Συνεντεύξεις » «Σήμερα ο πολιτικά άστεγος δημοκρατικός κόσμος έχει μια ευκαιρία…»
ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Ν. ΜΠΟΥΡΝΟΒΑ

«Σήμερα ο πολιτικά άστεγος δημοκρατικός κόσμος έχει μια ευκαιρία…»

«Σήμερα ο πολιτικά άστεγος δημοκρατικός κόσμος έχει μια ευκαιρία…»

Η Νικολέττα Μπουρνόβα, μαζί με τη Φώφη Γεννηματά

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον α΄ γύρο των εκλογών που αφορούν την ανάδειξη νέας ηγεσίας, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, η Λαρισαία δικηγόρος και στέλεχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Νικολέττα Μπουρνόβα δηλώνει την αμέριστη υποστήριξή της στην υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά.

Παράλληλα, με τη συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet.gr, αναφέρεται στο κλίμα που επικρατεί – και σε τοπικό επίπεδο – στον πολιτικό χώρο, ενώ δίνει τη δική της απάντηση σε ότι αφορά την ενασχόληση των νέων με την πολιτική.

Αναλυτικά, η συνέντευξη της Νικολέττας Μπουρνόβα:

Πως βλέπετε, σε τοπικό επίπεδο, το κλίμα ενόψει του α΄ γύρου των εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην Κεντροαριστερά;

Ύστερα από μακρά περίοδο, που ο δημοκρατικός προοδευτικός χώρος βίωσε τον κατακερματισμό, την πολυδιάσπαση και την παρακμή, με εμφανείς τις συνέπειες, όχι μόνο στην εκλογική πορεία της παράταξης, αλλά στην πορεία της ίδιας Χώρας, ήταν αναγκαία, περισσότερο από ποτέ, η προσπάθεια για την ενότητα και την αναγέννηση, προσπάθεια, που σήμερα βρίσκεται σε κομβικό σημείο.

Ο Δημοκρατικός κόσμος, που απογοητεύομενος από τα νοσηρά φαινόμενα που δυστυχώς κάποιοι είχαν μεταφέρει στην παράταξη, αναγκάστηκε να ελπίζει σε ψευδαισθήσεις και ουτοπίες, οι οποίες όμως γρήγορα έμειναν μετέωρες. Σήμερα, ο δημοκρατικός κόσμος, που βρέθηκε πολιτικά άστεγος, αισθάνεται ότι έχει μια πολιτική ευκαιρία, να συνδιαμορφώσει με την συμμετοχή του, τον προοδευτικό χώρο, να ενώσει με την συμμετοχή του τις δυνάμεις με προοδευτικό πρόσημο, ώστε ο κατακερματισμένος χώρος να μπορέσει ξανά να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα. Και τούτο δεν είναι ανάγκη της παράταξης, είναι πρωτίστως ανάγκη του τόπου. Παρά την αρχικώς έντονη δυσπιστία, ίσως όχι αδίκως για το εγχείρημα, διαφαίνεται ότι και σε τοπικό επίπεδο κυριαρχεί η ίδια αγωνία και ταυτόχρονα ελπίδα, που δεν είναι άλλη από την επιτυχία του εγχειρήματος της δημιουργίας μιας μεγάλης παράταξης της κεντροαριστεράς. Οι δημοκρατικοί συμπολίτες μας λοιπόν, νομίζω ότι θέλουν και πρέπει να είναι οι συνδιαμορφωτές ενός νέου φορέα, με τα στοιχεία του πολιτικού ήθους, της ανανέωσης και της ενότητας.

Ανήκετε στη νεότερη γενιά στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, διαπιστώνετε πως οι νέοι ενδιαφέρονται για την συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία;

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι νέοι επέδειξαν έντονη δυσπιστία έως και απαξίωση του πολιτικού συστήματος εν γένει και θεωρώ απόλυτα δικαιολογημένα. Οι νέοι επαγγελματίες, οι νέοι επιστήμονες, οι νέοι άνθρωποι, που αποτελούν την παραγωγική γενιά του τόπου, εισπράττουν πολιτικές που δημιουργούν προσκόμματα στην εξέλιξή τους, αναγκάζοντας την πολυτιμότερη πηγή πλούτου της Χώρας μας, δηλαδή τους νέους μας, να προσπαθούν να δημιουργήσουν το όνειρό τους μεταναστεύοντας στο εξωτερικό. Όμως, θεωρώ, και αυτό αποτελεί την δική μου αρχή, ότι παρά τις όποιες δυσκολίες βιώνουμε ως νέα γενιά, παρά την απογοήτευση που μας προκάλεσε το πολιτικό σύστημα με τα παρασιτικά φαινόμενα, οφείλουμε εμείς οι ίδιοι οι νέοι να επιδείξουμε επιμονή και υπομονή, να διεκδικήσουμε ο,τι δικαιούμαστε και ο,τι μας υφάρπαξαν. Η διεκδίκηση μπορεί να γίνει μόνο με την ενεργό συμμετοχή μας και μόνο με την αισθητή παρουσία μας. Ίσως η δική μας αποχή, ήταν αυτή που άφησε ελεύθερο χώρο, ώστε να λαμβάνονται ερήμην μας οι αποφάσεις. Η πολιτική συγκυρία λοιπόν, πρέπει να μας ενεργοποιήσει και οι νέοι όλων των πολιτικών παρατάξεων να συνδιαμορφώνουν τις πολιτικές εξελίξεις μέσα από γόνιμη συμμετοχή. Ειδικά δε στο χώρο της κεντροαριστεράς, το κίνητρο είναι ισχυρό και τούτο φαίνεται από την πληθώρα των νέων ανθρώπων που θέλησαν να δώσουν ο καθένας το δικό του προσωπικό στίγμα στην δημιουργία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Τι θα θέλατε από τον επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς;

Να συγκεντρώνει όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που μπορεί να φέρουν ξανά το ήθος στην πολιτική, να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες, να δώσει το στίγμα της ενότητας, δημιουργώντας έναν φορέα συλλογικό, δημοκρατικό και πλουραλιστικό. Χτίζοντας έναν φορέα  χωρίς μηχανισμούς, τιμάρια και βαρόνους, που θα δίνει αποφασιστικό ρόλο και λόγο στα μέλη του. Που θα δημιουργήσει ένα φορέα βαθιά δημοκρατικό και ανοιχτό στην κοινωνία, χωρίς κλειστές δομές, ένα κόμμα με ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλων και ενεργό ρόλο στους νέους.

Στηρίξατε ανοιχτά την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά, ποιοι είναι οι λόγοι;

Αρχικώς, η συγκυρία, που έχει δημιουργηθεί, ο χώρος του προοδευτικού κέντρου πιθανώς να ηγηθεί από μια γυναίκα, με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Φώφης Γεννηματά, δεν με άφησε αδιάφορη. Αντίθετα, θεωρώ ότι στην παρούσα πολιτική συγκυρία, η Φώφη Γεννηματά, ως η μοναδική γυναίκα υποψήφια, μπορεί να μεταφέρει στο χώρο, που θα ηγηθεί και συνακόλουθα στην πολιτική ζωή του τόπου, την γυναικεία ματιά. Γιατί, γυναικεία ματιά στην πολιτική, σημαίνει κοινωνική ευαισθησία, η οποία είναι πιο αναγκαία από ποτέ στην δική μας κοινωνία. Σε αυτή την κοινωνία, που βρίθει ανισοτήτων και αδικιών.
Σε μια κοινωνία σκληρή, που η Πρόνοια έχει θυσιαστεί στο βωμό των μνημονιακών σκληρών αριθμών. Σε μια κοινωνία, που οι γενικευμένες πολιτικές επιλογές, έχουν ισοπεδώσει και έχουν εκφυλίσει κάθε συνταγματική μέριμνα και προστασία της μητέρας, της εργαζόμενης, της μητέρας κ.ο.κ. Σε μια κοινωνία, που οι αριθμοί δεν βγαίνουν, που τα χρήματα και τα κονδύλια είναι περιορισμένα, απαιτείται η διαχείρισή τους, με σταθερό γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, την άμβλυνση των ανισοτήτων, την ειδική μέριμνα των αδυνάτων.
Αυτή η κοινωνία έχει ανάγκη από την γυναικεία ματιά, την γυναικεία ευαισθησία, την γυναικεία καθοριστική παρουσία. Η Φώφη Γεννηματά, έδωσε την δική της οπτική, σε μια εποχή, που ο διχασμός είχε γίνει η σημαία των πολιτικών αρχηγών και που ο ελληνικός Λαός επιμερίστηκε, διχάστηκε, ώστε να εξασφαλιστεί η εναλλαγή στις κυβερνητικές καρέκλες. Σε αυτό το κλίμα αποσταθεροποίησης, μια Γυναίκα, οραματίστηκε και έκανε πράξη την εθνική ενότητα και την εθνική συνεννόηση.
Σε ένα ανδροκρατούμενο διχαστικό περιβάλλον σε επίπεδο κόμματος και κοινωνίας, η γυναίκα Φώφη Γεννηματά, έκανε σημαία της την ενότητα και την ανανέωση. Δεν περιορίστηκε στο να συγκολλήσει τα κομματάκια του σπασμένου καθρέφτη της κεντροαριστεράς, αλλά με ανανέωση και αλλαγή, μακριά από νοσηρούς υπηρέτες του χώρου, δίνει το στίγμα της ενότητας και της εθνικής ομοψυχίας. Η γυναίκα στην ηγεσία ενός ευρύ φορέα της κεντροαριστεράς, είναι ένας συνδυασμός, που μπορεί να εγγυηθεί την Εθνική ενότητα, την κοινωνική συνοχή, το κράτος Δικαίου και Πρόνοιας και συνακόλουθα την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας

Διαβάστε επίσης: