Κόσμος » Καταλονία: «Θα κηρύξουμε ανεξαρτησία»

Καταλονία: «Θα κηρύξουμε ανεξαρτησία»

Καταλονία: «Θα κηρύξουμε ανεξαρτησία»

Δεν υποχωρεί ο Κάρλες Πουτζεντμόντ. Ο πρόεδρος της Καταλονίας δήλωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στην μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής, όπως προβλέπει η νομοθεσία.
«Η Καταλονία θα εφαρμόσει τη νομοθεσία που αφορά το δημοψήφισμα» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιας και επικράτησε το «Ναι».

«Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, την οποία εμείς δεν ονομάζουμε «μονομερή» ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, προβλέπεται στο νόμο για το δημοψήφισμα ως μια εφαρμογή των αποτελεσμάτων. Εμείς θα εφαρμόσουμε όσα προβλέπει ο νόμος» υπογράμμισε ο πρόεδρος της κυβέρνησης της περιφέρειας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3, σύμφωνα με τα αποσπάσματα που μεταφορτώθηκαν στον ιστότοπο του δικτύου.

Η κυβέρνηση της Καταλονίας δηλώνει ότι το 90% και πλέον των πολιτών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία. Το δημοψήφισμα κηρύχθηκε παράνομο από τις ισπανικές αρχές και η συμμετοχή ανήλθε σε ποσοστό 43%.

Ο καταλανικός νόμος που άνοιξε τον δρόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αναφέρει ότι το κοινοβούλιο της Καταλονίας θα κηρύξει την ανεξαρτησίας της περιφέρειας εντός 48 ωρών αφού η εκλογική επιτροπή της περιοχής επικυρώσει επίσημα την επικράτηση του «ναι».

Νωρίτερα σήμερα πάντως, ενώπιον της ογκώδους διαδήλωσης που διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη κατά της ανεξαρτησίας, ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος δεν παρέστη στην κινητοποίηση, έστειλε ένα μήνυμα στο Twitter διατυπώνοντας τη συμπαράστασή του στους διαδηλωτές.

«Θα προστατεύσουμε την ενότητα της Ισπανίας. Δεν είστε μόνοι» έγραψε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης: