Πολιτισμός » Χρ. Ρέντας: Στην τέχνη είμαι αναρχικός…
Ο ΓΛΥΠΤΗΣ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗ LARISSANET

Χρ. Ρέντας: Στην τέχνη είμαι αναρχικός…

Χρ. Ρέντας: Στην τέχνη είμαι αναρχικός…

«Η Τέχνη είναι ευτυχία. Ένας καλλιτέχνης δεν θα πλουτίσει ποτέ. Θα είναι όμως απόλυτα ευτυχισμένος όταν θα εκφράζεται με τον τρόπο που θέλει, μέσω της τέχνης του»

Συνέντευξη στον Λευτέρη Παπαστεργίου

Την Τετάρτη, στον Μύλο του Παππά, ο Χρήστος Ρέντας εγκαινίασε την έκθεσή του με τίτλο «Ξύλινη Περιπλάνηση», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 25 του μήνα. Όπως καταλαβαίνει κανείς από τον τίτλο της έκθεσης, πρωταγωνιστής είναι το ξύλο. Γιατί όμως ασχολείται με αυτό; Και πως είναι δυνατόν ένας πρώην αστυνομικός να δηλώνει πλέον… αναρχικός; Ένα βροχερό απόγευμα στη Λάρισα, ο καλλιτέχνης δέχεται να μου μιλήσει για τη δουλειά και τα έργα του, αποκαλύπτοντάς μου τα δικά του μυστικά…

Πόσες μέχρι σήμερα οι εκθέσεις σου;

Πάνω από είκοσι ατομικές. Χώρια οι συμμετοχές μου σε άλλες.

Αντικείμενο τους;

Ζωγραφική, φωτογραφία, μα κυρίως γλυπτική. Τα χόμπι μου δηλαδή…

Γιατί κυρίως γλυπτική και μάλιστα σε ξύλο;

Το ξύλο είναι μαγεία. Μου αρέσει πολύ να δίνω μορφή στο ξύλο. Ειδικά όταν δουλεύω με την ελιά… Ιερό ξύλο. Ξέρεις, άλλοι λαοί, οι Αφρικανοί για παράδειγμα, είναι πολύ τυχεροί, λόγω των ξύλων που καλούνται να δουλέψουν. Εμείς εδώ δεν έχουμε τα κατάλληλα ξύλα, με τα οποία να μπορεί κάποιος να κάνει τέχνη

Τι είναι τέχνη;

Ευτυχία είναι! Ένας καλλιτέχνης δεν θα πλουτίσει ποτέ, θα είναι όμως απόλυτα ευτυχισμένος όταν θα εκφράζεται με τον τρόπο που θέλει, μέσω της τέχνης του.

Από πότε ασχολείσαι με την τέχνη;

Από πολύ μικρός. Και είμαι αυτοδίδακτος. Βοσκούσα γελάδια, μικρός στη Δεσκάτη. Δεν είχα δικά μου εργαλεία και θυμάμαι πως είχα ζητήσει από τον παππού μου να μου δώσει ένα φτιαχτό μαχαίρι που είχε. Θυμάμαι ακόμα τους καυγάδες του παππού με την μητέρα μου για το μαχαίρι… Το ήθελα για να λαξεύω το ξύλο…

Μου είπες πως είσαι αυτοδίδακτος. Γιατί δεν πήγες σε κάποια σχολή;

Δεν άντεξα στις σχολές. Σου περιορίζουν τους ορίζοντες. Σε βάζουν σε καλούπια. Εγώ είμαι αναρχικός στην τέχνη. Δεν ακολουθώ γραμμές, δεν ακολουθώ κανόνες. Μου αρέσει να τους καταπατώ όλους!

Κάνεις δηλαδή στην τέχνη σου, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έκανες στο κύριο σου επάγγελμα…

(Γελάει) Ναι! Σαν αστυνομικός που ήμουν, τηρούσα τους νόμους, τους κανόνες, τις γραμμές…

Έμπνευσή σου;

Τις περισσότερες φορές με καθοδηγεί το ίδιο το ξύλο. Μόλις το καθαρίσω από τα σαθρά του κομμάτια αρχίζει και με καθοδηγεί μόνο του… Άλλες πάλι φορές φτιάχνω προσχέδια στο χαρτί και τα κρατάω μέχρι να έρθει η ώρα να τα σχηματοποιήσω. Εγώ δεν το σκαλίζω το ξύλο. Δημιουργώ ένα έργο μέσω της αφαιρετικής γλυπτικής.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΕΝΤΑΣ (3)

Πόσες ώρες δουλεύεις την ημέρα στο εργαστήριο σου;

8-10 ώρες την ημέρα

Επίπονο…

Ναι. Αρκετά. Δημιουργούνται προβλήματα στα μάτια, στα χέρια, αλλά δόξα το Θεό δεν είχα κάποιο μεγάλο πρόβλημα.

Δεν νομίζω πως είναι πολλοί στην Ελλάδα που κάνουν τέτοιου είδους γλυπτική με ξύλο..

Όχι, είμαστε λίγοι. Πρόσφατα βγήκα στο εξωτερικό για να δω από κοντά δημιουργούς και δημιουργήματα τους από ξύλο. Εκεί συνειδητοποίησα πως η δουλειά μου βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο.

Πόσο κρατάει η κατασκευή ενός έργου;

Η κατασκευή ενός μέτριου, σε μέγεθος, έργου κρατάει 6 μήνες με έναν χρόνο περίπου.

Το μυστικό;

Δεν πρέπει να βιάζεσαι.

Και το όνειρό σου;

Να μπορέσω να κάνω γλυπτική άλλα δέκα χρόνια για να καταφέρω να αφήσω πίσω μου έργο…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET