Οικονομία » Eurobank: Αύξηση μετά από έξι χρόνια των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό

Eurobank: Αύξηση μετά από έξι χρόνια των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό

Eurobank: Αύξηση μετά από έξι χρόνια των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό

Ετήσια αύξηση 2,2% σημείωσε ο αριθμός των απασχολούμενων στην ελληνική οικονομία το 2017, φτάνοντας τα 3,75 εκατ. άτομα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επικαλούνται οι αναλυτές της Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας «7 Ημέρες Οικονομία».

Κατά τα ίδια στοιχεία, η μισθωτή εργασία πλήρους απασχόλησης είχε την υψηλότερη συνεισφορά στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένων και το 2017, ενώ επειτα από έξι χρόνια συνεχούς πτωτικής πορείας ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό παρουσίασε ετήσια αύξηση.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, παρά τη συνεχή ενίσχυση των τελευταίων τεσσάρων ετών -συνολική αύξηση 6,8% ή 239,5 χιλ.- η απασχόληση στην Ελλάδα υπολείπεται κατά 18,6% ή 857,8 χιλ σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό των 4.610,5 χιλ ατόμων το 2008.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις επίσημες προβλέψεις (π.χ. Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2018) για ενίσχυση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης το 2018 και το 2019, η τράπεζα αναμένει περαιτέρω αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων στην επόμενη διετία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, όπως ισχύει και για άλλες βασικές μακροοικονομικές μεταβλητές της ελληνικής οικονομίας, π.χ. ΑΕΠ, η πορεία προς ανάκτηση των προ κρίσης επίπεδων απασχόλησης εκτιμάται ότι θα είναι πολυετής.

Στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας τονίζεται πως η κατηγορία των μισθωτών -το 65,9% του συνόλου των εργαζομένων- είχε την υψηλότερη συνεισφορά στην ετήσια ενίσχυση της απασχόλησης το 2017.

Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των μισθωτών αυξήθηκε κατά 2,2% ή 52,9 χιλ άτομα. Ακολούθησε η κατηγορία των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό με ενίσχυση της τάξης του 2,4% ή 19,9 χιλ. Τέλος, οι κατηγορίες των βοηθών στην οικογενειακή επιχείρηση και των αυτοαπασχολούμενων με προσωπικό παρουσίασαν ετήσια άνοδο 2,6% ή 3,7 χιλ και 1,0% ή 2,6 χιλ αντίστοιχα.