Κόσμος » Τουρκία: Παραιτήθηκε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης

Την παραίτησή του ανακοίνωσε αιφνιδίως ο επί 13 χρόνια δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμπάς την Παρασκευή, δίχως να αιτιολογήσει την απόφασή του.

Ο 72χρονος Τοπμπάς ανέλαβε δήμαρχος το 2004 και επανεξελέγη στη θέση αυτή το 2009 και το 2013, πάντα ως υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η παραίτησή του σημειώνεται σε μια περίοδο που το δημοτικό συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης είχε εγκρίνει πέντε σχέδια αστικής ανάπλασης στα οποία ο δήμαρχος είχε αντιταχθεί.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες ότι θέλει να ανανεώσει το κόμμα εν όψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2019. Θα προηγηθούν, τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, οι δημοτικές εκλογές που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για το κόμμα του.

Πριν από το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, η εικόνα του Τοπμπάς αμαυρώθηκε από τη σύλληψη του γαμπρού του, Ομέρ Φαρούκ Καβουρματζί, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι σχετιζόταν με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: