Πολιτισμός » Πρεμιέρα με το έργο «Υπό Έλεγχο»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Πρεμιέρα με το έργο «Υπό Έλεγχο»

Πρεμιέρα με το έργο «Υπό Έλεγχο»

Το «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ» δημιουργεί για πρώτη φορά στην ιστορία του «ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ» και την εγκαινιάζει με το έργο του Γάλλου Φρεντερίκ Σοντάγκ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ στις 16 Μαρτίου 2018.

Στόχος της ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ είναι η παρουσίαση των σύγχρονων τάσεων της θεατρικής γραφής και της σκηνική πράξης. Η ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ είναι ένας χώρος καλλιτεχνικών ζυμώσεων και ανταλλαγών, ένας χώρος ζωντανός και ενίοτε αμφιλεγόμενος όπου θα παρουσιάζονται έργα που εκφράζουν το πνεύμα της εποχής μας και έργα κλασικού ρεπερτορίου σε σύγχρονες και απροσδόκητες αναγνώσεις. Η ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ είναι ο χώρος που δοκιμάζονται οι θεατρικοί τρόποι που χτίζουν το μέλλον του θεάτρου.

Υπό έλεγχο 2

Η εναρκτήρια παράσταση της ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ αφορά σε ένα έργο που διερευνά τις συνέπειες ενός κόσμου υπό παρακολούθηση, ενός εικονικού κόσμου που διαμορφώνει τις συνειδήσεις της νέας γενιάς, ενός κόσμου στον οποίο χάνεται η διάκριση αληθινού και πλαστού μέσα στη σύγχρονη τεχνολογία. Ο «Μεγάλος Αδελφός» είναι ήδη εδώ.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου Κυριακή Σπανού και οι συντελεστές της παράστασης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου μιλώντας για αυτή την νέα αρχή.

Θεσσαλικό 2

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας μιλώντας για την Νέα Πειραματική Σκηνή και την παράσταση σημείωσε ότι «Ξέρετε, το θέατρο δεν είναι μόνο θέαμα. Δεν είναι μόνο διασκέδαση. Το θέατρο πρέπει να λειτουργήσει ως πλατφόρμα διαλόγου για τα ιστορικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας και να αξιοποιήσουμε όσο μπορούμε καλύτερα την αισθητική, παιδαγωγική και κοινωνική του λειτουργία. Αυτό πιστεύω πως είναι ο στόχος μιας Πειραματικής Σκηνής, που μας έλειπε».

Θεσσαλικό 3

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεσσαλικού Θεάτρου Κυριακή Σπανού υπογράμμισε ότι « το έργο δείχνει την συνεχή παρακολούθηση κάτω από κάμερες, δηλαδή ένα τεράστιο μάτι που είναι διαρκώς πάνω από τις πράξεις μας, φτάνει μέχρι τις σκέψεις μας και διαβρώνει με έναν τρόπο την ίδια μας την ταυτότητα. Το κεντρικό θέμα του έργου είναι αυτή η διαρκής διαφάνεια απέναντι στην κάμερα χωρίς να βλέπουμε αυτό που μας παρακολουθεί. Αυτό δημιουργεί τον τρόμο του μεγάλου αδελφού».

Υπό έλεγχο

Για την παράσταση αλλά και για την νέα Πειραματική Σκηνή μίλησε και ο Σκηνοθέτης του έργου Θανάσης Χαλκιάς. «Είμαι σε ένα γνώριμο χώρο για να σκηνοθετήσω ένα πολύ σημαντικό έργο. Με αυτή την παράσταση εγκαινιάζουμε την Πειραματική Σκηνή. Στην Τέχνη είναι χαρά να δημιουργείς καινούργια πράγματα», κατέληξε ο σκηνοθέτης.

Υπό έλεγχο 4

Έξι ηθοποιοί, ενσαρκώνουν είκοσι έξι χαρακτήρες μιας δυστοπικής κοινωνίας όπου τα πάντα ελέγχονται. Όμως σ’ αυτό το σύμπαν της γενικευμένης επιτήρησης δεν αργούν να εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα. Οι συνέπειες είναι ακραία κωμικές ή τραγικές, οι αντιδράσεις είναι απρόσμενες και η κατάληξη είναι απρόβλεπτη. Σ’ αυτή την κοινωνία του μέλλοντος (ή μήπως του παρόντος;) γεννιούνται αμέτρητα ερωτήματα. Ποιος μας ελέγχει; Ποιος μας κυβερνά; Τι είναι λογικό και τι είναι παράλογο; Ποιον απειλούμε και ποιος μας απειλεί; Τι είναι αληθινό και τι είναι ψεύτικο; Ένα σύγχρονο κείμενο για μία σύγχρονη πραγματικότητα που κάθε τόσο ξεπερνά ακόμη και την επιστημονική φαντασία. Η παράσταση εμπνέεται απ΄ την αισθητική ταινιών επιστημονικής φαντασίας και εικόνες του μέλλοντός μας.

Υπό έλεγχο 2

Με την συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου ο συγγραφέας Φρεντερίκ Σοντάγκ θα έρθει στη Λάρισα 22-23 Απριλίου με την ευκαιρία της παρουσίασης του έργου του

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη
Σκηνοθεσία : Θανάσης Χαλκιάς
Σκηνικά-κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Κίνηση: Αγνή Παπαδέλη- Ρωσσέτου
Φωτισμοί: Μάκης Παπατριανταφύλλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σταματία Καγκελάρη
Φωτογραφίες : Παύλος Μαυρίδης
Τρέιλερ: «Life of film Productions»
Αφίσα: «Μουτζούρα»
Παίζουν (αλφαβητικά) : Γιώργος Αβραμίδης, Θέκλα Γαΐτη, Δημήτρης Μαμιός, Σεβίνα Μαραγκού, Βασιλικη Σουρρή, Δημήτρης Τσικούρας
«ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ» Τηλ: 2410 – 533417.
Θα γίνονται παραστάσεις για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, κάθε:
Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή, στις: 11.00 π.μ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Πέμπτη: (Λαϊκή απογευματινή: 8€) 7.00μ.μ.
Παρασκευή: 9.00 μ.μ
Σάββατο: 9.00 μ.μ
Κυριακή: 7.00 μ.μ.
Το Ταμείο λειτουργεί καθημερινά, εκτός ΔΕΥΤΕΡΑΣ:
Πρωϊ: 10 -1 μ.μ & Απόγευμα: 6μ.μ – 9 μ.μ.
-Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 10 € , Φοιτητ.- Ανέργ.- Άνω 65 ετών: 8 €
– Οργανωμ. Σχολικές παραστάσεις & Ομαδικό: 5 €.

Διαβάστε επίσης: