Λάρισα » Μπαργιώτας: Χιλιάδες οφειλέτες εκτός ρύθμισης 120 δόσεων

Μπαργιώτας: Χιλιάδες οφειλέτες εκτός ρύθμισης 120 δόσεων

Μπαργιώτας: Χιλιάδες οφειλέτες εκτός ρύθμισης 120 δόσεων

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Κώστας Μπαργιώτας, με συνυπογράφοντες βουλευτές τους κ.κ.Κεγκέρογλου και Κουτσούκο, σχετικά «με τους χιλιάδες οφειλέτες που μένουν εκτός της ρύθμισης των 120 δόσεων».

Μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής:

«Χιλιάδες οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων ανέμεναν την Υπουργική Απόφαση για την ρύθμιση οφειλών, καθώς δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο ν. 4469/2017 «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις» λόγω των εξαιρέσεων τις οποίες αναλυτικά επεσήμανε η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατά τη συζήτηση του εν λόγω νόμου στη Βουλή. Και ενώ με πεντάμηνη καθυστέρηση εκδόθηκε τελικά στις 29/12/2017 η Απόφαση από την Υπουργό Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου, και τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι με την παρούσα διατύπωση αποκλείονται και πάλι χιλιάδες οφειλέτες.

Συγκεκριμένα, για να ενταχθεί ένας οφειλέτης στην εν λόγω ρύθμιση «θα πρέπει να έχει κάνει έναρξη εργασιών και να έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα». Με τον τρόπο αυτό, αποκλείονται ασφαλισμένοι που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους. Πρόκειται για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι (111.212 εξ αυτών έκλεισαν τα βιβλία τους την περασμένη χρονιά), καθώς και ασφαλισμένους (στην πλειοψηφία νέους) που έχουν αποχωρήσει από τη χώρα. Επιπλέον, η Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι «ο οφειλέτης θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας», δηλαδή να έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης. Έτσι, όμως, αποκλείονται από τη ρύθμιση ασφαλισμένοι που εμφανίζουν τρεις συνεχόμενες χρήσεις με ζημία. Ακόμα, εκτός ρύθμισης μένουν όσοι χρωστούν στα Ταμεία ποσά από 20.000 έως και 50.000 ευρώ, έχουν όμως πλέον κλείσει την επιχείρησή τους και βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης, καθώς και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες/αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες έχουν οφειλές που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ.

Πέρα από ζήτημα κοινωνικής ανισότητας, ο αποκλεισμός των οφειλετών από τη ρύθμιση θα οδηγήσει και σε απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω πραγματικής αδυναμίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών από τους υπερήμερους οφειλέτες. Το Υπουργείο απαντά με γενικότητες, ανακρίβειες και ασάφειες συσκοτίζοντας την αλήθεια. Απαντώντας πρόσφατα σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Β. Κεγκέρογλου, ο Υφυπουργός Εργασίας αμφισβήτησε τους αποκλεισμούς.

Επειδή χιλιάδες οφειλέτες βιώνουν μια ιδιότυπη «ομηρία», οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ.κ. Κώστας Μπαργιώτας, Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιάννης Κουτσούκος ρωτούν την Υπουργό Εργασίας: 1) Ποια είναι η σκοπιμότητα των αποκλεισμών κατηγοριών οφειλετών; 2) Θα υπάρξουν βελτιώσεις/τροποποιήσεις στην Υπουργική Απόφαση, ώστε να υπαχθούν στη ρύθμιση των έως και 120 δόσεων και όσοι οφειλέτες αποκλείονται με την παρούσα διατύπωση; Εάν ναι, πότε, δεδομένου ότι τον Φεβρουάριο θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των αιτήσεων προς το ΚΕΑΟ για υπαγωγή στη ρύθμιση;  3) Ελλείψει τροποποιήσεων στην παρούσα ρύθμιση, σκοπεύετε να φέρετε κάποια νέα για όσους δεν εντάσσονται ούτε στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (ν. 4469/2017) ούτε στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων για οφειλές προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης;».