Πολιτισμός » Λέσχη Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Λέσχη Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Λέσχη Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Το 2018 η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ξεκινάει, πιλοτικά, ένα καινούργιο πρόγραμμα για τις βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών με υποστηρικτικό υλικό σε  κάθε βιβλιοθήκη του ΔΕΒ που δηλώνει συμμετοχή στο πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορεί να οργανώνει τέσσερα εργαστήρια κάθε μήνα για παιδιά  γύρω από ένα κοινό θέμα.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Το θέμα του Ιανουαρίου είναι οι «ερωτήσεις». Ξεκινάμε τον καινούργιο χρόνο με έναν κατάλογο ερωτήσεων προς τον εαυτό μας που αναζητούν απαντήσεις. Μαθαίνουμε τεχνικές για να ρωτάμε έτσι ώστε να παίρνουμε τις πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις, διαβάζουμε και απαντάμε ερωτήσεις από λογοτεχνικά βιβλία.

Αφιερώνουμε τον Φεβρουάριο στις μάσκες, το σύμβολο του καρναβαλιού, που όμως το εξερευνούμε ιστορικά και καλλιτεχνικά.

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της ποίησης και στις βιβλιοθήκες αναρωτιόμαστε τι είναι ένα ποίημα, αναγνωρίζουμε τους ποιητές από τις λέξεις τους και αναζητούμε τη σχέση της ποίησης με τις άλλες τέχνες.

Ο Απρίλιος είναι ένας εικαστικός μήνας. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους πίνακες του Ρενέ Μαγκρίτ που κρύβουν φιλοσοφικές σκέψεις και ιδέες.

Ο Μάιος είναι αφιερωμένος στην Ευρώπη, καθώς στις 9 Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης και το 2018 είναι έτος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Προσεγγίζουμε την ήπειρο που κατοικούμε μέσα από τους μύθους της, την ιστορία της και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, ως μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, θα υλοποιήσει το πρόγραμμα και για το σκοπό αυτό ξεκινά τη λειτουργία Λέσχης Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας με στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας παιδιών που θα παρακολουθούν πιο συστηματικά τις δραστηριότητές της και θα αποτελέσουν τον πυρήνα για την πραγματοποίηση δράσεων που θα αναδείξουν μακροπρόθεσμα την ουσιαστική λειτουργία της βιβλιοθήκης στην πόλη μας αλλά και συλλογικά τον θεσμό σε πανελλήνιο επίπεδο. Η Λέσχη Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας  απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Κάθε μηνιαίο θέμα περιλαμβάνει 4 εβδομαδιαίες συναντήσεις, διάρκειας 11/2 ωρών η κάθε μία.

Η πρώτη συνάντηση  με θέμα “Οι ερωτήσεις στον εαυτό μας” θα  πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, 6.00-7.00 το απόγευμα, στο νέο Παιδικό Τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο(3ος όροφος)».

Υλοποίηση εργαστηρίων: Δήμητρα Αγιάννη, καθηγήτρια – φιλόλογος

Συντονίστρια προγράμματος για τη βιβλιοθήκη: Χριστίνα Παπαδοπούλου, βιβλιοθηκονόμος

Σχεδιασμός και υπεύθυνη προγράμματος: Ειρήνη Βοκοτοπούλου, κοινωνιολόγος – ειδική σε θέματα ανάγνωσης και σχεδιάστρια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας – Παιδικό τμήμα, Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, 3ος όροφος, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410671173, 6934283118

e-mail:edimovivlio@hotmail.gr,

Ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/www.edimovilviolarissa/,

Περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα των δράσεων πανελλαδικά: https://network.nlg.gr

Διαβάστε επίσης: