Λάρισα » Λάρισα: Φιλοδοξούν να εξαφανίσουν τα φυτοφάρμακα!
ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΕΝΖΥΜΩΝ

Λάρισα: Φιλοδοξούν να εξαφανίσουν τα φυτοφάρμακα!

Λάρισα: Φιλοδοξούν να εξαφανίσουν τα φυτοφάρμακα!

 «Θέλουν να απομονώσουν ένζυμα που βιοδιασπούν τα φυτοφάρμακα και τα συναντάμε σε έντομα και φυτά»- «Τα ένζυμα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως αντίδοτο σε περίπτωση μόλυνσης κάποιου από την χρήση φυτοφαρμάκων»- «Τα εργαλεία της έρευνας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων από συσκευαστήρια και αποκατάσταση περιοχών που έχουν ρυπανθεί από απόρριψη αποβλήτων»

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Η μόλυνση του περιβάλλοντος και του εδάφους από την υπερβολική χρήση των φυτοφαρμάκων είναι κάτι που συζητιέται όλο και πιο έντονα σε διεθνές επίπεδο και αναζητούνται τρόποι για τον περιορισμό τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που η χρήση των φυτοφαρμάκων έχει ενοχοποιηθεί και για πολλές μορφές καρκίνου. Μια ερευνητική ομάδα από την Λάρισα και συγκεκριμένα από το τμήμα Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας, του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας φιλοδοξεί -μέσω προγράμματος που συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Νιάρχος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- να καταπολεμήσει τα φυτοφάρμακα μέσω ενζύμων που προέρχονται από έντομα ή φυτά, καθαρίζοντας έτσι μεγάλες περιοχές που το έδαφός τους είναι επιβαρυμένο από την χρήση τους. Για το πρόγραμμα μιλάει στην larissanet ο κ. Δημήτριος Καρπούζας, Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος και είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος για την εκπόνησή του.

Τι ελπιδοφόρο παρατήρησε η επιστημονική ομάδα

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από δύο μήνες και χρειάζεται χρόνος για την ολοκλήρωσή της. Όμως αυτό που γνωρίζουν οι επιστήμονες είναι ότι στο έντερο κάποιων εντόμων αλλά και σε κάποια φύλλα φυτών υπάρχουν μικροοργανισμοί, οι οποίοι μέσω κάποιων ενζύμων καταφέρνουν άμεσα να εξουδετερώνουν ή πιο επιστημονικά να βιοδιασπούν τα φυτοφάρμακα. Αυτά τα ένζυμα- πιστεύουν οι επιστήμονες- ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό μεγάλων περιοχών που παρουσιάζουν ανάλογη ρύπανση. «Στο πρόγραμμα που τρέχει χρηματοδοτείται η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ευαγγελία Παπαδοπούλου. Στόχος μας είναι να εξετάσουμε τους μικροοργανισμούς οι οποίοι μεγαλώνουν είτε στα έντομα, είτε στα φυτά, τα οποία και τα δύο εκτίθενται σε γεωργικά φάρμακα. Αυτά λοιπόν αναπτύσσουν μια μικροβιακή κοινότητα η οποία αρχίζει και αναπτύσσει αντοχές», αναλύει ο Δημήτριος Καρπούζας, Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.

Ήδη η έρευνα της ομάδας εστιάζει στην μύγα της Μεσογείου την οποία συναντάμε σε δέντρα και εσπεριδοειδή. Μάλιστα έχουν συγκεντρωθεί πληθυσμοί του εντόμου από την περιοχή του Βόλου και βρίσκονται προς επεξεργασία στο εργαστήριο της ομάδας. «Το επόμενο στάδιο είναι να απομονώσουμε από τα έντομα αυτά τους μικροοργανισμούς οι οποίοι έχουν την ικανότητα της αποτοξικοποίησης των γεωργικών φαρμάκων. Έτσι θα ταυτοποιήσουμε τα ένζυμα που κάνουν αυτή την σημαντική δουλειά. Αυτή η εργασία μετά από την διαδικασία της τυποποίησης θα μπορέσει να βοηθήσει στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος», υποστηρίζει ο κ. Καρπούζας.

ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ (1)

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Δημήτριος Καρπούζας στο εργαστήριο που διεξάγεται η έρευνα

«Τα ένζυμα θα ήταν αντίδοτα σε περιπτώσεις έντονης τοξικότητας»

Το εξίσου σημαντικό όμως στην έρευνα είναι ότι αφού τα ένζυμα αυτά ταυτοποιηθούν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως αντίδοτο σε περίπτωση μόλυνσης κάποιου από την χρήση φυτοφαρμάκων.  «Τέτοιου είδους ένζυμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περιστατικά οξείας τοξικότητας μετά από υπερβολική χρήση εντομοκτόνων. Όταν υπάρχουν σε υψηλές δόσεις μπορούν να επηρεάσουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε σκεύασμα που θα προέρχεται από αυτά τα ένζυμα και θα βοηθά σε μια τέτοια κατάσταση», περιγράφει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας.

Η εστίαση της έρευνας όταν αυτή ολοκληρωθεί είναι να υπάρξουν προϊόντα που θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν το περιβάλλον από την χρήση των φυτοφαρμάκων.

Όμως όπως φαίνεται τα εργαλεία της θα μπορέσουν να έχουν και άλλες χρήσεις. «Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων από συσκευαστήρια, για την αποκατάσταση περιοχών που έχουν ρυπανθεί από την συστηματική απόρριψη αποβλήτων», υπογραμμίζει ο κ. Καρπούζας.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος η διαδικασία αλλά και τα όποια προϊόντα υπάρξουν θα πατενταριστούν.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 

Διαβάστε επίσης: