Συνεντεύξεις » ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Ρήξη με τα κάθε λογής κατεστημένα»
ΣΤΗ larissanet Ο ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Ρήξη με τα κάθε λογής κατεστημένα»

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Ρήξη με τα κάθε λογής κατεστημένα»

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Μπροστά στην πιο κρίσιμη μάχη της μέχρι τώρα πολιτικής του πορείας βρίσκεται ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς την Κυριακή διεκδικεί την εκλογή  του ως επικεφαλής που θα σφραγίσει τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς.

Στη larissanet ο Ν. Ανδρουλάκης μιλάει για το αποτέλεσμα του α΄ γύρου των εκλογών και στέκεται ιδιαίτερα στη μαζική συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες. Δίνει απάντηση σε όσους τον χαρακτηρίζουν «αουτσάιντερ» στο δρόμο για το δεύτερο γύρο της διαδικασίας και περιγράφει την πρόταση που φέρνει η δική του υποψηφιότητα.

Παράλληλα, δίνει ένα πρώτο περίγραμμα των προθέσεών του, εφόσον στις 20 Νοεμβρίου είναι ο επικεφαλής που θα οδηγήσει στη συγκρότηση του νέου πολιτικού φορέα, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση συνάγεται πως δεν τον δεσμεύει η συμφωνία που έχει ανακοινωθεί μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη για ξεχωριστή παρουσία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού έως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Κλείνοντας στέλνει το δικό του μήνυμα στους ψηφοφόρους ενόψει του β΄ γύρου των εκλογών, μεθαύριο Κυριακή.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη:

Ποια συναισθήματα σας δημιουργήθηκαν βλέποντας το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, ενώ θα ήθελα το σχόλιό σας και για την προσέλευση των πολιτών στις κάλπες…

Δίχως αμφιβολία, το πιο θετικό γεγονός της περασμένης Κυριακής ήταν η μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες. Η κοινωνία έδειξε ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται και να έχει απαιτήσεις από την Κεντροαριστερά. Το ζητούμενο σήμερα είναι η αναγέννησή της μέσω της δημιουργίας του νέου φορέα και η εκπροσώπησή της στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα η συμμετοχή μου στον β’ γύρο και η ευκαιρία που μου προσφέρουν οι πολίτες να διεκδικήσω την αρχηγία του νέου φορέα. Σε ότι με αφορά αισθάνομαι διπλή ευθύνη, σε προσωπικό επίπεδο προς όσους με τίμησαν με την ψήφο τους αλλά και σε θεσμικό προς όλους όσους έδειξαν με την ψήφο τους ότι επιθυμούν την ανανέωση. Απευθύνομαι σε όλους όσοι συνυπέγραψαν με την ψήφο τους την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης για να ολοκληρώσουμε μαζί αυτή την αλλαγή. Εύχομαι να μην τους απογοητεύσω, εύχομαι να καταφέρουμε να κάνουμε πράξη το αίτημα για αλλαγή γενιάς και νοοτροπίας.

Τι απαντάτε σ’ αυτούς που σας χαρακτηρίζουν «αουτσάιντερ» στη μάχη του β΄ γύρου;

Χαμένες είναι μονάχα οι μάχες που δεν δόθηκαν. Αναμφίβολα, η επίδοση της κας Γεννηματά στον πρώτο γύρο ήταν πολύ καλή, αλλά παράλληλα περίπου το 60% της παράταξης έδειξε ότι προτιμά άλλες λύσεις. Όταν συμμετέχει η κοινωνία σε μια εκλογική διαδικασία, δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ, όλοι μας διεκδικούμε από την αρχή την ψήφο κάθε πολίτη.

Γιατί ο πολίτης που θα προσέλθει στην κάλπη να ψηφίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη και όχι τη Φώφη Γεννηματά;

Τώρα που η μαζική συμμετοχή των πολιτών απέδειξε ότι ο προοδευτικός χώρος παραμένει ζωντανός, απαιτείται ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την επανεκκίνηση της παράταξης. Τώρα, περισσότερο ποτέ, είναι που πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά μπροστά, με ενότητα γενεών και αλλαγή νοοτροπίας, σε ρήξη με τα κάθε λογής κατεστημένα που κρατούν τη χώρα αλλά και την παράταξη εγκλωβισμένες στη μιζέρια.

Εφόσον στις 20 Νοεμβρίου είστε επικεφαλής, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα ώστε να συγκροτηθεί ο νέος πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς;

Θα δρομολογήσω την άμεση διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου της νέας παράταξης, ώστε να λυθούν οριστικά και θεσμικά τα διαδικαστικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Δεν θα πρέπει να σπαταλήσουμε τη δυναμική που μας προσέφερε η μαζική συμμετοχή των πολιτών με ατέρμονες εσωτερικές διεργασίες. Όσο πιο γρήγορα φτιάξουμε το νέο μας σπίτι, τόσο το καλύτερο για το νέο ξεκίνημα.

Σας δεσμεύει η συμφωνία Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη για ξεχωριστές Κοινοβουλευτικές Ομάδες;

Δεσμευτικές είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από αρμόδια θεσμικά όργανα. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να διαβάσουμε καλύτερα το μήνυμα των πολιτών και να μην τους απογοητεύσουμε. Ξεκινήσαμε αυτό το ενωτικό εγχείρημα για να αφήσουμε πίσω την πολυδιάσπαση και την πολυφωνία των προηγουμένων ετών, όχι για να τη θεσμοθετήσουμε.

Ποιο μήνυμα στέλνετε στους ψηφοφόρους ενόψει τους β΄ γύρου της Κυριακής;

Τους καλώ να συμμετάσχουν και πάλι μαζικά στη διαδικασία, να ολοκληρώσουν αυτό που οι ίδιοι ξεκίνησαν. Πριν από μια εβδομάδα κάναμε το πρώτο βήμα για την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης μέσω της μαζικής συμμετοχής των πολιτών στον πρώτο γύρο. Την Κυριακή κάνουμε το αποφασιστικό βήμα για να ολοκληρώσουμε την ανατροπή μέσω της ανανέωσης και της ηγεσίας.