Ελλάδα » «Όχι» των δικαστών στις μειώσεις των συντάξεών τους

«Όχι» των δικαστών στις μειώσεις των συντάξεών τους

«Όχι» των δικαστών στις μειώσεις των συντάξεών τους

Την αντίθεση τους στις μειώσεις των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών εξέφρασαν όλες οι δικαστικές ενώσεις στο πλαίσιο πανδικαστικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Μάλιστα προειδοποίησαν και για πρόσφυγες τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά του νόμου 4387/2016 για το ασφαλιστικό.

Ο πρόεδρος της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης μίλησε για απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες συνταξιούχοι δικαστές καθώς «είδαν σε έναν μήνα την σύνταξή τους να μειώνεται ακόμη περισσότερο και να φθάνει για τον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου στα 1450 ευρώ. Αν συνυπολογίσει κανείς την επιστροφή σε δόσεις των διαφορών των συντάξεων, τότε η σύνταξη για τον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου θα φθάσει στα 1.180 ευρώ».

Όπως σημείωσε, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου οι συντάξεις μειώθηκαν 40%, με αποτέλεσμα οι συνολικές μειώσεις από τις περικοπές να ανέρχονται στο 74%. «Οι περικοπές αφορούν όλους τους συνταξιούχους, ο νομικός αγώνας που θα δώσουν οι συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί με την στήριξη των δικαστικών ενώσεων, εδράζεται σε μία ειδική συνταγματική βάση», σημείωσε ο κ. Σεβαστίδης. Και κατέληξε λέγοντας ότι στον αγώνα που ξεκινούν οι συνταξιούχοι, θα έχουν την συμπαράσταση και των εν ενέργεια δικαστικών λειτουργών.

Ο πρόεδρος της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων αναφέρθηκε και στις βολές που δέχθηκαν οι δικαστικοί λειτουργοί λόγω της απόφασης του ΣτΕ για τα πόθεν έσχες των δικαστών.«Τις προηγούμενες ημέρες ακούστηκαν δηλώσεις που έκαναν λόγο για δικαστές που αρνούνται να συμμορφωθούν, που ζητούν ειδική μεταχείριση, που έχουν κάτι να κρύψουν, και άλλα τέτοια αστεία. Επαναλαμβάνω άλλη μία φορά, ότι είμαστε από τις πρώτες επαγγελματικές ομάδες που υποβάλλουμε δηλώσεις πόθεν έσχες, εδώ και 25 χρόνια. Θα ήταν επομένως παράλογο να αρνούμαστε τώρα να το κάνουμε. Η προσφυγή μας στο ΣτΕ αφορούσε συγκεκριμένα ζητήματα που ανέκυψαν από τον νέο ηλεκτρονικό τύπο υποβολής. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να τερματιστεί αυτή η εκκρεμότητα, όμως αυτό θα γίνει χωρίς πρόχειρη νομοθέτηση σε μία νύχτα και πάντα σε πλήρη αντιστοίχιση με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των συνταξιούχων δικαστών Σταμάτης Γιακουμέλος είπε πως «Οι συνταξιούχοι -μισθωτοί είναι τα μόνιμα υποζύγια για να κλείνουν τα δημοσιονομικά κενά», ενώ η πρόεδρος της ένωσης διοικητικών δικαστών Αγγελική Λαινιώτη χαρακτήρισε το νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό «συνταξιοκτόνο», σημειώνοντας πως « οι συνταξιούχοι βλέπουν την ζωή τους να διαλύεται και την αξιοπρεπή διαβίωση τους να διακυβεύεται. «Εάν αυτός ο νόμος δεν τροποποιηθεί όλοι θα βρεθούμε στην ίδια θέση. Το τελείως παράλογο που προκύπτει από αυτό το νόμο, είναι ότι όσο περισσότερα χρόνια δουλεύει κανείς και όσο πιο πολλές εισφορές έχει, τόσο μεγαλύτερες είναι οι περικοπές του.», κατέληξε η κ. Λαινιώτη.

Διαβάστε επίσης: