Ελλάδα » Οι αρχαιολόγοι έκαναν νέα παρέμβαση για το Ελληνικό

Οι αρχαιολόγοι έκαναν νέα παρέμβαση για το Ελληνικό

Οι αρχαιολόγοι έκαναν νέα παρέμβαση για το Ελληνικό

Απαντήσεις για το Ελληνικό επιχειρεί να δώσει μέσω ανακοίνωσής του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), που μεταξύ άλλων ισχυρίζεται ότι οι καθυστερήσεις προκύπτουν από τις «προσπάθειες παράκαμψης της νομιμότητας» και όχι από την εφαρμογή του νόμου.

Σε ανακοίνωσή τους, οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι αυτό που ζητούν είναι «η τήρηση της νόμιμης διαδικασίας στην περίπτωση του ΣΟΑ (Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Ελληνικού), όπως και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις».

Σπεύδουν να διευκρινίσουν, παράλληλα, ότι οι καθυστερήσεις στην έγκριση και έναρξη της επένδυσης δεν προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου αλλά από την προσπάθεια παράκαμψης οποιασδήποτε νομιμότητας, ειδικά για τη συγκεκριμένη επένδυση.

Η εν λόγω ανακοίνωση αναφέρεται σε μια σειρά δημοσιευμάτων, τα οποία ενόψει της συνέχισης της διακοπείσας συνεδρίασης του ΚΑΣ για το θέμα του Ελληνικού «επαναφέρουν ανυπόστατα επιχειρήματα για το “Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας” που υπογράφηκε μεταξύ της Υπουργού ΠΠΟΑ και την Ελληνικό ΑΕ ως “λύση” για την προστασία των αρχαιοτήτων ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουν την κήρυξη ως “καταστροφική” για την επένδυση».
Το ζήτημα αυτό έχει κλείσει οριστικά όταν κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στις 6/9/2017 η ίδια η Νομική Σύμβουλος του Κράτους στο ΥΠΠΟΑ αποδέχτηκε ότι το Μνημόνιο, όπως έχει υπογραφεί, δεν έχει ισχύ. Το γεγονός έχει αποτυπωθεί και στα ρεπορτάζ των διαπιστευμένων δημοσιογράφων που παρακολουθούσαν την συνεδρίαση του ΚΑΣ.Όποιος μετά τα παραπάνω επαναφέρει το θέμα “Μνημόνιο αντί για κήρυξη” (!) απλώς δείχνει το μέγεθος της άγνοιας ή την ένταση των σκοπιμοτήτων του» αναφέρει δηκτικά η ανακοίνωση, και συνεχίζει: «Όσον αφορά την κήρυξη: Η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου, που επιβάλλει το άρθρο 12 του Αρχαιολογικού Νόμου, δεν αποτελεί κήρυξη αδόμητης ζώνης απολύτου προστασίας Α, ούτε ζώνης Β δόμησης με όρους, ούτε βέβαια χαρακτηρισμό της περιοχής ως οργανωμένου και επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου. Ως εκ τούτου δεν εμποδίζει την έγκριση ή την εκτέλεση του όποιου έργου. Απόδειξη για αυτό είναι το κέντρο της Αθήνας, η Ρόδος, το Ναύπλιο, η Μονεμβασιά, τα Χανιά και πολλές άλλες περιπτώσεις που αποτελούν κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους. Η κήρυξη χαρακτηρίζει την περιοχή ως τόπο όπου αναμένεται να εντοπιστούν αρχαιότητες και διασφαλίζει ότι κάθε τεχνικό έργο θα παίρνει απαραίτητα την έγκριση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Επίσης, ότι οι όροι προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων θα ισχύουν στο διηνεκές και θα δεσμεύουν όχι μόνον την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., αλλά και τον κύριο του έργου, τις κατασκευαστικές εταιρείες και τους υπεργολάβους που θα εκτελέσουν τα τεχνικά έργα έως και τους τελικούς χρήστες, κατοίκους ή επαγγελματίες που θα ζήσουν ή θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή».

Την ίδια ώρα, τονίζεται ότι αυτό που ζητούν είναι η τήρηση της νόμιμης διαδικασίας στην περίπτωση του ΣΟΑ Ελληνικού ενώ η «μόνη νόμιμη οδός που μπορεί να απεμπλέξει την κατάσταση είναι η εφαρμογή του άρθρου 12 του Αρχαιολογικού Νόμου».

«Οι καθυστερήσεις στην έγκριση και έναρξη της επένδυσης δεν προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου. Προκύπτουν -και θα προκύψουν κι άλλες στο μέλλον- από την προσπάθεια παράκαμψης οποιασδήποτε νομιμότητας, ειδικά για τη συγκεκριμένη επένδυση» ολοκληρώνει λέγοντας η ανακοίνωση.

 

Διαβάστε επίσης: