Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » «Βροχή» ευθυνών και λαθών στα παράλια της Λάρισας. Του Χρήστου Μπεχλιβάνου
ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ "ΑΜΑΡΤΙΕΣ" ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Βροχή» ευθυνών και λαθών στα παράλια της Λάρισας. Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

«Βροχή» ευθυνών και λαθών στα παράλια της Λάρισας. Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

«Αρχικά, είναι έκθετοι απέναντι στους πολίτες που πλήττονται από κάθε νεροποντή και στους φορολογούμενους που θα πληρώσουν το μάρμαρο και δευτερευόντως απέναντι στις νέες γενιές που θα κληρονομήσουν τις χρεοκοπημένες επιλογές τους»

Η τελευταία νεροποντή επανέφερε στο προσκήνιο τη γύμνια μας απέναντι στα καιρικά φαινόμενα και τις ανθρώπινες «αμαρτίες» στα παράλια της Λάρισας. Η στήλη έγραψε πολλές φορές για όσα συμβαίνουν στον παραλιακό άξονα, αλλά θα επανέρχεται για να επισημαίνει τις αδυναμίες, τα λάθη και τις ευθύνες των εμπλεκομένων.

Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως για ότι καταστροφικό συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στα πανέμορφα παράλιά μας δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι πολίτες, οι αυτοδιοικητικοί (Δήμαρχος, Περιφερειάρχης κ.ά.) αλλά και οι πολιτικοί μας (υπουργοί, πρώην υπουργοί, βουλευτές κ.ά.). Ευτυχώς, από τύχη για άλλη μια φορά, σε διάστημα μόλις δέκα ημερών δεν θρηνήσαμε θύματα, ενώ οι συμπολίτες μας μετράνε τις πληγές και τις ζημιές που άφησαν τα (ακραία) καιρικά φαινόμενα.

Είναι γνωστό σε όλους πως η αυθαιρεσία κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό έναν πανέμορφο τουριστικό προορισμό και μια αξιοζήλευτη οικιστική ζώνη. Οι συμπολίτες μας έχτισαν αυθαίρετα σπίτια, επιχειρήσεις και κάθε λογής κατασκευές τα οποία …νομιμοποίησαν με τις αλλεπάλληλες εισπρακτικές ρυθμίσεις περί αυθαιρέτων! Οι συμπολίτες μας μπάζωσαν τα ρέματα και έκλεισαν τη φυσική ροή των χειμάρρων προς τη θάλασσα. Οι πολιτικοί μας ταγοί (υπουργοί, βουλευτές, νομάρχες, περιφερειάρχης, δήμαρχοι κ.ά.) συναίνεσαν ή έκλεισαν το μάτι στην αυθαιρεσία στο …βωμό της ανάπτυξης και της πελατειακής εξυπηρέτησης των ψηφοφόρων τους. Το ίδιο έκαναν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί!

Η φύση όμως δεν αντέχει την παραβίαση και εκδικείται! Χθες, για μια ακόμη φορά,  τα παράλια της Λάρισας μετατράπηκαν σε …Βενετία. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν και δρόμοι καταστράφηκαν. Ο λογαριασμός αναμένεται να’ ναι βαρύς για την αποκατάσταση των ζημιών. Και το τίμημα θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο φορολογούμενος, που δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη μετά από πολύχρονη σκληρή δοκιμασία.

Στα παράλια κανένας δεν μιλάει για το περιβαλλοντικό σκάνδαλο, ούτε για το σκάνδαλο με τα δημόσια έργα που καταρρέουν με ευκολία κάθε φορά που η φύση αγριεύει!  Κανείς δεν μιλάει για την πολιτική ευθύνη, λες και δεν υπάρχει. Ή μήπως όλα έγιναν από τους πολίτες ερήμην των πολιτικών μας;  Δεν γνωρίζουν οι τοπικοί άρχοντες που ήταν τα ρέματα στην περιοχή;  Δεν ξέρουν για τα έργα που έκοβαν τις κορδέλες, τοποθετούσαν μάρμαρα με τα ονοματεπώνυμά τους και εγκαινίαζαν περιχαρής; Και τώρα τι θα γίνει; Θα ανακοινώνουν νέα έργα για να κρύψουν τις κακοτεχνίες; Πόσες φορές, ακόμη;

Όσο και να προσπαθήσουν οι εμπλεκόμενοι να αποποιηθούν τις ευθύνες τους δεν θα τα καταφέρουν. Αρχικά, είναι έκθετοι απέναντι στους πολίτες που πλήττονται από κάθε νεροποντή και στους φορολογούμενους που θα πληρώσουν το μάρμαρο και δευτερευόντως απέναντι στις νέες γενιές που θα κληρονομήσουν τις χρεοκοπημένες επιλογές τους. Μια φορά δεν θα δούμε έναν να βγει και να αναλάβει τις ευθύνες του (Δήμαρχος, Περιφερειάρχης, Υπουργός) για όσα δεν έκανε για να θωρακίσει τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας; Κι από αύριο στο ίδιο έργο θεατές με εξαγγελίες για αντιπλημμυρικά έργα, λίφτινγκ στο οδικό δίκτυο και μια σειρά από μέτρα για να απαλύνουν τους συμπολίτες μας. Το μόνο που δεν κατάλαβαν είναι ότι οι ευθύνες, οι παραλείψεις και τα λάθη τους δεν παραγράφονται στη συνείδηση των πολιτών. Δυστυχώς για όλους αυτούς η εποχή τους προσπέρασε και δεν το έχουν αντιληφθεί.

ENTYΠΗ LARISSANET 23/2/18

Διαβάστε επίσης: