Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » Ρένα: Προγραμματική συνεργασία και πέραν της Κεντροδεξιάς
Η ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ Δ. ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΤΗ LARISSANET

Ρένα: Προγραμματική συνεργασία και πέραν της Κεντροδεξιάς

Ρένα: Προγραμματική συνεργασία και πέραν της Κεντροδεξιάς

«Στόχος μας δεν είναι ο κ. Καλογιάννης, αλλά οι πολιτικές που η δημοτική αρχή εφαρμόζει. Θέλουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα για την πόλη μας»

Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά

Η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Λαρισαίων και επικεφαλής της παράταξης «Λάρισα – Νέα Αρχή» ανοίγει τα χαρτιά της στη Larissanet αναφορικά με τις επόμενες εκλογές. Η Ρένα Καραλαριώτου προτείνει συνεργασία όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με βάση μια προγραμματική συμφωνία η οποία και θα δεσμεύει όλες τις πλευρές. Μάλιστα τονίζει με νόημα ότι «ο στόχος δεν είναι να ενώσουμε μόνο την Κεντροδεξιά, αλλά να δημιουργηθεί μια ευρύτερη δημοτική παράταξη». Δεν αποκλείει καμιά συνεργασία, ακόμη και με όσα πρόσωπα ενδιαφέρονται για το Δήμο και δεν έχουν ακόμη επίσημα εκδηλώσει ενδιαφέρον. Δηλώνει ότι σέβεται τον ρόλο των κομμάτων αλλά τονίζει ότι «ο κόσμος ψηφίζει πρόσωπα». Συνεχίζει την κριτική για την υλοποίηση του «Πάρκου των Ευχών» χαρακτηρίζοντάς το θετικό ως βήμα το οποίο θα ήθελε να αναπτύξει. Τέλος, μιλώντας για το όραμα που έχει για την πόλη υποστηρίζει ότι η ενοποίηση των αστικών χώρων με κέντρο το Α’ Αρχαίο Θέατρο, το λόφο του Φρουρίου, την παραποτάμια κοίτη του Πηνειού και την Κεντρική Πλατεία θα φέρει ανάπτυξη, κάτι που θα τονώσει την απασχόληση και θα δημιουργήσει πλούτο.

«Το χειρότερο από όλα είναι ότι η δημοτική αρχή δεν έχει έργο – Αυτό που δεν μπορεί να προσφέρει ο κ. Καλογιάννης είναι μια διαφορετική πορεία για την πόλη»

Στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα κατέλθει αυτόνομη η παράταξή σας ή συσπειρωμένη σε μια ευρεία Κεντροδεξιά Συμπαράταξη;

Η δική μας παράταξη στις προηγούμενες εκλογές εξέφρασε πολύ μεγάλο ποσοστό στο κεντροδεξιό χώρο, αλλά δεν εξέφρασε μόνο αυτό. Γνωρίζετε ότι είχαμε στελέχη από όλους τους πολιτικούς φορείς και οργανισμούς, ήταν ένα ανεξάρτητο, πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. Στόχος μας στην επόμενη εκλογική διαδικασία είναι να ενώσουμε, όπως σωστά είπατε, το χώρο της κεντροδεξιάς ο οποίος την προηγούμενη φορά εμφάνισε τρία ψηφοδέλτια. Αλλά μας ενδιαφέρει εξίσου να πετύχουμε πράγματα για την πόλη και τους Λαρισαίους και αυτή η προσπάθεια δεν έχει χρώμα, αφορά την ύπαρξη του καθενός μας. Άρα ο στόχος δεν είναι να ενώσουμε μόνο την κεντροδεξιά, αλλά να δημιουργηθεί μια ευρύτερη δημοτική παράταξη η οποία θα μπορέσει να εκφράσει όσο γίνεται περισσότερους Λαρισαίους. Μια παράταξη η οποία θα στηριχθεί πάνω σε συγκεκριμένες αρχές, αξίες, θέσεις και προγραμματικές συμφωνίες για το τί θέλουμε να κάνουμε στην πόλη μας.

Βλέποντας την σημερινή εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου με ποιους θα μπορούσατε να συνεργαστείτε ακόμη και πέρα από τον χώρο της Κεντροδεξιάς όπως εσείς είπατε. Θυμίζω ότι μια μίνι συνεργασία υπήρξε σε επίπεδο ανακοινώσεων μεταξύ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Υπήρξαν όπως σωστά είπατε κοινές ανακοινώσεις των τεσσάρων παρατάξεων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μια κοινή διαπίστωση. Ότι η δημοτική αρχή λειτουργεί με έναν τρόπο που εμάς δεν μας εκφράζει. Αλλά τελικά δεν εκφράζει την κοινωνία της Λάρισας, όπως εμείς εκτιμούμε. Προφανώς λόγω αυτών των ανακοινώσεων υπάρχει μια συνομιλία μεταξύ των παρατάξεων σε θέματα που αφορούν την πόλη. Αυτή η συνεργασία που υπάρχει θέλουμε να μετουσιωθεί σε μια ευρύτερη παράταξη με προγραμματικές θέσεις. Στόχος μας δεν είναι ο κ. Καλογιάννης. Στόχος μας είναι οι πολιτικές που η δημοτική αρχή εφαρμόζει. Θέλουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα για την πόλη μας.

Σας ενδιαφέρει να έχετε το χρίσμα από τη ΝΔ; Σας θυμίζω ότι σε αυτή την κούρσα ακούγονται πολλά ονόματα από την ευρύτερη Κεντροδεξιά που θα ήθελαν να διεκδικήσουν το δήμο. Πως σχολιάζετε αυτό το ενδιαφέρον; Θα συνεργαστείτε μαζί τους;

Θυμίζω ξανά ότι την προηγούμενη φορά κατεβήκαμε μια ομάδα ανθρώπων ως ανεξάρτητη παράταξη, χωρίς χρίσμα. Μάλιστα προς έκπληξη όλων καταφέραμε την πρώτη Κυριακή των εκλογών να είμαστε στην πρώτη θέση. Δεν είναι εύκολο αυτό κ. Γαρουφαλιά. Την δεύτερη Κυριακή έγινε το λάθος και για πολύ λίγο χάσαμε την νίκη. Κάτι που στοίχισε και στην πόλη. Είμαστε 4 χρόνια μετά τις εκλογές και δεν υπάρχει κάτι σημαντικό που μπορεί να πει ότι έκανε αυτή η δημοτική αρχή. Όλοι ανήκουμε σε έναν ιδεολογικό χώρο. Εγώ ανήκω στο χώρο της κεντροδεξιάς, είναι γνωστό σε όλους. Τα κόμματα τα σεβόμαστε και τα τιμούμε, έχουν το ρόλο τους. Αυτό που δεν πρεσβεύω και δεν μου αρέσει είναι ο κομματισμός στην αυτοδιοίκηση. Εκτιμώ ότι ο νέος αρχηγός της ΝΔ, και το ίδιο το κόμμα ως φιλελεύθερο κόμμα, αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο -μέσα από όποια στήριξη μπορεί να δώσει- είναι να εκφραστεί η κοινωνία. Να δει ποιος φορέας, ποιο πρόσωπο εμπιστεύονται περισσότερο οι τοπικές κοινωνίες. Σε αυτή την κατεύθυνση προφανώς και θεωρούμε, ότι τα κόμματα παίζουν το ρόλο τους. Από την άλλη έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος έχει πει ότι θα αφουγκραστούν την κοινωνία. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Ο κόσμος έχει αλλάξει ειδικά μετά την κρίση το 2010. Ο κόσμος ψηφίζει πρόσωπα κ. Γαρουφαλιά. Είμαι πολύ σίγουρη γι’ αυτό. Πρώτη ευθύνη είναι η δικιά μας στο θέμα της συνεργασίας. Είναι θεμιτό και καλό ο κάθε ένας που ασχολείται με τα κοινά να πει ότι “θέλω να είμαι υποψήφιος δήμαρχος”. Νομίζω ότι μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο, από έναν διάλογο που θα αφήσουμε στην άκρη οποιαδήποτε πράγματα που μας χωρίζουν, βλέποντας κατάματα την κοινωνία και το τι αυτή θέλει, νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί λύση.

Θα δούμε νέα πρόσωπα να πλαισιώνουν την παράταξή σας;

Προφανώς, όταν λέμε ότι θέλουμε να υπάρξει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο που θα καλύπτει όλους τους Λαρισαίους, θα είναι ανανεωμένο.

Είστε ευχαριστημένη από το αντιπολιτευτικό έργο που παράγει η παράταξη «Λάρισα – Νέα Αρχή»; Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής σας κατηγορούν ότι ανεβάζετε τους τόνους της κριτικής σε πολλά θέματα χωρίς να έχετε πάντα σαφείς προτάσεις.

Λέει η δημοτική αρχή ότι εμείς δεν έχουμε προτάσεις. Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι η δημοτική αρχή δεν έχει έργο. Εμείς δεν λειτουργήσαμε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, όπως λειτουργούσε ο κ. Καλογιάννης όταν ήταν στην αντιπολίτευση, που ήταν σε όλα αρνητικός, δεν ψήφιζε τίποτα, έκανε συνέχεια καταγγελίες. Εμείς δώσαμε πίστωση χρόνου στον κ. Καλογιάννη. Ειδικά τα δύο πρώτα χρόνια, κάναμε παρεμβάσεις, σε θέματα που πραγματικά, δεν πήγαινε άλλο. Δεν κάναμε ιδιαίτερη κριτική για το έργο του. Κατανοούσαμε ότι ήθελε χρόνο για να φανεί ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός. Σήμερα που μιλάμε, δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει, ότι κάνουμε αντιπολίτευση με κορόνες και χωρίς προτάσεις, όπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή. Τέσσερα χρόνια έχει την διοίκηση η σημερινή δημοτική αρχή χωρίς να έχει γίνει τίποτα σημαντικό στη Λάρισα. Το να τρέχει τον τελευταίο προεκλογικό χρόνο να βάλει κάποιον εργολάβο στο κέντρο να κάνει ότι κάτι κάνει, καλώς γίνονται, αλλά δεν μπορεί να έχει απήχηση στην κοινωνία. Αυτό που δεν μπορεί να προσφέρει ο κ. Καλογιάννης είναι μια διαφορετική πορεία για την πόλη. Αυτό έχει υποσχεθεί και δεν το έκανε πράξη σε τέσσερα χρόνια. Εμείς στις προηγούμενες εκλογές είχαμε πρόγραμμα για κάθε τομέα και συνεχίζουμε να το επικαιροποιούμε. Θα έχουμε το πιο δυνατό πρόγραμμα στις επόμενες εκλογές. Ζητούσα σε πολλά θέματα να ενημερωθούμε έγκαιρα για όσα θέματα ερχόταν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πάντα η μόνη απάντηση από τον κ. Καλογιάννη είναι ότι δεν είχαμε χρόνο. Δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι ούτε η συνεργασία. Είχε υποσχεθεί ότι θα είχε συνεργασία με τις παρατάξεις, δυστυχώς δεν επεδίωξε. Μας έβαλε όλους απέναντι χωρίς να επιδιώκει τη  συναίνεση. Περνάει τα πάντα χωρίς να ρωτά κανέναν.

Θέλω ιδιαίτερα να σταθώ στο θέμα του «Πάρκου των Ευχών» και της κριτικής που ασκήσατε. Θεωρείτε ότι η στάση σας, σε σχέση με τα αποτελέσματα που είχε η διοργάνωση, σας έχει δικαιώσει; Αν είσαστε εσείς στη θέση του Δημάρχου πως θα τρέχατε ένα τέτοιο εγχείρημα με δεδομένη την πίεση του χρόνου για την υλοποίησή του;

Ποια πίεση χρόνου; Ανέλαβαν το 2014 και έχουμε 2018. Μου μιλάνε για πίεση χρόνου τον τέταρτο χρόνο που είναι στο Δήμο; Γιατί δεν ξεκινήσαν από τον τρίτο χρόνο να οργανώσουν το «Πάρκο των Ευχών»; Δεν υπάρχει οργάνωση και προγραμματισμός οποιονδήποτε δράσεων από την δημοτική αρχή. Αυτά τα πρότζεκτ σχεδιάζονται πολύ καιρό πριν. Όταν αποφασίζονται… στο πόδι, τότε συμβαίνουν και όλα τα προβλήματα που υπήρξαν. Όταν ανακοινώθηκε η δημιουργία του «Πάρκου των Ευχών» είχα βγει πρώτη και δημόσια και είπα ότι επιτέλους είναι μια σημαντική απόφαση. Επειδή ήταν όμως τελευταία στιγμή δεν μπορούσε να είναι το ότι καλύτερο θα έπρεπε ως υλοποίηση. Δεν πειράζει όμως, είπαμε, του χρόνου θα είναι καλύτερο. Έρχεται όμως η δημοτική αρχή και ακολουθεί μια μεθόδευση με απευθείας αναθέσεις 100 χιλιάδων ευρώ, για λούνα παρκ και παγοδρόμιο, κάτι που βρήκε αντίθετες την δική μου και τις υπόλοιπες παρατάξεις. Με την αντίδρασή μας αυτή θέλαμε να προλάβουμε τα χειρότερα. Θέλαμε να τους πούμε ότι αυτό που κάνουν είναι μη νόμιμο, δεν μας άκουσαν. Η Αποκεντρωμένη αποφάσισε ότι δεν ήταν νόμιμη η διαδικασία και επενέβη μέχρι και ο εισαγγελέας. Με το Πάρκο του κ. Τζανακούλη το 2012 ήταν στα κάγκελα ο κ. Καλογιάννης για τις απευθείας αναθέσεις κατηγορώντας τον ότι συναλλάσσεται με επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο κ. Καλογιάννης τί κάνει σήμερα; Πήγε σε απευθείας ανάθεση 100 χιλιάδων ευρώ μη λογαριάζοντας τίποτα, με μόνη δικαιολογία ότι δεν είχε χρόνο. Είπε ότι όλη η αντιπολίτευση με τη στάση της εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο μόνος που εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα είναι η δημοτική αρχή, η οποία έκανε και την ανάθεση. Είπε στη συνέντευξή του, ότι τα έσοδα ήταν 250 χιλιάδες και τα έξοδα 280 χιλιάδες ευρώ. Μα εμείς έχουμε αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου ύψους 600.000 ευρώ. Από την άλλη το «Πάρκο των Ευχών» ήταν ένα θετικό βήμα. Έγινε με λάθος διαδικασία. Εμείς όταν ψηφίσαμε να γίνει δεν δώσαμε λευκή επιταγή στον κ. Καλογιάννη. Ο κόσμος ζητά εντιμότητα και διαφάνεια κάτι που δυστυχώς επί των ημερών του κ. Καλογιάννη δεν το έχουμε.

Αν το «έτρεχα» εγώ θα είχαμε διαφορετικές διαδικασίες οι οποίες θα ήταν νομότυπες και πολύ νωρίτερα. Εγώ τους καλώ ακόμη και σήμερα να ξεκινήσουν τώρα τον σχεδιασμό για το Πάρκο της επόμενης χρονιάς, να μην έχουμε τα ίδια προβλήματα και να γίνει πολύ καλύτερο.

Ο Δήμος Λαρισαίων φαίνεται ότι οικονομικά είναι ένας εύρωστος δήμος. Εφόσον εκλεγείτε στη θέση του δημάρχου ποια είναι τα πρότζεκτ που θα θέλετε να τρέξετε και δεν έχει προωθήσει η σημερινή δημοτική αρχή; Ποια από αυτά που ήδη εξελίσσονται θα τα διατηρούσατε και θα τα αναβαθμίζατε;

Τα πρότζεκτ που έχουμε είναι το «Πάρκο των Ευχών» και η «Agrothessaly», που είναι η μετεξέλιξη της Γεωργοκτηνοτροφικής έκθεσης. Το Πάρκο των Ευχών προφανώς και θα το διατηρήσουμε. Δεν μπορεί να ζητώ από τον πρώτο χρόνο ένα χριστουγεννιάτικο πάρκο στο Αλκαζάρ και τώρα να μην το στηρίξω. Το τι δράσεις θα περιλαμβάνει και το πως θα γίνει καλύτερο δεν θα το αποφασίσω μόνον εγώ. Θα το αποφασίσει μια εξειδικευμένη ομάδα ανθρώπων ακούγοντας τις προτάσεις των πολιτών και να είστε σίγουρος ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατόν. Στην «Agrothessaly» δεν διαφωνήσαμε στη συνεργασία με την «Helexpo», απλά επειδή πάλι δεν προλάβαινε ο κ. Καλογιάννης το έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει χωρίς να έχει τη σύμβαση. Αυτά δεν γίνονται. Φυσικά και θα θέλαμε να συνεχιστεί η «Agrothessaly» και μακάρι να έχουμε την δυνατότητα να την πάμε πιο ψηλά. Δεν είμαστε της λογικής ότι ο επόμενος πρέπει να γκρεμίζει θετικό μπορεί να έκανε ο προηγούμενος. Από εκεί και πέρα η Λάρισα για να αναπτυχθεί πρέπει να δώσουμε ένα όραμα και έναν στόχο στην πόλη. Για να γίνει η Λάρισα προορισμός πρέπει επιτέλους να προχωρήσει η ενοποίηση των αστικών χώρων με κέντρο το Αρχαίο Θέατρο, το λόφο του Φρουρίου, την παραποτάμια κοίτη του Πηνειού και την Κεντρική Πλατεία. Πρέπει καταρχήν να ολοκληρωθεί το Αρχαίο Θέατρο και να γίνονται παραστάσεις. Είναι το μοναδικό θέατρο σε κέντρο πόλης. Στον Πηνειό έγιναν σημαντικά έργα από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά δεν καταφέραμε να τον εντάξουμε στη ζωή της πόλης. Έχουμε ιδέες γι’ αυτό. Υπάρχει ήδη μελέτη που αποδεικνύει ότι θα μπορούσε να γίνει στον Πηνειό ένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και επίσης θα μπορούσε να δημιουργηθεί και ένας χώρος διασκέδασης τύπου Waterland. Όταν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο θα αναπτυχθούν τεράστιες δράσεις – δορυφόροι οι οποίες θα προσφέρουν εισόδημα, απασχόληση και πλούτο στον κάθε άνθρωπο.

Το άλλο κομμάτι είναι η καθημερινότητα. Λένε κάποιοι: με τις λακκούβες θα ασχολούμαστε; Δεν είναι έτσι. Δεν μπορεί να είμαστε στο 2017 και να μιλάμε γι’ αυτά τα πράγματα. Με όλες αυτές τις δράσεις και χωρίς αποκλεισμούς θα μπορούσαμε να πάμε μπροστά. Είχαμε στο πρόγραμμά μας και προτείναμε Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου. Να μπορεί έτσι ο καθένας να χαίρεται με μια τέτοια εικόνα είτε μένει σ’ αυτή την πόλη είτε την επισκέπτεται.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: