Κόσμος » Μάχη με τον χρόνο δίνουν στο Μεξικό

Μάχη με τον χρόνο δίνουν στο Μεξικό

Μάχη με τον χρόνο δίνουν στο Μεξικό

Σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο και τα συντρίμμια για να σώσουν μαθητές παγιδευμένους στα συντρίμμια του σχολείου τους μετά τον φονικό σεισμό των 7,1 Ρίχτερ που συγκλόνισε το Μεξικό και μετράει ήδη 250 νεκρούς και 1.800 τραυματίες.

Μεξικανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν απευθείας την πολύωρη, δύσκολη επιχείρηση για τη διάσωση του κοριτσιού. Μέλη των σωστικών συνεργείων στο σχολείο ανέφεραν πως είδαν να κινεί το χέρι της. Πέρασαν μια σωλήνα μέσα από τα συντρίμμια ώστε το παιδί να πιει λίγο νερό. Η οικογένειά της περιμένει αγωνιώντας σε κοντινή απόσταση.

Οι διασώστες κινούνταν αργά: σήκωσαν μια αυτοσχέδια σκαλωσιά για να αποτρέψουν τον κίνδυνο να πέσουν κι άλλα συντρίμμια και αναζητούσαν έναν τρόπο να φθάσουν στο παιδί μέσα από τα χαλάσματα, που παραμένουν εξαιρετικά ασταθή. Παρακαλούσαν τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο να κάνουν ησυχία, για να μπορούν να ακούν το παιδί.

Η επιχείρηση είναι μέρος της έρευνας για τα περίπου 20 παιδιά που εκτιμάται ότι παραμένουν θαμμένα στα συντρίμμια του σχολείου Ενρίκε Ρεμπσαμέν, όπου άλλοι 21 συμμαθητές τους και πέντε ανήλικοι βρήκαν τραγικό θάνατο.

«Είδα πέντε παιδιά ζωντανά, αλλά τα έχουν παγιδεύσει μεταλλικές βέργες», είπε καθώς έπεφτε η νύχτα στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας.

«Έχουμε ακόμη πολλές ελπίδες ότι θα σώσουμε παιδιά», είπε ο Νταβίντ Πόρας, ένας από τους δεκάδες εθελοντές που συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης. «Αλλά πάμε αργά, σαν χελώνες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το πρωί της Τετάρτης, μέλη σωστικών συνεργείων είπαν πως ένας δάσκαλος και δυο μαθητές έστειλαν μηνύματα με τα κινητά τους κάτω από τα συντρίμμια. Γονείς κρατιούνται μόνο από την ελπίδα ότι τα παιδιά τους ζουν ακόμα.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, κήρυξε τριήμερο πένθος.

«Η προτεραιότητα συνεχίζει να είναι να σωθούν άνθρωποι που παγιδεύτηκαν σε κτίρια που κατέρρευσαν και να προσφερθούν φροντίδες στους τραυματίες. Κάθε λεπτό μετράει», είπε.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης: