Λάρισα » Το φετινό Παζάρι της Λάρισας σε αριθμούς…
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΜΕ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το φετινό Παζάρι της Λάρισας σε αριθμούς…

Το φετινό Παζάρι της Λάρισας σε αριθμούς…

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Το Παζάρι Λάρισας με πλούσια ιστορία είναι κάτι που οι Λαρισαίοι αναμένουν για να το επισκεφτούν κάθε χρόνο. Ξεκινά από στις 24 και ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου. Κάθε χρονιά υπάρχουν νέες εκδηλώσεις οι οποίες και προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Για πρώτη φορά λοιπόν φέτος θα υπάρχει συναυλία εκτός από την έναρξη και στο κλείσιμο του παζαριού. Η μικρή σκηνή που πέρυσι ήταν μέσα στο παζάρι πλέον μετακινείται πίσω από τον χώρο του Λούνα Παρκ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι 850 θέσεις έχουν ήδη καλυφθεί από 350 εμπόρους. Ο δήμος προσδοκά να βάλει στα ταμεία ένα ποσό που θα αγγίζει τις 650.000 ευρώ.

Αυτό όμως που πραγματικά ενισχύεται είναι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο φέτος θα είναι πιο γεμάτο. Από τις 42.000 ευρώ που πέρυσι δαπάνησε ο δήμος φέτος αυτό το ποσό θα φτάσει τις 60.000 με σκοπό να προσελκύσει στο χώρο ακόμη περισσότερους επισκέπτες.

Το ποικίλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα αλλά και πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων το βράδυ του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου με την Νατάσσα Μποφίλιου και ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου με την Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος παρουσιάζουν την καλοκαιρινή εκδοχή της ΒΑΒΕΛ 2, βασισμένη στην 5η δισκογραφική συνάντησή τους.

Φινάλε με Τσαλιγοπούλου

Η λήξη της εμποροπανήγυρης θα γίνει με συναυλία το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου. Ύστερα από έναν χειμώνα γεμάτο επιτυχίες, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι Boğaz Musique ταξιδεύουν και αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα και μας προσκαλούν σε μία σειρά συναρπαστικών συναυλιών!

Το παζάρι σε αριθμούς

 – 850 θέσεις

- 350 έμποροι

-  23 – 30 Σεπτεμβρίου

-  60.000 ευρώ κόστος εκδηλώσεων

- 650.000 ευρώ έσοδα

8

Kαι δεύτερη σκηνή…

Στον χώρο του παζαριού θα στηθεί και δεύτερη μουσική σκηνή. Στη μικρή σκηνή το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Παράσταση παραδοσιακών χωρών την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου με τον σύλλογο Χορίαμβο. Ο Χορίαμβος, είναι ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι που εδρεύει στη Λάρισα και στοχεύει στην προώθηση του λαϊκού μας πολιτισμού.

Ο Χορίαμβος λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2001 και έχει στο ενεργητικό του ένα μεγάλο αριθμό παραστάσεων, συμμετοχών και συνεργασιών με άλλους πολιτιστικούς φορείς.

Συναυλία την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου με το μουσικό σχήμα STRINGLESS. Το γυναικείο πολυφωνικό συγκρότημα STRINGLESS ασχολείται με τον ήχο που παράγει το ανθρώπινο σώμα, κατά κύριο λόγο η φωνή, αντικαθιστώντας όλα τα μουσικά όργανα.

Συναυλία την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου με το μουσικό σχήμα New Old School.

Συναυλία την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου με τον Σπύρο Πολυκανδριώτη. Το σχήμα του Σπύρου Πολυκανδριώτη, μαζί με την 6μελή ορχήστρα του η οποία αποτελείται από παραδοσιακά όργανα, παρουσιάζει τρία καθοριστικά ιστορικά σημεία του παραδοσιακού ρεμπέτικου σμυρνέϊκου τραγουδιού.

Παράσταση Θεάτρου Σκιών “Ο Καραγκιόζης στο Παζάρι” του Θωμά Χάρμπα την Πέμπτη 28/9/2017.

Σκηνή Δημοτικής Πισίνας

Επίσης δράσεις προγραμματίστηκαν και για τη σκηνή της Δημοτικής Πισίνας.

- Δύο παραστάσεις με τον μάγο SANKARA την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου. O απόλυτος Έλληνας μάγος σε δύο ονειρικές παραστάσεις πέρα από κάθε φαντασία. Ο Sankara είναι αυτός που έφερε την τέχνη της ψυχαγωγικής μαγείας και των ψευδαισθήσεων σε νέα επίπεδα.

- Συναυλία με την Πέννυ Μπαλτατζή την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου. Η Πέννυ Μπαλτατζή, το κορίτσι με τη βελούδινη φωνή που άνοιξε δρόμους swing στην Αθήνα, μέσα από ένα εξωτικό χαρμάνι ήχων και ξέφρενων ρυθμών, μπήκε στις ζωές μας με το γνωστό μποέμικο στιλ του καλλιτέχνη που μας μαγεύει σκορπώντας γύρω του κέφι, ανεμελιά, ενέργεια και δύναμη.

2

Από το σχολείο… στο παζάρι

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, αναδεικνύοντας την εκπαιδευτική διάσταση του συγχρόνου Μουσείου αναπτύσσει εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές ομάδες με θέματα που άπτονται του παραδοσιακού βίου με στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές και να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε θέματα παράδοσης και τοπικής ιστορίας.

Ένας τέτοιος θεσμός ήταν και η γνωστή ανά το Πανελλήνιον μεγάλη εμποροπανήγυρη και ζωοπανήγυρη της Λάρισας, που γινόταν στο Αλκαζάρ, και ήταν ένα σημαντικό εμπορικό γεγονός για πολλούς αιώνες στην Κεντρική Ελλάδα, κυρίως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Το παζάρι, με μεγάλη έκθεση εμπορευμάτων, με πλούσιες συναλλαγές δεχόταν πλήθος επισκεπτών από τις γύρω πόλεις και χωριά και από όλη την Ελλάδα, σε σημείο που πολλές φορές να μην επαρκούν τα ξενοδοχεία και τα δωμάτια των σπιτιών, και να κοιμούνται στο ύπαιθρο.

Παράλληλα, για πολλές δεκαετίες αποτελούσε πόλο έλξης και για τους μαθητές καθώς παλαιότερα η πρώτη μέρα του παζαριού συνέπιπτε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μετά τον αγιασμό μαθητές όλων των βαθμίδων κινούσαν για το παζάρι της Λάρισας για ψυχαγωγία στο λούνα παρκ, αγορές και για τον περίφημο παραδοσιακό χαλβά.

Σήμερα παρά το γεγονός ότι τα σχολεία ανοίγουν νωρίτερα το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας με αναφορά στον παραδοσιακό χαρακτήρα του παζαριού, θα φέρει τους μαθητές της πόλης «Από το σχολειό…. στο παζάρι» για ψυχαγωγία και βιωματικές δράσεις- εργαστήρια.

Τα εργαστήρια θα απευθύνονται σε σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα πραγματοποιούνται στο παζάρι

Καθημερινά οι άνθρωποι του Μουσείου θα υποδέχονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο παζάρι, στη Σκεπαστή αγορά, διαδοχικά τρεις σχολικές ομάδες, περίπου 50-60 μαθητών κάθε φορά, σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα : 8:30-9:45, 10:00-11:15, 11:30-12:45. Τα παιδιά θα παίρνουν πληροφορίες για το παραδοσιακό χαρακτήρα του παζαριού: Για την παλαιά εμποροπανήγυρη και ζωοπανήγυρη, τις παράγκες με τα εμπορικά, τους τεχνίτες που πωλούσαν τα χειροτεχνήματά τους, για τους ιππικούς αγώνες που διοργανώνονταν παράλληλα, , τα υπαίθρια κέντρα με τα λαϊκά μουσικά όργανα, τα καροτσάκια με το μαλλί της γριάς, το χαλβά τις σκηνές των υπαιθρίων θεάτρων. Τέλος για το λούνα παρκ με τις κούνιες, τα αλογάκια, τα σφαιριστήρια που αποτελούσαν την χαρά και ξενοιασιά των τότε μαθητών πριν τις υποχρεώσεις του σχολείου που μόλις άνοιγε.

Για δηλώσεις συμμετοχής: Δεύτερα έως Παρασκευή 11:00-13:00 στο τηλέφωνο 2410.239446

Η συμμετοχή των μαθητών στα εργαστήρια θα είναι χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Διαγωνισμός φωτογραφίας

Σε συνεργασία με την Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας θα προκηρυχθεί διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα το “ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ”. Οι Λαρισαίοι Φωτογράφοι καλούνται να περιδιαβούν στο φετινό παζάρι, να φωτογραφίσουν τα θέματα που προσφέρει, και να λάβουν έτσι μέρος στο διαγωνισμό. Ο κάθε φωτογράφος θα μπορεί να καταθέσει στο διαγωνισμό έως 5 φωτογραφίες. Η προθεσμία υποβολής των φωτογραφιών είναι το τέλος Νοεμβρίου. Οι φωτογραφίες θα υποβληθούν ηλεκτρονικά και θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή η οποία θα καθοριστεί με απόφαση των διοργανωτών. Οι φωτογραφίες που θα επιλεγούν από την ειδική επιτροπή θα αποτελέσουν μέρος μιας ειδικής έκδοσης για το παζάρι της Λάρισας. Οι νικητές θα λάβουν ειδικό συμβολικό έπαθλο και οι φωτογραφίες τους θα χρησιμοποιηθούν σαν θέμα για τις αφίσες του παζαριού στις επόμενες διοργανώσεις.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: