Συνεντεύξεις » Μαρία Ευθυμίου στη larissanet: «Θα έχουμε επικίνδυνες εξελίξεις…»
Η ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Μαρία Ευθυμίου στη larissanet: «Θα έχουμε επικίνδυνες εξελίξεις…»

Μαρία Ευθυμίου στη larissanet: «Θα έχουμε επικίνδυνες εξελίξεις…»

«Ο χρόνος εξαντλείται. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τη βαριά πορεία που έχουμε πάρει, ήρθε η ώρα της δουλειάς εκ μέρους όλων μας και της αφοσίωσης σε αρχές και σε ιδανικά»

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Στη Λάρισα βρέθηκε πρόσφατα η Μαρία Ευθυμίου – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών – όπου παρουσίασε το βιβλίο της «Μόνο λίγα χιλιόμετρα. Ιστορίες για την Ιστορία».

Η κ. Ευθυμίου μέσα από τη συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet αναφέρεται στις αναμνήσεις που έχει από τη γενέτειρα Λάρισα, όπως και στους δεσμούς που διατηρεί με συγγενείς και φίλους.

Στη συνέχεια η ιστορικός μιλώντας για την οικονομική κρίση διαπιστώνει «ένα παράπλευρο κέρδος μέσα στο συνεχιζόμενο και επιδεινούμενο κακό που κατατρώγει τα σωθικά της χώρας μας…».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντησή της για το πώς εκτιμά ότι θα αναφέρεται ο ιστορικός του μέλλοντος σε όσα συνέβησαν στη χώρα μετά το 2010.

Στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων η Μαρία Ευθυμίου παρουσιάζεται απαισιόδοξη υπογραμμίζοντας ότι «θα έχουμε επικίνδυνες εξελίξεις από πολλά μέτωπα, όχι μόνον από την Τουρκία. Που είναι, βέβαια, η πιο επικίνδυνη απ’ όλους».

Κλείνοντας, η Αν. Καθηγήτρια Ιστορίας μιλάει για την Παιδεία, ενώ στέλνει το δικό της μήνυμα στους πολίτες και κυρίως στους νέους.

Η συνέντευξη της Μαρίας Ευθυμίου:

Κυρία Ευθυμίου, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την γενέτειρά σας, την πόλη μας, τη Λάρισα, την οποία επισκεφθήκατε πριν από λίγες ημέρες. Ποιές είναι οι αναμνήσεις που έχετε από την πόλη όπου ζήσατε μέρος των παιδικών σας χρόνων; Τι σας συνδέει με τους πολίτες της και πώς βλέπετε την εξέλιξη της Λάρισας στο διάβα των χρόνων;

Από τη Λάρισα έχω αναμνήσεις γλυκές γιατί εδώ έπαιξα ως παιδί, εδώ περπάτησα στο Αλκαζάρ, εδώ περιηγήθηκα – κρατώντας το χέρι των γονιών μου – στο Παζάρι. Και εδώ γυρνώ για να βρεθώ με συγγενείς και φίλους, να αγκαλιαστούμε, να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε. Γιατί, παρότι η πόλη άλλαξε πολύ στο πέρασμα των δεκαετιών, διατηρεί το πνεύμα των κατοίκων της και τον παλμό της.

Θέλοντας να αποτιμήσουμε όσα έχει αφήσει στους Έλληνες η ένταση της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια, πόσο πιστεύετε ότι μας έχει επηρεάσει και σε ποιούς τομείς;

Η κρίση έκανε πολλούς από εμάς πιο στοχαστικούς και αυτοπαρατηρητικούς. Είναι ένα παράπλευρο κέρδος μέσα στο συνεχιζόμενο και επιδεινωνούμενο κακό που κατατρώγει τα σωθικά της χώρας μας, διαλύοντας τον ηθικό κορμό και την υπόστασή της.

Πώς εκτιμάτε ότι θα αναφέρεται ο ιστορικός του μέλλοντος σε όσα συνέβησαν στη χώρα μας από το 2010 και μετά;

Ως μοιραία περίοδο για την ελληνική Ιστορία, αν συμβούν τα βαριά που διαγράφονται στον ορίζοντα.

Η τρέχουσα περίοδος αναμφίβολα χαρακτηρίζεται από την όξυνση στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων και ιδίως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η «θυελλώδης» – ανά τους αιώνες – σχέση μας με τους γείτονες;

Στα Βαλκάνια υπάρχουν ανοικτοί λογαριασμοί από τον 19ον ήδη αιώνα. Τώρα που η Ελλάδα είναι γονατισμένη, φυσικό είναι οι γείτονές της να ορέγονται εδάφη και κέρδη. «Δρυός πεσούσης, πάς ανήρ ξυλεύεται». Θα έχουμε επικίνδυνες εξελίξεις από πολλά μέτωπα, όχι μόνον από την Τουρκία. Που είναι, βέβαια, η πιο επικίνδυνη απ’ όλους.

Πολλοί επικαλούνται την επιστήμη που εσείς διακονείται, στην Ιστορία, για το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους που έχει πρωτεύουσα τα Σκόπια. Ποιά πιστεύετε ότι θα ήταν η πλέον ορθή λύση με βάση την ιστορική αλήθεια;

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχουν για την Ελλάδα πλέον πολλά περιθώρια και ότι θα έχουμε, και εδώ, μία δυσμενή για εμάς κατάληξη. Τουλάχιστον να είναι η λιγότερο δυσμενής.

Καθημερινά έρχεστε σε επαφή με τους φοιτητές σας, ενώ επί δεκαετίες υπηρετείτε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πώς σχολιάζετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Εκπαίδευση και ποιές βασικές αρχές θα πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να βελτιωθεί ο – κατά γενική ομολογία – πολύπαθος χώρος;

Να γίνει η Παιδεία ξανά ουσιαστική. Απαιτητική -με αγάπη. Συστηματική   -με  κανόνες και αρχές. Με δασκάλους που θα αξιολογούνται, θα καθοδηγούνται, θα επιπλήττονται και θα επαινούνται. Και που θα απομακρύνονται εάν δεν κάνουν το έργο τους με αφοσίωση, σύστημα και αρετή.

Κλείνοντας, ποιό είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες και ειδικά στους νέους;

Ο χρόνος εξαντλείται. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τη βαριά πορεία που έχουμε πάρει, ήρθε η ώρα της δουλειάς εκ μέρους όλων μας και της αφοσίωσης σε αρχές και σε ιδανικά. Η Ελλάδα η ίδια είναι ένα μεγάλο ιδανικό. Ας την προστατεύσουμε αγαπώντας τις ομορφιές της, τη φύση της, την Ιστορία της και την υπέροχη γλώσσα της.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: