Δήμοι Νομού » Δήμος Κιλελέρ » Θ. Νασιακόπουλος: «Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά»
«ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ ΣΤΗ LARISSANET

Θ. Νασιακόπουλος: «Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά»

Θ. Νασιακόπουλος: «Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά»

«Το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στους πολίτες προεκλογικά έχει στο σύνολό του υλοποιηθεί στην τριετία» – Οι προτεραιότητες για το 2018

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Σε όσα άλλαξαν στο Δήμο Κιλελέρ, εντός των τριάμισι ετών που βρίσκεται στη Δημοτική Αρχή, αναφέρεται ο δήμαρχος Θανάσης Νασιακόπουλος με τη συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στη βελτίωση των οικονομικών, παρουσιάζοντας τα σχετικά στοιχεία. Συνάμα αναλύει τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει με στόχο μια σειρά θέματα που αντιμετώπιζαν οι δημότες στην καθημερινότητά τους. Ο κ. Νασιακόπουλος υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε στους πολίτες προεκλογικά έχει υλοποιηθεί στην τριετία, ενώ προσθέτει πως εκκρεμεί το αποχετευτικό, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με τον προϋπολογισμό του να φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επισημαίνει πως παρά το έργο που έχει γίνει δεν είναι πλήρως ικανοποιημένος από την κατάσταση των αγροτικών δρόμων και δηλώνει πως για την περεταίρω βελτίωσή τους ο Δήμος Κιλελέρ θα προμηθευτεί μηχανήματα. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Νασιακόπουλος μιλάει για τους αγρότες και τα προβλήματά τους, τονίζοντας την υποστήριξη του Δήμου στους αγώνες και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Ο δήμαρχος Κιλελέρ αναφέρεται στις σημαντικότερες παρεμβάσεις που έχουν προταθεί μέσω του πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης, ενώ κλείνοντας επισημαίνει τις προτεραιότητες που τίθενται για το 2018.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Νασιακόπουλου:

Κύριε Νασιακόπουλε, μετά από σχεδόν τριάμισι χρόνια στη Δημοτική Αρχή του Δ. Κιλελέρ, τι έχει αλλάξει στο Δήμο;

Αρχικά θα ήθελα να αναφερθώ στην κατάργηση της υδροφόρας από τον πρώτο χρόνο διοίκησης. Πρέπει να πούμε πως περίπου 10 χωριά υδροδοτούνταν από υδροφόρα.

Παράλληλα, σημειώθηκε βελτίωση των οικονομικών. Στην τριετία μειώθηκαν οι οφειλές περίπου 3,5 εκατ. και περίπου 900 χιλιάδες αυξήθηκαν τα μετρητά του Δήμου μαζί με τις οφειλές των δημοτών. Κι αυτό γιατί από τους πρώτους μήνες της θητείας εισπράξαμε τα ληξιπρόθεσμα από το Υπουργείο Εσωτερικών, ύψους 2,5 εκατ. και στο τέλος του 2016 πήραμε άλλες 600 χιλιάδες. Η ορθότερη διαχείριση έφερε θετικά οικονομικά αποτελέσματα.

Ορθότερη διαχείριση, μέσω των επιτροπών παιδείας, υπήρξε στα οικονομικά – και όχι μόνο – των σχολείων.

Έγιναν παρεμβάσεις σε περίπου 180 κτήρια στα χωριά, έχει αλλάξει η εικόνα τους.

Θα πρέπει να αναφερθούν οι σημαντικές παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία, όπου είναι εμφανής η βελτίωση των αγροτικών δρόμων.

Έγινε ορθότερη διαχείριση της πλύσης κάδων, γεγονός που έφερε οικονομικό πλεόνασμα δίχως μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ανταποδοτικών τελών περίπου 18%.

Επίσης, προβήκαμε σε εξορθολογισμό της τιμής του νερού σε όλα τα χωριά του Δήμου.

Ποια είναι τα έργα και οι παρεμβάσεις που δεν έγινε εφικτό, μέχρι τώρα, να αντιμετωπίσετε;

Το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στους πολίτες προεκλογικά έχει στο σύνολό του υλοποιηθεί στην τριετία. Αυτό που εκκρεμεί είναι το αποχετευτικό για το οποίο έχουμε ήδη πάρει έγκριση (πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 10 εκατ., το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ).

Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να πω πως παρ’ όλο που ρίξαμε 3.000 αυτοκίνητα αμμοχάλικο στην αγροτική οδοποιία, λόγω της ιδιομορφίας του Δήμου το αποτέλεσμα δε μας ικανοποιεί πλήρως. Γι’ αυτό προβαίνουμε στην αγορά ενός γκρέιντερ και δύο φορτηγών για να βελτιώσουμε περαιτέρω τους αγροτικούς δρόμους. Επίσης, η αγορά των μηχανημάτων θα βοηθήσει στην ασφαλτόστρωση οδών εντός των οικισμών.

Ο Δήμος Κιλελέρ χαρακτηρίζεται ως «ο μεγαλύτερος αγροτικός Δήμος της Ελλάδας», ενώ οι αγρότες ετοιμάζονται και φέτος για κινητοποιήσεις. Ποιά είναι η κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι του Πρωτογενούς Τομέα; Έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται με συγκεκριμένες μορφές αγώνα;

Τη δύσκολη κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας βιώνουν και οι αγρότες. Έρχονται μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα. Υπάρχουν σοβαρά θέματα με το υψηλό κόστος παραγωγής, τη συρρίκνωση των τιμών των προϊόντων, τη δυσκολία διάθεσής τους στην αγορά.

Τις μορφές αγώνα τις αποφασίζουν οι οργανώσεις τους. Ο Δήμος στηρίζει τους αγώνες και τις δίκαιες διεκδικήσεις των δημοτών που είναι στην πλειοψηφία τους αγρότες.

Έχετε ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών με τους δημότες στις Τοπικές Κοινότητες. Ποιο είναι το κλίμα που διαπιστώνετε; Τι σας ζητούν οι πολίτες;

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα θερμό. Οι κάτοικοι βλέπουν τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί και εμπιστεύονται πλέον το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για το υπόλοιπο της θητείας της. Εάν είχαμε, όμως, μεγαλύτερες δυνατότητες τότε θα επιλύαμε στο σύνολό τους τις απαιτήσεις των κατοίκων των χωριών.

Πως θα περιγράφατε το αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος Κιλελέρ τα επόμενα χρόνια;

Έχουμε καταθέσει πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Δήμου με προτάσεις για μια σειρά έργων. Τα σοβαρότερα είναι η δημιουργία εργοστασίου βιομάζας με σιτοκαλαμιές και απόβλητα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου (έχει κατατεθεί η μελέτη), διεκπεραίωση μελέτης εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα της περιοχής της οδού Βόλου από τη Χάλκη μέχρι το Μεγάλο Μοναστήρι, επανενεργοποιήσαμε τη μελέτη κατασκευής μεγάλης δεξαμενής στους Αγίους Αναργύρους. Καλούμε του πολίτες να ενημερωθούν για το τι προβλέπει το πενταετές από την ιστοσελίδα του Δήμου www.kileler.gov.gr

Πως σκιαγραφείτε τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής για το 2018;

Στις προτεραιότητες για το 2018 περιλαμβάνονται τα εξής: Διεκπεραίωση έργων που έχουν εγκριθεί, ολοκλήρωση των μελετών που προαναφέραμε, περαιτέρω βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, προμήθεια μηχανημάτων  π.χ. το ιδιόκτητο καδοπλυντήριο, καλυτέρευση των στοιχείων της καθημερινότητας (αποκομιδή σκουπιδιών, πράσινο, οριστικό διαχωρισμό πόσιμου και αρδευτικού νερού στα πάρκα του δήμου για την αποφυγή σπατάλης του πόσιμου νερού και άλλα πολλά), επέκταση της συνεργασίας με τους φορείς, τους συλλόγους και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις του δήμου μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (διανομή τροφίμων κλπ.)

Για μας ο άνθρωπος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν είναι απλά ένα σύνθημα. Είναι καθημερινή μας έννοια.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: