Πολιτισμός » 95 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

95 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

95 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών και το Δήμο Λαρισαίων, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης για τα 95 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 20.30 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Γράμματα χωρίς παραλήπτη» που βασίζεται στο βιβλίο της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη «Το Χρονικό των Δέκα Ημερών», για την προσπάθεια ενός Τούρκου αξιωματικού να σώσει τον αδερφό της, τον λογοτέχνη Ηλία Βενέζη, από τα τάγματα θανάτου το 1922.

Εκδήλωση 1
Σκηνοθεσία: Ηλίας Δημητρίου
Πρωτότυπη Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Επιμέλεια: Ειρήνη Σαρίογλου
A’ Βραβείο Καλύτερης Μουσικής στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου – Οκτώβριος 2012, Λονδίνο.
Επίσης, θα παρουσιαστεί και το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε το ντοκιμαντέρ, «Το Χρονικό των Δέκα Ημερών» της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη, το οποίο έχει τιμηθεί με το Α΄ Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί και το Α΄ Βραβείο Εστίας Νέας Σμύρνης.
Εκ μέρους του Ελληνικού Ίδρυματος Ιστορικών Μελετών, θα παραβρεθεί και θα μιλήσει η κ. Ειρήνη Σαρίογλου, ερευνήτρια – ιστορικός. Απόφοιτη του Ζαππείου Λυκείου, σπούδασε αρχικά Γαλλική Γλώσσα και Λογοτεχνία στα Πανεπιστήμια Μαρμαρά και Grenoble. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και του ΙΚΥ στο Πανεπιστήμιο του Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας – Τμήμα Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών. Το 2004 εκδόθηκε από το ΕΛΙΑ, στα αγγλικά, μέρος της διδακτορικής της διατριβής, με θέμα την «Επιρροή της τουρκικής πολιτικής στην ελληνική εκπαίδευση της Πόλης 1923-1974» και το 2011 από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) στα ελληνικά. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες και άρθρα και έχει επιμεληθεί ιστορικά ντοκιμαντέρ τα οποία και έχουν διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης: