Λάρισα » Λάρισα: Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

Λάρισα: Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

Λάρισα: Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος στη Λάρισα που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, κατά την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων, ενώ τη δεύτερη ημέρα θα υπάρξουν εκδηλώσεις από μαθητές σχολείων της Λάρισας στο ΔΩΛ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Εκδηλώσεων:

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου

Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων Λάρισας (πλατεία Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής).

Ώρα 18:30: Θα τελεστεί Επιμνημόσυνη δέηση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου

Ιερά Συναγωγή Λάρισας (Κενταύρων 29): Ώρα 19:00 – Θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Δαυίδ Σαλτιέλ και ο Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μώρις Μαγρίζος.

Θα ακολουθήσει άναμμα κεριών στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Η κεντρική ομιλία θα γίνει από τη δημοσιογράφο κ. Μαριάννα Πυργιώτη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η σολίστ λυρικής σκηνής – σοπράνο και musical performer Μαργαρίτα Τσουκαρέλα θα ερμηνεύσει το ομώνυμο τραγούδι από την ταινία «Η Λίστα του Σίντλερ», τον ψαλμό Shir La Ma’ alot και το παραδοσιακό εβραϊκό τραγούδι Shalom Aleichem.

Την εκδήλωση συντονίζει η φιλόλογος και λογοτέχνης κ. Βασιλική Μάνδαλου.

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου

Εκδηλώσεις από μαθητές σχολείων της Λάρισας.

Ώρα 10:00: Στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας χαιρετισμούς θα απευθύνουν η κ. Ελένη Αναστασοπούλου, Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, ο κ. Ιωάννης Καψάλης, Δ/ντής Δ/θμιας Εκπ/σης Λάρισας, ο κ. Σωτήρης Βούλγαρης, Δ/ντής Π/θμιας Εκπ/σης Λάρισας.

Ακολουθεί αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα με θέμα: Εβραίοι Νέοι στη δίνη της κατοχικής Ελλάδας. Τα κρυμμένα παιδιά. Νέοι Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση. Τα παιδιά των στρατοπέδων.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν: Το 8ο ΓΕΛ Λάρισας με υπεύθυνους καθηγητές τους κ. Καρδά Ισιδώρα, κ. Κοέν Αβραάμ, το 3ο Γυμνάσιο Λάρισας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Πουλαράκη Αικατερίνη, το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας με υπεύθυνους καθηγητές τους κ. Δεληζώνα Ζωή, κ. Γούλα Ζωή, κ. Κανάκη Βικτωρία, το Δημοτικό και Γυμνάσιο Σχολής Καραβάνα με υπεύθυνους καθηγητές τους κα Παπακωστούλη Ελένη, κα Γκοτζαμάνη Ελευθερία, κα Παρλάντζα Παρασκευή.

Την εκδήλωση συντονίζει η κ. Ηρώ Οικονομάκη, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β’/βάθμιας και παρουσιάζει η κ. Ζωή Δεληζώνα, Διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Λάρισας.

Ώρα 11:30: Πλατεία Άννας Φρανκ (οδός Ερυθρού Σταυρού – Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας): Θα υπάρξει κατάθεση στεφάνων από Σχολεία της Λάρισας στην αναθηματική στήλη της Άννας Φρανκ, στη μνήμη των 1.500.000 παιδιών που υπήρξαν θύματα του Ολοκαυτώματος.

Διαβάστε επίσης: