Ελλάδα » SOS Τσίπρα στην Ευρώπη για την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο

SOS Τσίπρα στην Ευρώπη για την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο

SOS Τσίπρα στην Ευρώπη για την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο

Σήμα κινδύνου για την ανεξέλεγκτη προκλητικότητα της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην ΑΟΖ Κύπρου εξέπεμψε ο Ελληνας πρωθυπουργός στην άτυπη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έθεσε όλα τα δεδομένα των τελευταίων ημερών υπόψιν των συνομιλητών του: Από τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού Σώματος «Γαύδος» από τουρκική ακταιωρό μέχρι την περικύκλωση των Ιμίων και τις καθημερινές, εμπρηστικές, δηλώσεις Τούρκων ανώτατων αξιωματούχων. Και φυσικά τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου που έχουν οδηγήσει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ να μένει αδρανοποιημένο επί δύο εβδομάδες και να είναι έτοιμο να αποχωρήσει.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, βρήκε ευήκοα ώτα, τόσο στο πρόσωπο της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, όσο και σε εκείνο της Φεντερίκα Μοντερίνι, εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

«Η στήριξη της Γερμανίας είναι σαφής και δεδομένη», δήλωσε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Οπως είπε η συνεργασία Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική – γεγονός που τόνισαν όλες οι πλευρές- όμως απαιτείται να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης, ο κ. Τσίπρας, η κ. Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, συμφώνησαν ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί.

Επίσης, συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό. Ανάμεσα στα σημεία της συμφωνίας είναι η παροχή γερμανικής και ευρωπαϊκής στήριξης σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της διαχείρισης συνόρων, ενώ η Κομισιόν θα στηρίξει την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

Στήριξη και από Μογκερίνι

Τη στήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, η ύπατη εκπρόσωπος σημείωσε ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους και του διεθνούς δικαίου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Επίσης, συζητήθηκε η περιοδεία που θα πραγματοποιήσουν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι στα Δυτικά Βαλκάνια, τις επόμενες ημέρες.
Η κ. Μογκερίνι καλωσόρισε τις συνομιλίες της Ελλάδας με την πΓΔΜ και την Αλβανία και ανέφερε ότι η χώρα μας είναι η «χώρα-κλειδί» για την ΕΕ στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, ο κ. Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι θα αναδείξουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως επισήμανε η κ. Μογκερίνι, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική τους είναι η επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν.
ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης: