Λάρισα » Τί ψάχνουν για τα αίτια της φωτιάς στη Β’ ΔΟΥ Λάρισας
ΠΟΥ ΕΣΤΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Τί ψάχνουν για τα αίτια της φωτιάς στη Β’ ΔΟΥ Λάρισας

Τί ψάχνουν για τα αίτια της φωτιάς στη Β’ ΔΟΥ Λάρισας

- Τι λένε οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων του ισογείου που υπέστησαν καταστροφές από τα νερά

Η προσοχή των ανθρώπων που ερευνούν τα αίτια έχει στραφεί σε δύο σημεία στον πρώτο όροφο -Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται η έκθεση της Πυροσβεστικής, στα μέσα Απριλίου έτοιμο το πόρισμα -Αγωνία των ιδιοκτητών των καταστημάτων εστίασης που είδαν τις επιχειρήσεις τους να πνίγονται από τους τόνους νερού που ρίχθηκαν για την κατάσβεση»

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Πέρασαν σχεδόν δύο εβδομάδες από εκείνη την ημέρα που η Β’ ΔΟΥ τυλίχτηκε στις φλόγες προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε όλο τη κτήριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατρόκλου και Ρούσβελτ στο κέντρο της Λάρισας. Ζημιές υπήρξαν και σε αρχειακό υλικό της εφορίας -το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις των υπευθύνων- ένα τμήμα από αυτό μπορεί να ανακτηθεί. Μετά την πυρκαγιά οι άντρες του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες προσπαθούν ανάμεσα στα αποκαΐδια να εντοπίσουν την αιτία που έχει προκαλέσει την φωτιά στο κεντρικό κτήριο της πόλης. Αν και οι διαδικασίες αυτές απαιτούν τουλάχιστον τρεις μήνες, η εξέλιξη της έρευνας φαίνεται να προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία αναμένεται να δώσει η έκθεση της Πυροσβεστικής, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου. Όμως το πόρισμα που θα ρίχνει φως στα ακριβή αίτια δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από τα μέσα Απριλίου.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ Β ΔΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ 2018 (2)

Τι εξετάζουν για τη φωτιά

Εξετάζοντας τις μαρτυρίες, αλλά και τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι άντρες του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής που είναι υπεύθυνοι για την αυτοψία, φαίνεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από τον πρώτο όροφο του κτηρίου και στη συνέχεια εξαπλώθηκε τάχιστα στους υπόλοιπους ορόφους. Μάλιστα η προσοχή των ανθρώπων που ερευνούν τα αίτια έχει στραφεί σε δύο σημεία στον πρώτο όροφο. Από εκεί πιστεύουν ότι ξεκίνησε η φωτιά. Ακόμη όμως οι ερευνητές συγκεντρώνουν στοιχεία που θα βοηθήσουν στην τεκμηρίωση των αιτιών με περισσότερη ακρίβεια.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ Β ΔΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ (16)

Τι λένε οι επιχειρηματίες

Ζημιές σε αυτή την μεγάλη φωτιά δεν είχαμε μόνο στους ορόφους του κτηρίου που στεγαζόταν η Β’ ΔΥΟ Λάρισας, αλλά και στο ισόγειο που βρίσκονται δύο καταστήματα εστίασης. Οι τόνοι νερού που ρίχθηκαν για να σβήσει η φωτιά κατέληξαν στις δύο επιχειρήσεις. «Τα παιδιά έφυγαν από εδώ στις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής χωρίς να αντιληφθούν το παραμικρό. Στις 5.30 τα ξημερώματα που ήρθα εδώ είδα το μαγαζί μου να καίγεται», περιγράφει ο Κώστας Γιατσάκης ιδιοκτήτης του bar- restaurant «S’il vous plait».

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΕΦΟΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ (3)

Ο κ. Γιατσάκης αναφέρει ότι το Σάββατο το μεσημέρι, όταν κατάφερε να μπει μέσα στο κατάστημά του, είχε πλημμυρίσει ολόκληρο. «Πάθαμε ζημιές στα ηλεκτρολογικά, στις γυψοσανίδες, σε μηχανήματα, στην κουζίνα και το υπόγειο ότι υπήρχε καταστράφηκε. Επίσης κάποια από τα προϊόντα αλλοιωθήκαν και πετάχτηκαν. Έχω πάθει ολοκληρωτική ζημιά», αναφέρει ο ιδιοκτήτης. Η επαναλειτουργία του είναι ένα μεγάλο στοίχημα.

ΦΩΤΙΑ Β ΔΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ (5)

Αντίστοιχη ήταν η κατάσταση και στο κατάστημα εστίασης «Μαλλιώρας», που βρίσκεται επίσης στο ισόγειο στην άλλη πλευρά του κτηρίου. «Το μεσημέρι του Σαββάτου καταφέραμε μετά από εντολή της Πυροσβεστικής να μπούμε στο μαγαζί. Είχε γεμίσει νερά. Φούσκωσαν γυψοσανίδες, έτρεχαν νερά από παντού, ακόμη και από τα ηχεία. Είχε φυσικά έντονη μυρουδιά καμένου που ερχόταν από τους πάνω ορόφους. Όσο  είμαστε κλειστοί τρέχουν τα πάγια της επιχείρησης και είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό», περιγράφει ο Στέφανος Μαλλιώρας, ιδιοκτήτης του καταστήματος. Οι ζημιές εντοπίζονται σε ένα σημαντικό τμήμα του καταστήματος. Η αγωνία του προσωπικού για να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση όλες αυτές τις ημέρες ήταν μεγάλη. Μετά από εργασίες πολλών ημερών τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, καθώς την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το κατάστημα εστίασης «Μαλλιώρας» ετοιμάζονταν να επαναλειτουργήσει.

ENTYΠΗ LARISSANET

 

Διαβάστε επίσης: