Sci/Tech » Έρχεται η εφαρμογή που θα σας ταξιδεύει οικολογικότερα
ΤΟΝ ΠΛΟΗΓΟΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ- ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Έρχεται η εφαρμογή που θα σας ταξιδεύει οικολογικότερα

Έρχεται η εφαρμογή που θα σας ταξιδεύει οικολογικότερα

 Η εφαρμογή θα διατίθεται δωρεάν από το ερχόμενο Μάιο και θα περιλαμβάνει όλη τη Θεσσαλία- Θα ξέρουμε ακόμη αν είναι οικολογικότερο να μετακινηθούμε με το ΚΤΕΛ ή το τρένο – Η εφαρμογή προβλέπει και υπολογίζει ανάλογα με την διαδρομή μας τι περιβαντολλογικό κόστος θα έχουμε αν κινηθούμε με ηλεκτρικό ή συμβατικό αυτοκίνητο ή μέσα μαζικής μεταφοράς

 

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε πλοηγούς διαφόρων εταιριών για να μας πάνε στον προορισμό μας από την πιο κοντινή διαδρομή. Επειδή όμως οι εποχές αλλάζουν και το μέλλον της μετακίνησης προδιαγράφεται μάλλον ηλεκτρικό και με μηδενικούς ρύπους, το τμήμα Μηχανολόγων – Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εργάζεται και θα θέσει σε λίγους μήνες σε λειτουργία μια νέα εφαρμογή -που θα τη χρησιμοποιούμε και στα smartphone- η οποία φιλοδοξεί να μας ταξιδέψει οικολογικότερα και οικονομικότερα ώστε να φτάσουμε στον προορισμό μας έχοντας αφήσει το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δηλαδή μολύνοντας λιγότερο το περιβάλλον. Το πρότζεκτ χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE και το Πράσινο Ταμείο. Την εφαρμογή δημιούργησε ο Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων- Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Σαχαρίδης και η ομάδα του. Ο καθηγητής μίλησε στη Larissanet για αυτή την πρωτοποριακή εφαρμογή που αλλάζει τον τρόπο που θα κινούμαστε.

«Φτιάχνουμε μια εφαρμογή η οποία θα δουλεύει σε επίπεδο χώρας. Στα τέλη Μαΐου θα είναι έτοιμη. Θα έχει μέχρι το Σεπτέμβριο 17 περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Εμείς αποτυπώνουμε πιο θα είναι το περιβαλλοντολογικό κόστος από κάθε μετακίνηση δείχνοντας τι κερδίζουμε σε σχέση με το αν πηγαίναμε με αυτοκίνητο. Βοηθάμε τον χρήστη να αποκτά στις μετακινήσεις μια περιβαλλοντολογική  κουλτούρα και να βλέπει με νούμερα το κέρδος για το περιβάλλον», εξηγεί ο κ. Σαχαρίσης.

ego photo

Ο Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων- Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Σαχαρίδης

To GreenYourMove όπως θα ονομάζεται η εφαρμογή, αναπτύσσει ένα πολυτροπικό πλοηγό μετακίνησης (σύστημα δρομολόγησης καθώς και έκδοσης εισιτηρίων) λαμβάνοντας υπ’ όψη όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, μετρό, τραμ, τρόλλευ, τρένα). Ο χρήστης επιλέγει εναλλακτικές διαδρομές που συνδυάζουν περισσότερα από ένα μέσο μεταφοράς.

Οι εναλλακτικές διαδρομές είναι οι περιβαλλοντικά φιλικότερες, καθώς υπολογίζονται οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου για κάθε πιθανό σενάριο. «Στην ουσία η εφαρμογή θα μας λέει τι γλιτώσαμε περιβαλλοντολογικά από την μετακίνησή μας, ενώ μας δίνει και διαφορετικές λύσεις για να πας από ένα σημείο σε ένα άλλο. Δεν το έχει καμιά εφαρμογή στον κόσμο αυτό. Θα ξέρουμε ακόμη αν είναι οικολογικότερο να μετακινηθούμε με το ΚΤΕΛ ή το τρένο. Δηλαδή συγκρίνει και τα ίδια τα μέσα μεταξύ τους και προτάσσει τα πιο φιλικά στο περιβάλλον», σημειώνει ο καθηγητής.

12 Spojení - detail

Ενδεικτική απεικόνιση του πως θα λειτουργεί η εφαρμογή.

Σε ποιες πόλεις θα μπορείτε να πλοηγηθείτε

Οι πόλεις για τις οποίες θα υπάρχουν στοιχεία πλοήγησης θα είναι 17. Πρόκειται για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τη Χαλκίδα, τη Φλώρινα, τα Ιωάννινα, την Κατερίνη, την Κομοτηνή, τη Λαμία, τη Λάρισα, την Πάτρα, τις Σέρρες, τη Θήβα, τα Τρίκαλα, τον Βόλο, τη Ξάνθη και την Ρόδο. Η αρχή θα γίνει με το Βόλο και τη Λάρισα, που θα είναι διαθέσιμες από το Μάιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα. Οι υπόλοιπες περιοχές θα μπουν σταδιακά έως το Σεπτέμβριο. Η εφαρμογή από το Μάιο που θα εκκινήσει θα είναι δωρεάν. Στην αρχή θα έχει το δρομολόγιο του αστικού και του υπεραστικού ΚΤΕΛ του Βόλου. Ανάλογα το ίδιο θα γίνει και για τη Λάρισα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η Θεσσαλία θα είναι στην εφαρμογή έτοιμη προς χρήση μέσα στο καλοκαίρι του 2018.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι προβλέπει και υπολογίζει ανάλογα με τη διαδρομή τι περιβαλλοντολογικό κόστος έχουμε αν κινηθούμε με ηλεκτρικό ή συμβατικό αυτοκίνητο. «Όταν κάποια εταιρεία εισαγάγει στη χώρα ηλεκτρικά οχήματα τότε θα πρέπει να ανανεώσουμε τη βάση δεδομένων μας. Έτσι θα μπορεί να συνυπολογίζει την διαφορά στην επιβάρυνση που θα αφήνει ένα ηλεκτρικό ή συμβατικό αυτοκίνητο», σημειώνει ο κ. Σαχαρίσης.

Αν θέλετε να κινηθείτε πιο οικολογικά βοηθώντας τον πλανήτη τότε αξίζει να χρησιμοποιήσετε την πρωτοποριακή εφαρμογή που ετοιμάζει το τμήμα Μηχανολόγων- Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θα λειτουργεί από τον ερχόμενο Μάιο.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: