράξεις του προκλήθηκαν από προηγούμενη ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος». «Ναι, πιστεύω ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά πριν 30 χρόνια. Πιστεύω ότι όλα αυτά συνέβησαν» είχε τονίσει στην αγόρευσή του, σχολιάζοντας μάλιστα πως θα ήταν δικαιολογημένη από τη μεριά του δράστη οποιαδήποτε άλλη αντίδραση εκτός το φόνο.

Ωστόσο, το Δικαστήριο φάνηκε πιο αυστηρό στην κρίση του με δύο μόνο ενόρκους να δέχονται την Εισαγγελική Πρόταση. Σημειώνεται πως είναι η τρίτη φορά που δικάζεται η συγκεκριμένη υπόθεση αφού η προηγούμενη απόφαση του Εφετείου «γύρισε πίσω» μετά από αναίρεση στον Άρειο Πάγο.

Το συμβάν

Το περιστατικό είχε γίνει στις 11 Απριλίου του 2007. Ο δράστης είχε πάει φορώντας κουκούλα σε υπόστεγο όπου βρισκόταν το θύμα, τον είχε πυροβολήσει με κυνηγετικό όπλο πολλές φορές προκαλώντας του θανατηφόρα τραύματα και στη συνέχεια διέφυγε. Οι πυροβολισμοί είχαν επίκεντρο στα γεννητικά όργανα του θύματος ενώ του προσέβαλαν και άλλα ζωτικά όργανα με αποτέλεσμα τον θάνατο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο δράστης είχε κρυφτεί έξω από το ποιμνιοστάσιο φορώντας κουκούλα και οπλισμένος με μια καραμπίνα. Πυροβόλησε το θύμα  πέντε φορές με κυνηγετική καραμπίνα χρησιμοποιώντας μονόβολα.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα κατέθεσαν μάρτυρες, για να διώξει τις υποψίες από πάνω του, λίγες ώρες μετά, πήγε μαζί με τους γονείς του στο σπίτι του νεκρού για να συλλυπηθεί την οικογένεια ενώ πήγε και στην κηδεία και έδωσε χρήματα για τα ορφανά.

Ωστόσο, φεύγοντας από τον τόπο του εγκλήματος, έχασε την κουκούλα του, την οποία όμως στη συνέχεια βρήκαν οι αστυνομικοί και με ταυτοποίηση γενετικού υλικού οδηγήθηκαν στον δράστη που στη συνέχεια ομολόγησε στις 29 Ιουνίου του ίδιου έτους.

Ομολογία σοκ: Με είχε βιάσει

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος απέδωσε την πράξη του σε κακοποίηση που είχε υποστεί από το θύμα στην παιδική του ηλικία. «Παρόλα αυτά δεν ήθελα να το σκοτώσω, μόνο να τον τραυματίσω» προσέθεσε.

Η αφορμή της επίθεσης ήταν ένα επεισόδιο μεταξύ τους στο πλαίσιο του οποίου το θύμα τον εξύβρισε και τον απείλεισε πως θα τον βίαζε ξανά.

Όσο για το γιατί τόσο καιρό απέκρυπτε τον βιασμό, τόνισε πως ντρεπόταν γι’ αυτό και δεν ήθελε να το μάθει το χωριό αλλά ούτε και η γυναίκα του, καθώς ήδη είχαν αποκτήσει ένα παιδί και προσπαθούσε να προχωρήσει τη ζωή του. «Προσπαθούσα να ξεχάσω, να ξεπεράσω αυτό που μου είχε κάνει αλλά αυτός διαρκώς μου το θύμιζε. Δεν με άφηνε να το ξεπεράσω» τόνισε.

«Εγώ από την αρχή τα είπα όλα στην αστυνομία αλλά τους είπα να μην τα γράψουν» προσέθεσε και ζήτησε συγνώμη από τα 4 παιδιά του θύματος.

ΠΗΓΗ: zarpanews.gr