Ελλάδα » Το σωφρονιστικό σύστημα αλλάζει… (video)
"ΠΡΩΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΔΕΙΚΤΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ"

Το σωφρονιστικό σύστημα αλλάζει… (video)

Το σωφρονιστικό σύστημα αλλάζει… (video)

Τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος παρουσίασε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Twitter.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων, όπως τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, όπως επίσης και τα κέντρα απεξάρτησης κρατουμένων εθισμένων σε ναρκωτικές ουσίες.

«Η κυβέρνηση υλοποιεί σημαντικά έργα όπως σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης, αγροτικές φυλακές. Σήμερα η Ελλάδα είναι πρώτη στην κατάταξη μεταξύ των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης στους δείκτες βελτίωσης των συνθηκών κράτησης», επισήμανε στο tweet του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κείμενο που ανήρτησε ο πρωθυπουργός θα γίνει

  • Μείωση του συνολικού αριθμού των κρατουμένων: Αποκλιμάκωση του προβλήματος της υπερπλήρωσης των Καταστημάτων Κράτησης. Με τη νομοθετική παρέμβαση του Απριλίου 2015 (Ν. 4322/2015) και την παράταση του 2016 (Ν. 4356/2015) και 2017… μειώθηκε σημαντικά ο πληθυσμός των κρατουμένων, μείωση η οποία έχει πλέον σταθεροποιηθεί (από 11,798 την 01/01/2015 σε 9,851 την 01/06/2016, μείωση κατά 19%).
  • Κατάργηση των Καταστημάτων Κράτησης Γ’ τύπου (φυλακές υψίστης ασφαλείας): με το ν. 4322/2015 καταργήθηκε το Κατάστημα Κράτησης υψίστης ασφαλείας του Δομοκού.
  • Νομοθετική επίλυση του προβλήματος της παρατεταμένης παραμονής στα καταστήματα κράτησης «φιλοξενούμενων» αλλοδαπών (ν. 4322/2015).
  • Εισαγωγή ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις ευάλωτες ομάδες κρατουμένων, ειδικότερα για τους ασθενείς, τα άτομα με αναπηρίες, τους υπερήλικες, οι οποίοι, εκτός από το βάρος της ποινής, φέρουν και το βάρος της πάθησής τους (με την τροποποίηση του αρ. 110Α Ποινικού Κώδικα με το ν. 4322/2015).
  • Ορθολογικοποίηση των στερητικών μέτρων κατά ανηλίκων: Η κράτηση των ανηλίκων περιορίστηκε στα πολύ σοβαρά εγκλήματα (ν. 4322/2015).
  • Παροχή δυνατότητας σε κρατούμενες μητέρες ανήλικων τέκνων έως 8 ετών να εκτίσουν την ποινή τους ή τμήμα αυτής με κατ’ οίκον περιορισμό.

Βελτίωση συνθηκών κράτησης (υποδομές και υγεία) – εναλλακτικά μέτρα

  • Κατάργηση πειθαρχικών κελιών, που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές για την αξιοπρεπή διαβίωση των κρατουμένων, στις φυλακές Κέρκυρας και Πάτρας και ουσιαστικός αποκλεισμός της πειθαρχικής απομόνωσης ανηλίκων.
  • Άνοιγμα 4ης πτέρυγας στις φυλακές Χανίων και Νιγρίτας Σερρών (120 νέες θέσεις κράτησης σε κάθε κατάστημα).
  • Λειτουργία της 1ης Αγροτικής Φυλακής Γυναικών ως τμήματος της Φυλακής Γυναικών Ελεώνα Θηβών.
  • Δημιουργία χώρων εκπαίδευσης σε φυλακές.