Λάρισα » «Φτωχοποιούν την ελληνική οικογένεια»
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΝΤ ΑΔΕΔΥ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΕΛΜΕ ΚΑΙ «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ»

«Φτωχοποιούν την ελληνική οικογένεια»

«Φτωχοποιούν την ελληνική οικογένεια»

φωτό: Tsantopoulos

Το Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ Λάρισας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Κων/νος Κούμας» και η ΕΛΜΕ Λάρισας, διοργάνωσαν σήμερα πανεργατικό-πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου ο πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαποστόλου επισήμανε:

«Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Κι ενώ η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός διατυμπανίζουν σε  κάθε ευκαιρία τη δήθεν «καθαρή» έξοδό μας από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018, ετοιμάζονται  να ψηφίσουν τη Δευτέρα  στη Βουλή  τα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων και την επαναφορά της απαράδεκτης τροπολογίας Αχτσιόγλου για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, για το οποίο τόσοι αγώνες και θυσίες έχουν γίνει από τους εργαζόμενους .

Η σπουδή της Κυβέρνησης στην υλοποίηση των αντιδημοκρατικών, αντεργατικών και αντισυνδικαλιστικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές , προδίδει την προσπάθειά της να αποφύγει όσο μπορεί την οργή του κόσμου της εργασίας και την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων.

Μαζί με την επαναφορά της τροπολογίας φέρνουν για ψήφιση την αλλαγή του νόμου Κατσέλη, έτσι ώστε οι πλειστηριασμοί να γίνονται ευκολότερα.

Αφήνει απροστάτευτη από την αρπακτική διάθεση των τραπεζών, την πρώτη κατοικία των λαϊκών εργατικών οικογενειών, που λόγω της πρωτοφανούς μείωσης των αποδοχών τους ή ακόμη χειρότερα της ανεργίας τους, αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους.

1

Εξάλλου, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η σημερινή Κυβέρνηση, πέρα από το τρίτο μνημόνιο, που υπέγραψε τον Αύγουστο του 2015 (Ν. 4336/2015), ψήφισε στη Βουλή τον περασμένο Μάιο, και νέα μέτρα που φτωχοποιούν ακόμη περισσότερο τους εργαζομένους, όπως:

 • Μείωση των συντάξεων έως και 40% για νέους και παλιούς ασφαλισμένους (3.000.000 συνταξιούχοι) με τον Νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016).
 • Μείωση του αφορολόγητου από τα 9.600 ευρώ στα 5.681 ευρώ, που συνεπάγεται 700 ευρώ μείον τον χρόνο στις αποδοχές των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
 • Αύξηση της φορολογίας, μέσω της κατάργησης του 1,5% έκπτωσης φόρου, καθώς και αυξήσεις στις εισφορές για τον ΕΟΠΥΥ.
 • Αύξηση του ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα κλπ.

Τα μέτρα αυτά, καθώς και εκείνα που προϋπάρχουν και αυτά που θα ακολουθήσουν με την τέταρτη αξιολόγηση, στις αρχές του Απρίλη, όχι μόνο δεν συνιστούν «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια, αλλά συνεπάγονται και νέα βάρη ιδιαίτερα επαχθή για τους εργαζόμενους.

Τα μέτρα που προωθούνται, στο χώρο του Δημοσίου, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις  πολιτικές  συρρίκνωσης του Δημοσίου,  ενώ για τις ανάγκες του θα προσλαμβάνει, κυρίως, προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Η «δίκαιη ανάπτυξη», που υπόσχονται, σημαίνει βάθεμα της φτώχειας, μεγαλύτερη ανεργία, ελαστική απλήρωτη εργασία και εργασιακό μεσαίωνα χωρίς καθόλου συνδικαλιστικά δικαιώματα και προστασία για τους πολλούς.

3

Το καθεστώς της αδιοριστίας παγιώνεται και στη θέση της σταθερής και μόνιμης εργασίας μπαίνει κάθε μορφή ελαστικής απασχόλησης.

Ο χώρος της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα, δοκιμάζεται για μια ακόμη φορά. Το Υπουργείο Παιδείας ακολουθώντας μια παρελκυστική τακτική υποσχέσεων και καλλιέργειας απατηλών προσδοκιών ικανοποίησης χρόνιων αιτημάτων μας, βρισκόμενο, όμως, σε αγαστή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και τους «θεσμούς» καταφέρνει και άλλα χτυπήματα κατά της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο  Υπουργός Παιδείας μετά τις συναντήσεις με τους «θεσμούς», υπέγραψε και ετοιμάζεται να ψηφίσει μέτρα που οδηγούν σε υποβάθμιση της δημόσιας , σε συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου , όπως :

 • την υποχρεωτική παραμονή όλων των εκπαιδευτικών στο σχολείο, στο εργασιακό 30ωρο
 • νέες συγχωνεύσεις συστεγαζόμενων Δημοτικών Σχολείων και νηπιαγωγείων.
 • αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης (Διευθυντών, Υποδιευθυντών, Προϊσταμένων ολιγοθέσιων δημοτικών και νηπιαγωγείων) και την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων
 • την κατάργηση της προσμέτρησης της ώρας σίτισης ως διδακτικής

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η συγκυβέρνηση  συνεχίζει τον ίδιο δρόμο της λιτότητας,  της ύφεσης και της ανεργίας , οδηγώντας τη χώρα σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο και τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση

Εμείς οι εργαζόμενοι, δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τη φτώχεια και την εξαθλίωση, σε μια περίοδο μάλιστα που διευρύνονται οι κοινωνικές ανάγκες και αντικειμενικά μεγαλώνουν οι δυνατότητες ικανοποίησής τους. Δεν μπορούμε ως εργαζόμενοι να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στην επικαλούμενη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.

2

Διεκδικούμε:

 • Απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογίας Αχτσιόγλου για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία.
 • Να μην ψηφιστούν τα νέα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.
 • Κατάργηση του Νόμου – λαιμητόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό (ν. 4387/2016).
 • Μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ).
 • Κανένας πλειστηριασμός, για την πρώτη κατοικία, για τους εργαζόμενους που αδυνατούν να πληρώσουν.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με την αγωνιστική και ενωτική  μας δράση μπορούμε να βάλουμε φραγμό στα αντιλαϊκές πολιτικές Κυβέρνησης και δανειστών, να βάλουμε φραγμό στην ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων της γ αξιολόγησης .

Συνεχίζουμε τον αγώνα και σας καλούμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας  τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου και ώρα 12:30 το μεσημέρι έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας».