Λάρισα » Stop στους πλειστηριασμούς
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Stop στους πλειστηριασμούς

Stop στους πλειστηριασμούς

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου και ο Βάιος Ζησόπουλος μέλη της Πρωτοβουλίας μιλάνε στη larissanet

Θα σταματήσουμε και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Η «πληγή» της ελληνικής κοινωνίας ακούει στο όνομα: πλειστηριασμοί. Είναι ίσως ότι χειρότερο για έναν Έλληνα, ο οποίος   «χτυπημένος» από την κρίση, βλέπει μέρος της περιουσίας του ή η επιχείρησής του να βγαίνει… στο σφυρί. Η διαδικασία γίνεται με «άγριο τρόπο» και ίσως αυτή είναι η εξήγηση ότι εδώ και αρκετό καιρό δημιουργήθηκαν οργανώσεις και πρωτοβουλίες κατά των πλειστηριασμών σε ολόκληρη την χώρα.

Στην Λάρισα από το Φεβρουάριο του 2017 υπάρχει «η Πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών», η οποία προσπαθεί στα δικαστήρια της Λάρισας να «φρενάρει» υποθέσεις Λαρισαίων που βρίσκονται σε απόγνωση καθώς χάνουν την περιουσία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ειρηνοδικείο Λάρισας με επεισοδιακό τρόπο ματαίωσαν πλειστηριασμούς.

Στην Larissanet μιλούν δύο από τα μέλη της Πρωτοβουλίας στην Λάρισα. Ο Γιάννης Παπαϊωάννου και ο Βάιος Ζησόπουλος περιγράφουν την δράση τους η οποία προσπαθεί να σταματήσει ή καλύτερα να ματαιώσει αυτό το φαινόμενο.

«Θεωρούμε ότι οι πλειστηριασμοί είναι αποτέλεσμα της κρίσης και ο κόσμος που χάνει της περιουσίες και τα σπίτια του δεν φταίει σε τίποτα. Βρέθηκε σε ένδυα. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό που συμβαίνει και θέλουμε να το σταματήσουμε το φαινόμενο αυτό που μεθοδεύουν το Κράτος και οι Τράπεζες», λέει ο Γιάννης Παπαϊωάννου.

Η Πρωτοβουλία ήδη αριθμεί 80 διαδικτυακούς φίλους καθώς έχει μεγάλη δράση στο facebook. Κάθε Τετάρτη μεσημέρι μέλη της συγκεντρώνονται στα δικαστήρια της Λάρισας για να σταματήσουν την διαδικασία η οποία κάποιες φορές αποκτά επεισοδιακό χαρακτήρα. Όμως προ των πυλών βρίσκονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί οι οποίοι φαίνεται πως δύσκολα μπορούν να σταματήσουν. «Θα είναι πρωτοφανές. Να παίρνουν το σπίτι του γείτονά σου με ένα κλικ. Θα είναι τεράστιο θέμα το οποίο θα προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινωνία. Αν σήμερα σε έναν πλειστηριασμό μαζεύονται 50 άνθρωποι, μεθαύριο μια έξωση θα την φρενάρει… μισή πόλη ή ένα ολόκληρο χωριό», περιγράφει ο Γιάννης Παπαιωάννου.

«Το κίνημα σε πανελλήνιο επίπεδο πιστεύει ότι και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα ενεργοποιηθεί και θα δημιουργήσει προβλήματα», υποστηρίζει ο Βάιος Ζησόπουλος ο οποίος επισημαίνει ότι για αυτή την διαδικασία υπάρχει μεγάλη αντίδραση και από τους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους της χώρας.

Από τους πλειστηριασμούς στενάζει και ο εμπορικός κόσμος της Λάρισας. «Είναι αλήθεια έχουμε πλειστηριασμούς για εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις, όπως και για αρκετούς αγρότες που κινδυνεύουν να χάσουν τα χωράφια τους», τονίζει ο Βάιος Ζησόπουλος.

Οι Λαρισαίοι που βλέπουν την περιουσία τους να βγαίνει στο… σφυρί επικοινωνούν με την οργάνωση για να ζητήσουν βοήθεια. «Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι από αυτή την διαδικασία. Σε εμάς βρίσκουν μια στήριξη και μια ελπίδα», λένε τα δύο μέλη της Πρωτοβουλίας κατά των πλειστηριασμών.

Όμως υπάρχει και ένα μέρος της κοινωνίας που πιστεύει ότι για κάποιους που σήμερα χάνουν την περιουσία τους, την εποχή της επίπλαστης ευμάρειας, έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας χαρακτηρίζουν αυτόν το ισχυρισμό «ως ένα ακόμη παραμύθι». «Θέλουν απλά να μας μεταφέρουν ενοχές. Παίχτηκε ένα παιχνίδι σε αυτή την ιστορία και έβαλαν τον κόσμο σε αυτό το παιχνίδι και τώρα θέλουν να πάρουν όλη την ιδιωτική περιουσία της χώρας».

Διαβάστε επίσης: