Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » «Έκρηξη» έργων στην Λάρισα
ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ-ΛΙΦΤΙΝΓΚ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ-ΔΩΔΕΚΑ ΝΕΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

«Έκρηξη» έργων στην Λάρισα

«Έκρηξη» έργων στην Λάρισα

Σε φάση πλήρους υλοποίησης βρίσκονται τα σχέδια της δημοτικής αρχής του Δήμου Λαρισαίων για  την εκτέλεση έργων, που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Όπως έχει ειπωθεί από στελέχη της δημοτικής αρχής η Λάρισα είναι η πρώτη πόλη στην χώρα που έχει φτάσει στο στάδιο έναρξης υλοποίησης του Σχεδίου.

Έτσι, πέραν την υλοποίησης των γνωστών παρεμβάσεων, που θα απασχολήσουν και θα προκαλέσουν αναστάτωση στην πόλη (ανακατασκευή Ηπείρου και Μανδηλαρά, διαμόρφωση των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου, Βενιζέλου και Φιλελλήνων σε δρόμους αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων και ταξί κ.α.) στο στάδιο της δημοπράτησης βρίσκονται ακόμα δυο σημαντικά έργα.

Το πρώτο αφορά σε έργο προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή των δρόμων σε μια μεγάλη περιοχή στο κέντρο της πόλης και ειδικότερα στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπλαση μικρών δρόμων της συνοικίας (πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμός), ενώ σε δεύτερη φάση προβλέπεται και μετατροπή μεγαλύτερων δρόμων της συνοικίας σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, η ανάπλαση υπακούει στο σχεδιασμό του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (το πρώτο που υλοποιείται από ελληνική πόλη) και αφορά στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Νικηταρά, 23ης Οκτωβρίου και Ηρ. Πολυτεχνείου.

Οι προτάσεις του ΣΒΑΚ για την περιοχή και ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής προβλέπουν:

  • Την ανακατασκευή της οδού Νικηταρά με ποδηλατόδρομο, θέσεις στάθμευσης, ζώνες πρασίνου, διαδρομές πεζών, εξοπλισμό αστικών χώρων (παγκάκια κ.λπ.) και δίκτυο φωτισμού.
  • Την κατασκευή της οδού Αιόλου ως οδού ήπιας κυκλοφορίας με ποδηλατόδρομο, θέσεις στάθμευσης, χώρους πρασίνου.
  • Σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας θα μετατραπούν οι οδοί Ριζοπούλου και Θεοτοκοπούλου.

erga (2)

Δώδεκα νέες παιδικές χαρές

Μεγάλη αναμένεται να είναι η παρέμβαση και για 12 παιδικές χαρές, που αναβαθμίζονται. Βασικό κριτήριο της επιλογής των συγκεκριμένων παιδικών χαρών ήταν η επισκεψιμότητά τους από παιδιά και γονείς.

Το έργο, αφορά «στην προμήθεια νέων σύγχρονων, ξύλινων και μεταλλικών οργάνων και για ΑμεΑ που θα αντικαταστήσουν τα σημερινά κλασικά όργανα», αλλά και  «την εγκατάσταση νέας περίφραξης, φωτισμού κ.λπ.».

Οι δώδεκα (υπάρχουσες) παιδικές χαρές στις οποίες θα γίνουν έργα ανάπλασης και αναβάθμισης είναι οι εξής: Πλατεία Ταχυδρομείου,  στον Άγιο Νικόλαο, στην πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς (στη συνοικία της Νεράιδας), στο Κηποθέατρο (Αλκαζάρ), στην οδό Ζάνου (Νέα Σμύρνη), στην πλατεία Ζιαζιά (Χαραυγή), στην πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου (Αμπελόκηποι), στην πλατεία Οικονόμου Μαργαρίτη (Παπασταύρου), στο πάρκο Μπουκουβάλα (Σταθμός ΟΣΕ) και στον Άγιο Θωμά (Εργατικές Κατοικίες).

Επίσης, με το ίδιο έργο προβλέπεται επέκταση της υπάρχουσας παιδικής χαράς στην πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ νέα παιδική χαρά θα κατασκευασθεί στην πλατεία Αβέρωφ.

Τέλος, κανονικά τρέχουν οι διαδικασίες και για νέα εργολαβία ασφαλτοστρώσεων, προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ. Με το συγκεκριμένο έργο θα ασφαλτοστρωθούν οι βασικοί δρόμοι – είσοδοι της πόλης όπως π.χ. η οδός Φαρσάλων, Καρδίτσης κ.α.

Χρ. Μπ.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: