Ελλάδα » ΟΗΕ: Μέσα σε δύο χρόνια έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο σχεδόν 500 πρόσφυγες

ΟΗΕ: Μέσα σε δύο χρόνια έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο σχεδόν 500 πρόσφυγες

ΟΗΕ: Μέσα σε δύο χρόνια έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο σχεδόν 500 πρόσφυγες

Νέες προσπάθειες για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, όπως και για την ενδυνάμωση των ασφαλών εναλλακτικών οδών ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με σημερινή της ανακοίνωση για το ναυάγιο στο Αγαθονήσι.

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει τη θλίψη της για τους θανάτους από το ναυάγιο και αφού σημειώνει ότι αυτό το τραγικό περιστατικό είναι το πρώτο που συμβαίνει μέσα στο 2018 στο Αιγαίο, σημειώνει με έμφαση ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας αναφέρει:

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την είδηση μια νέας τραγωδίας στο Αιγαίο σήμερα, με 16 νεκρούς, από ναυάγιο ανοιχτά του Αγαθονησίου, νότια της Σάμου. Τρεις άνθρωποι διασώθηκαν αλλά υπάρχουν φόβοι για τουλάχιστον δύο ακόμα αγνοούμενους. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τυχόν επιζώντες συνεχίζεται.

Η Ύπατη Αρμοστεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος. Το σημερινό τραγικό ναυάγιο είναι το πρώτο που συμβαίνει στο Αιγαίο μέσα στο 2018 αλλά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στα νερά του Αιγαίου σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Απαιτούνται νέες προσπάθειες για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, όπως και για την ενδυνάμωση των ασφαλών εναλλακτικών οδών, έναντι των επικίνδυνων θαλάσσιων ταξιδιών, όπως είναι η οικογενειακή επανένωση, η επανεγκατάσταση και η ιδιωτική χορηγία».

Διαβάστε επίσης: