Αγροτικά » 1ο Φεστιβάλ Θεσσαλικού Οίνου στη Λάρισα
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ

1ο Φεστιβάλ Θεσσαλικού Οίνου στη Λάρισα

1ο Φεστιβάλ Θεσσαλικού Οίνου στη Λάρισα

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ) Θεσσαλίας διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Θεσσαλικού Οίνου (1st Thessaly Wine Festival), το  Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018, στο Ξενοδοχείο Divani Palace, στη Λάρισα.

Το Φεστιβάλ βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και υπό την επιστημονική αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων.

Συνδιοργανωτές είναι τα Επιμελητήρια Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων.

Την εκδήλωση στηρίζει ο Δήμος Λάρισας, ο ΟΕΣΥΝΕ, ο ΣΘΕΒ (Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) καθώς και το Δίκτυο Οινοποιών Θεσσαλίας.

Φεστιβάλ 1

Σήμερα οι φορείς που συμμετέχουν παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για την έναρξη του φεστιβάλ. Ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος τόνισε ότι «από αυτή την εκδήλωση θέλουμε να έχουμε μια προστιθέμενη αξία για προϊόν του κρασιού. 26 οινοπαραγωγοί θα μας μυήσουν σε συνεδρίες με πολλές γευστικές εκπλήξεις».

Ο Γρηγόρης Βλαχάκης πρόεδρος του Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Θεσσαλίας υπογράμμισε ότι «στόχος του φεστιβάλ είναι η δημιουργία καταναλωτικής συνείδησης στους θεσσαλούς».

Ο Θάνος Καραθάνος πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων ανέφερε ότι ο Θεσσαλικός Αμπελώνας είναι άγνωστος εκτός των συνόρων. Είναι ευκαιρία να το αναδείξουμε αποκαλύπτοντας στον χαρακτήρα του τόπου μας».

Η Λένα Λιάγκουρα Γ.Γ του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας υπογράμμισε ότι «θέλουμε το ταξίδι του θεσσαλικού οίνου να ξεκινήσει από αυτή την εκδήλωση και να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο».

Ο Αντιδήμαρχος του δήμου Λαρισαίων Παναγιώτης Νταής χαρακτήρισε σημαντική την εκδήλωση «καθώς όλες αυτές οι συνέργειες βοηθούν στην προώθηση των προϊόντων της περιοχής κάτι που ο δήμος το στηρίζει ενεργά», κατέληξε.

Φεστιβάλ οίνου

Παραγωγοί από τους 4 νομούς της Θεσσαλίας θα δώσουν το παρόν και θα μας δώσουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και να δοκιμάσουμε τα κρασιά τους καθώς και να συζητήσουμε και να ανακαλύψουμε τον πλούτο της Αμπελουργικής Θεσσαλίας.

Συμμετέχοντες Οινοποιοί

Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Αμπελοοινικού Τομέα Καρδίτσας «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΑΣ»

Winery Monsieur Nicolas

Αμπελουργική Οινοποιητική Φίλια Γη

Οινοποιία Αλατά

Οινοποιία και Φυτώριο Ντούγκος

Κτήμα Ζαφειράκη

Aristotelis Liappis Winery

Κτήμα Δ. Μίγας

Οινοποιία Αθανάσιος Μηνάς

Οινοποιία Ελασσόνας

Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου

Οινοποιείο Οικογ. Παπαθανασίου

Αγρόκτημα Τζανακούλη

Tsantali Vinyards & Wineries

Οινοποιείο Νικολούλη

Οινοποιία –  Βασδαβάνου

Οινοποιία Χρυσοχόου

Αγροτικός Παραγωγικός Συνεταιρισμός Ν. Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

Κτήμα Μηλέα

Οινοποιείο Κουτσογιωργάκης

Οινοποιείο Μυλωνά

Κτήμα Τιμπλαλέξη

Κτήμα Λιάκου

Οινοποιία Τσιλιλής

Οινοποιείο Μετέωρο (Τσίνας)

 Κελάρι Περγαντή

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Έναρξη Φεστιβάλ-Χαιρετισμοί: 10:00

Βασίλης Κόκκαλης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Γρηγόριος Βλαχάκης, Πρόεδρος ΕΣΥΝΕ Θεσσαλίας

Σωτήρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας

Αριστοτοτέλης Μπασδάνης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Βασίλης Γιαγιάκος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων

Γεώργιος Ντενίσης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καρδίτσας

Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λάρισας

Αχιλλέας Νταβέλλης, Πρόεδρος ΣΘΕΒ

Θανάσης Καραθάνος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων

Θοδωρής Σδρούλιας, δημοσιογράφος

Λήξη: 18:00

Στο χώρο του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εξειδικευμένα workshops, συνδυασμός κρασιών με τοπικά προϊόντα (τυριά και αλλαντικά).

Το πρόγραμμα των workshops:

Workshop 1:  12:00-12:30

 «Εξερευνώντας τους θησαυρούς της θεσσαλικής γης: ποικιλίες και αμπελοτόπια στον πιο άγνωστο και ανερχόμενο ελληνικό αμπελώνα – Οινογευστική δοκιμή κρασιών από χαρακτηριστικές ποικιλίες της Θεσσαλίας» 

 Θάνος Καραθάνος

Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων, Ε.Συνεργάτης ΤΕΙ Θεσσαλίας

Workshop 2: 12:45-13:15

«Γαλλικές Ποικιλίες Σταφυλιών, στην Ελληνική Οινοποιία-Οινογευστική δοκιμή κρασιών από Γαλλικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Θεσσαλία»

-Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής

 Καθηγητής Δενδροκομίας, Δν/της του Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου «Δενδροκομικών & Εδαφικών Πόρων HortLab» του ΤΕΙ/Θεσσαλίας

-Αθηνά Παπαχατζή

Τελειόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας ΑΠΘ

Workshop 3: 13:30-14:30

Αναλυση των αντιοξειδωτικων στο κρασι με τη χρηση μιας καινοτομου συσκευης απο το τμημα Βιοχημειας-Βιοτεχνολογιας του ΠΘ

Κουρέτας Δημήτριος

Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών – Τοξικολογίας

Workshop 4: 14:45-15:15

“ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ- ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ”

Θοδωρής Σδρούλιας

Δημοσιογράφος

Workshop 5: 15:30-16:00

«Ο Αντίκτυπος της Αειφόρου Ανάπτυξης στην Βιομηχανία της Θεσσαλικής Οινοποιίας»

Σπυρίδων Φράγκος

Υποψήφιος Διδάκτoρας, Μαθηματικός – Οικονομολόγος

Διαβάστε επίσης: