Ελλάδα » Τσίπρας: Η Ελλάδα θα προασπίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα προασπίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα προασπίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα προασπίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Ειδικά για τους δύο στρατιωτικούς είπε ότι παράλληλα με τις διμερείς επαφές η Ελλάδα στηρίζεται και στους συμμάχους της. Μετέφερε τις διαβεβαιώσεις των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αντίστοιχα ότι το ζήτημα θα τεθεί στη σύνοδο της Βάρνας με την Τουρκία.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ποιοτική αλλαγή στην συμπεριφορά της Τουρκίας «που πρέπει να μας ανησυχήσει», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα θα επιχειρεί να αξιοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας, θα συνεχίσει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκάις, θα συνεχίσει την προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή συνεργασία σε προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό.

«Από δω και στο εξής θα πρέπει να είναι σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα θα προασπίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής» είπε και πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά την προάσπιση των συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά «ζήτησα ξεκάθαρες εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσει οποιοσδήποτε Ευρωτουρκικός διάλογος».

Αναφερόμενος στην κοινή θέση των Ευρωπαίων ηγετών κατά την ολοκλήρωση της χθεσινής πρώτης ημέρας της Συνόδου έκανε λόγο για «ξεκάθαρο μήνυμα, το πιο ισχυρό στην ιστορία της Ένωσης σε ό,τι αφορά το Αιγαίο».

Το θέμα των στρατιωτικών θα τεθεί στη σύνοδο της Βάρνας

Σχετικά με το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως είχε την ευκαιρία να θέσει το θέμα, ζητώντας παράλληλα εγγυήσεις ότι αυτό θα εγερθεί και στην προσεχή σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας. «Από τις συνομιλίες εξασφάλισα ότι τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσουν το θέμα στον πρόεδρο Ερντογάν».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε το θέμα να λυθεί σε διμερές επίπεδο μέχρι τη σύνοδο του Μαρτίου, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό. Από εδώ και πέρα δεν θα εγκαταλείψουμε τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, όμως θα στηριχθούμε και από τους εταίρους, από τους συμμάχους μας».

«Όποιος επιχειρήσει να αξιοποιήσει ένα γεγονός που συνέβη εκ παραδρομής για να εγείρει ζήτημα ανάμεσα στις δύο χώρες θα κάνει τεράστιο λάθος και απέναντι στην αξιοπιστία του και στις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε προσπαθήσει να χτίσουμε τόσα χρόνια» διεμήνυσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα περί ομηρείας ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει «να το ξανασκεφτεί το θέμα γιατί θα είχε αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Θέλω να ελπίζω ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση» είπε.

«Πρέπει να συνέλθουν και να προσχωρήσουν στην κοινή λογική»

Ερωτηθείς αν η ελληνική πλευρά φοβάται για θερμό επεισόδιο ίσως και σε κατοικημένη περιοχή, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει φόβος κατ” αρχήν γιατί η ελληνική πλευρά διαθέτει αποτρεπτική ικανότητα, αλλά αυτό το αίσθημα δεν θα πρέπει να υπάρχει και στον αλό.

«Μπορεί να θεωρούμε ότι οι γείτονες μας είναι οξύθυμοι και φωνακλάδες κάποιες φορές αλλά δεν τους θεωρούμε ανόητους» είπε. Χαρακτήρισε την ευρύτατη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα ως δείγμα ασφάλειας.

Πρόσθεσε ότι «δεν φοβόμαστε αλλά προβληματιζόμαστε. Σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε για τη διακυβερνητική διάσκεψη μετά τη Σμύρνη που είχα πάει είναι να γίνει στην ελληνική πλευρά. Θα έπρεπε να μιλάμε για οικονομία» είπε.

Απηύθυνε έκκληση να συνειδητοποιήσει ότι αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά, «πρέπει να σοβαρευτούν και να σταματήσουν τις προκλήσεις» είπε και υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ε.Ε. που να στηρίζει όπως η Ελλάδα την ευρωπαϊκή προοπτική της.

«Να πείσουμε τους γείτονες ότι πρέπει να συνέλθουν και να προσχωρήσουν στην κοινή λογική».

Η ενημέρωση στον Πούτιν

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Τον ενημέρωσα για τις θέσεις μας με την Τουρκικά. Συζητήσαμε για μεγάλα κρίσιμα ζητήματα όπως οι Αμερικανορωσικές σχέσεις και οι Ευρωρωσικες σχέσεις». Για την υπόθεση Σκριπάλ, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να διαλευκανθεί η υπόθεση.

«Η επίθεση με χημικά όπλα είναι επίθεση στην κοινή Ευρωπαϊκή μας ασφάλεια. Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί, ωστόσο πρέπει να αφήσουμε ανοικτό τον δίαυλο διαλόγου με την Ρωσία, πριν τα τελικά συμπεράσματα».

Έντιμος συμβιβασμός με ΠΓΔΜ

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι η εθνική θέση είναι μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό, είτε με χρονικό προσδιορισμό. «Δεν μπορεί οι λαοί μας να βρίσκονται στο διενεκές σε διαμαχη. Θέλουμε μία στέρεα λύση για όλες τις χρήσεις», προσθέτοντας πως αν υπάρχει άλλο όνομα στο εσωτερικό και άλλο για διεθνή χρήση αυτό θα διαιωνίζει τη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών.

«Έχουμε καλές προθέσεις. Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσουμε με βάση το εθνικό συμφέρον και πιστεύω ότι θα γίνουν βήματα σήμερα στα Σκόπια», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ωστόσο ανέφερε πως «δεν μας πιέζει κανείς για λύση. Η λύση δεν αποτελεί υπαρξιακό μας πρόβλημα, από την άλλη πλευρά, όμως, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι. Εμείς δεν πάμε με βάση αυτό. Πάμε σε διαπραγμάτευση επειδή θέλουμε».

ΠΗΓΗ