Κόσμος » Πέθανε ο Τζούντι Μπλέιμ σε ηλικία 58 ετών

Πέθανε ο Τζούντι Μπλέιμ σε ηλικία 58 ετών

Πέθανε ο Τζούντι Μπλέιμ σε ηλικία 58 ετών

Πέθανε, σε ηλικία 58 ετών, ο θρυλικός Βρετανός πανκ εικονοκλάστης, καλλιτεχνικός διευθυντής, στυλίστας και σχεδιαστής κοσμημάτων Τζούντι Μπλέιμ (Judy Blame).

Οι πανκ από την Αγγλία έως τη Νέα Υόρκη δεν θυμούνται αν το τραγούδι «Judy Is a Punk» ήταν φόρος τιμής των Ramones στον Μπλέιμ ή αν απλά ο Μπλέιμ ήταν η έμπνευσή τους για τον τίτλο που επέλεξαν για το τραγούδι.

Γεννημένος στο Λέδερχεντ το 1960, ο Μπλέιμ έφυγε από το σπίτι του σε ηλικία 17 ετών για το Μάντσεστερ, όπου έχτισε σχέσεις φιλίας με τον Πίτερ Σαβίλ, τα μέλη του πανκ ροκ συγκροτήματος Buzzcocks και την ακραία καλλιτέχνη Λάιντερ Στέρλινγκ.

Αργότερα, εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και έγινε κεντρική φιγούρα της club σκηνής της δεκαετίας του 1980. Γνωστός για το καυστικό πνεύμα του και την avant-garde εμπνευσμένη από την πανκ αισθητική, ο Μπλέιμ και οι Boy George, Leigh Bowery, Princess Julia και Ray Petri, μεταξύ άλλων, διαμόρφωσαν το πρόσωπο της εναλλακτικής μόδας στη νυχτερινή ζωή με μια ζωντάνια που ήταν σπάνια μέχρι τότε.

Ο θρυλικός Βρετανός ήταν μέρος της κολεκτίβας Buffalo Boys με επικεφαλής τον σχεδιαστή – στυλίστα Ray Petri, που δημιούργησε εικόνες μέσω των οποίων το στυλ υποκουλτούρας άρχισε να εισχωρεί στο mainstream μέσω ανεξάρτητων περιοδικών.

Συνεργάστηκε με μία μακρά λίστα σχεδιαστών, μουσικών και καλλιτεχνών, όπως οι Τζον Γκαλιάνο, Γκάρετ Πιουκ, Ρέι Καβακούμπο, Κιμ Τζόουνς, Μπιορκ και Νένε Τσέρι.

Δεν είχε εκπαιδευθεί με τον κλασσικό τρόπο, αλλά διακρίθηκε σε όλα τα στάδια του styling, στο ράψιμο στο χέρι, στη δημιουργία διακοσμητικών μικροαντικειμένων και στην αξιοποίηση αντικειμένων της καθημερινότητας όπως τα κουμπιά, τα σχοινιά και τις παραμάνες, που ήταν βασικό αξεσουάρ του από τα 17 του χρόνια έως τον θάνατό του.

Το 2016 παρουσίασε την πρώτη του σόλο έκθεση με τίτλο «Judy Blame: Never Again» στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης (ICA) στο Λονδίνο. Η έκθεση ήταν μια ανατρεπτική ματιά στο έργο του και τις αμέτρητες επιρροές του και έδειξε το άγριο ταλέντο του και τη συναρπαστική ζωή του.

«Είμαστε βαθιά θλιμμένοι από την είδηση θανάτου του Τζούντι Μπλέιμ. Ο κόσμος της μόδας έχασε μία δημιουργική ιδιοφυΐα και πολλοί στη βιομηχανία έχασαν έναν αγαπητό φίλο. Στη μόδα, την τέχνη και το σχεδιασμό συνεργάστηκε με μουσικούς θρύλους και τα φωτεινότερα αστέρια της μόδας. Ήταν ένας αληθινός πρωτοπόρος και απίστευτο κομμάτι της δημιουργικής κοινότητας του Λονδίνου» έγραψε στο Twitter η Caroline Rush, διευθύνουσα σύμβουλος του Βρετανικού Συμβουλίου Μόδας.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης: