Λάρισα » Σε ποιο σημείο βρίσκονται Αρχαίο Θέατρο, Στρατόπεδα, Αβερώφειος
Η «ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ» ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Σε ποιο σημείο βρίσκονται Αρχαίο Θέατρο, Στρατόπεδα, Αβερώφειος

Σε ποιο σημείο βρίσκονται Αρχαίο Θέατρο, Στρατόπεδα, Αβερώφειος

Των Γιάννη Ανδρεάκη και Πάνου Γαρουφαλιά

Με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και του πολυάριθμου κυβερνητικού κλιμακίου από τη Λάρισα, όπου διεξήχθησαν οι εργασίες του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας, το  ενδιαφέρον – σε ότι αφορά την πόλη – μετατοπίζεται σε τρεις εξαγγελίες, στις οποίες έκανε ειδική αναφορά ο Πρωθυπουργός…

Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, παραχώρηση εκτάσεων που τώρα αναπτύσσονται στρατόπεδα και Αβερώφειος Γεωργική Σχολή είναι οι τρεις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας σηματοδοτώντας το ενδιαφέρον σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο για την προώθησή τους.

Η larissanet παρουσιάζει την «ακτινογραφία» των συγκεκριμένων παρεμβάσεων, καταγράφοντας το σημείο στο οποίο τώρα βρίσκονται, όπως και τα επόμενα βήματα που θα απαιτηθούν, ώστε οι εξαγγελίες να λάβουν «σάρκα και οστά».

Αναμφίβολα το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως ο βαθμός ωρίμανσης των τριών έργων είναι σημαντικά διαφορετικός, πράγμα που καθιστά δεδομένο ότι θα απαιτηθεί σκληρή δουλειά τόσο σε κεντρικό – κυβερνητικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό, ώστε  η πόλη και η ευρύτερη περιοχή να απολαύσουν την υλοποίησή τους.

Αναλυτικά:

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τις επόμενες εβδομάδες παραδίδονται οι μελέτες

Σε κομβική συγκυρία ήρθε η εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, ο οποίος υπογράμμισε πως «οι εργασίες υπολογίζεται να κρατήσουν περίπου τρία χρόνια. Το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 3 εκατ. ευρώ και ο χώρος θα μπορεί να φιλοξενήσει 4.000 θεατές».

Σύμφωνα με κύκλους της Δημοτικής Αρχής στις επόμενες εβδομάδες – προς τα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου – θα παραδοθούν οι μελέτες που διεξάγει το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ Δήμου Λαρισαίων, Υπουργείου Πολιτισμού και του Σωματείου.

Μάλιστα, στα μέσα Νοεμβρίου προσδιορίζεται η πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης στη Λάρισα, όπου θα παρουσιαστούν οι παρεμβάσεις που προτείνονται από τις μελέτες.

Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενταχθούν τα έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν από την Ίωνος Δραγούμη είχαν υπάρξει κατά το παρελθόν συζητήσεις επί του συγκεκριμένου θέματος μεταξύ περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, ώστε οι παρεμβάσεις να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Το ποσό των 3 εκατ. ευρώ που θα απαιτηθεί, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσίπρας, θεωρείται ρεαλιστικό και από τοπικούς παράγοντες αν και το ακριβές κόστος των παρεμβάσεων δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί εφόσον δεν έχουν παραδοθεί οι μελέτες.

Στόχος είναι το 2020 το Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας να είναι λειτουργικό και να μπορεί να φιλοξενήσει 4.000 θεατές.

Πάντως, συνομιλητές του Πρωθυπουργού διέγνωσαν αυξημένο ενδιαφέρον για την πορεία αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου, καθώς ο κ. Τσίπρας ζήτησε ενημέρωση για το θέμα στο πλαίσιο της συνεδρίασης του «μίνι υπουργικού συμβουλίου» που προηγήθηκε της ομιλίας του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Μάλιστα, γνωρίζοντες λένε πως το Αρχαίο Θέατρο δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό «πακέτο» αιτημάτων του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη.

Πλέον, αυτό το κυβερνητικό ενδιαφέρον – και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο – μένει να αποδειχθεί και στην πράξη, όταν οι παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου θα μπουν σε φάση χρηματοδότησης και υλοποίησης.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ

Οι εκτάσεις για την πόλη και η ρύθμιση των ανταποδοτικών

Ως το πρώτο απτό αποτέλεσμα της δουλειάς που προηγήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, και ενός αιτήματος που διατυπώνονταν επί δεκαετίες,  χαρακτηρίζουν στελέχη της Δημοτικής Αρχής την πρωθυπουργική εξαγγελία για παραχώρηση στον Δήμο Λαρισαίων του Στρατοπέδου «Τζήμα» και τμήματος του Στρατοπέδου «Μπουγά».

Σε ότι αφορά το Στρατόπεδο «Τζήμα», πρόκειται να παραχωρηθεί στον Δ. Λαρισαίων έκταση 550 στρεμμάτων ώστε να δημιουργηθούν κοινωφελείς και κοινόχρηστοι χώροι, σε μια έκταση που κατά το μακρινό παρελθόν βρίσκονταν οχήματα, τα οποία δεν χρησιμοποιούσε ο Στρατός.

Παράλληλα, 250 στρέμματα – στο πλαίσιο των ανταποδοτικών προς το Υπουργείο Άμυνας και τον Στρατό Ξηράς – θα ενταχθούν στο Σχέδιο Πόλης και θα πολεοδομηθούν, ώστε να κατασκευαστούν κατοικίες και άλλα κτίρια προς χρήση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη διαδικασία παραμένει σύνθετη και θα απαιτηθεί σειρά διαβουλεύσεων, αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου και γραφειοκρατικών διαδικασιών, τις οποίες θα προωθήσει ο Δήμος Λαρισαίων.

Σχετικά με την παραχώρηση τμήματος του Στρατοπέδου «Μπουγά»,  αφορά έκταση 60 στρεμμάτων, ενώ προφανώς θα παραμείνουν εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί η Μοίρα Πεζοναυτών η οποία εδρεύει στον συγκεκριμένο χώρο.

Με την ολοκλήρωση της παραχώρησης αναμένεται περεταίρω διάνοιξη της οδού Τσιτσάνη και έξοδός της στην οδό Φαρσάλων, προσφέροντας μία ακόμη δίοδο για όσους κινούνται από και προς τη συνοικία της Νέας Πολιτείας.

Πλέον μετά την Πρωθυπουργική εξαγγελία στη Λάρισα μένει να υπογραφεί η παραχώρηση μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Δήμου Λαρισαίων και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην απόδοση των στρατιωτικών εκτάσεων στους πολίτες και στην ολοκλήρωση των ανταποδοτικών προς τον Στρατό Ξηράς.

ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Σχολή καινοτομίας και παραγωγής πιστοποιημένων προϊόντων

Καταγράφοντας ιστορία 106 ετών έχει συνδέσει το όνομά της με ειδικότητες και σπουδές που αφορούν τον πρωτογενή τομέα… Η ιστορική Αβερώφειο Γεωργική Σχολή που εδρεύει λίγο έξω από την Λάρισα σε ένα χώρο 40 στρεμμάτων και λειτουργεί από το 1911 προσφέρει σήμερα σε νέους που το επιθυμούν την απαραίτητη γνώση και εξειδίκευση.

Για αυτή τη Σχολή που τα τελευταία χρόνια παρακμάζει έκανε αναφορά στην ομιλία κατά την διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που έγινε στην Λάρισα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για αξιοποίηση και αναβάθμιση της σχολής με συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Θεσσαλίας και άλλων φορέων μεταξύ αυτών και του Δήμου Λαρισαίων ο οποίος είναι πρόθυμος να βοηθήσει προκειμένου η Γεωργική Σχολή να αλλάξει πρόσωπο.

Η πρώτη ουσιαστική ενέργεια ήταν η συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με τους Πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας αλλά και του ΤΕΙ Θεσσαλίας στο περιθώριο του Συνεδρίου, ώστε η Αβερώφειος να μπει υπό την σκέπη των συγκεκριμένων φορέων.

Επίσης έχει καταρτιστεί ένα Σχέδιο Προσυμφώνου συνεργασίας για την ανάδειξή της μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δήμου Λαρισαίων, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διεπαγγελματικής Βάμβακος και Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων.

Σε αυτό το σχέδιο περιγράφεται η αναβαθμισμένη Αβερώφειος Σχολή.

Το σχέδιο προβλέπει:

- Τον εκσυγχρονισμό  των εγκαταστάσεων της Αβερωφείου Σχολής και του περιβάλλοντος χώρου.

- Την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού της έργου και την επαναλειτουργία δραστηριοτήτων οι οποίες έχουν ατονήσει ή διακοπεί.

- Τη λειτουργία επιδεικτικών κέντρων με προβολή την ιστορία και εξέλιξη των δραστηριοτήτων και των τεχνικών στη γεωργία και στην κτηνοτροφία.

- Τη λειτουργία κέντρου ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων για τα αγροτικά θέματα και προϊόντα βάσει της διαθέσιμης τεχνογνωσίας και των ερευνητικών αποτελεσμάτων από τα  Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

- Τη στενή συνεργασία και διασύνδεση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

-Την ολοκληρωμένη διαχείριση εκτροφής ζώων από την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών – ζωοτροφών έως την παραγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης.

-Τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον αγροτουρισμό, με την επισκεψιμότητα και επιδειξιμότητα και την προώθηση των παραγόμενων προϊόντων ως πιστοποιημένης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας.

- Τη λειτουργία χώρων αναψυχής, χώρων ανάπτυξης πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, θεραπευτικής ιππασίας κ.α..

- Τη διάθεση του αναγκαίου ερευνητικού επιστημονικού προσωπικού για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Πάντως το όλο εγχείρημα της αναβάθμισης της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής θεωρείται σύνθετο, με πολλούς φορείς που θα πρέπει να συνεργαστούν, γι’ αυτό και ο δρόμος προς την υλοποίηση των τελικών στόχων βρίσκεται ουσιαστικά στα… πρώτα μέτρα.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: