Θεσσαλία » Όλα έτοιμα για την 17η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας

Όλα έτοιμα για την 17η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας

Όλα έτοιμα για την 17η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας

Όλα είναι έτοιμα για την 17η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας που πραγματοποιεί από 21 έως 24 Σεπτεμβρίου, στο άλσος του Παυσιλύπου, η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής) με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας,  το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α., το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου.

Το μεσημέρι της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου, οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ανακοινώνοντας το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της φετινής Γιορτής και καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει ενεργά σε όλες τις δράσεις.

Η Γιορτή, που φέτος αφιερώνεται στις φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές καλλιέργειας, περιλαμβάνει Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Χειροτεχνίας και Οικολογικών Δραστηριοτήτων με τη συμμετοχή 46 εκθετών από όλη τη χώρα όπως επίσης και ένα πλήθος από παράλληλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 8.30 το βράδυ της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου.

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, περιφερειακός σύμβουλος Καρδίτσας κ. Κων/νος Νούσιος, ο Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Αραμπατζής, ο Υπεύθυνος της Ομάδας Ημερίδας, καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Βραχνάκης και εκ μέρους της Ομάδας Εκθεσιακής Αγοράς η κ. Χρυσάνθη Πετεινάρα.  Παρόντες ήταν επίσης ο  Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Μάττας και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ορέστης Ψαχούλας.

Τοποθέτηση Βασίλη Τσιάκου, Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος έκανε λόγο για έναν σημαντικό θεσμό ο οποίος προσφέρει πολλά στον τόπο και πάνω από όλα προωθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής που τόσο ανάγκη έχουμε.

Επίσης, ανέφερε πως είναι τιμή για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, σε μια εποχή όπου η περιβαλλοντική μόλυνση είναι τόσο μεγάλη και οι συνέπειές της τόσο σοβαρές, να στηρίζει τέτοιου είδους εκδηλώσεις που προάγουν την οικολογία.

Τοποθέτηση Κων/νου Νούσιου, Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, Περιφερειακού συμβούλου Καρδίτσας

«H 17η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας είναι γεγονός.

Από την Πέμπτη 21 έως και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου το Παυσίλυπο ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχτεί για μία ακόμη χρονιά όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις που αποτελούν μία εναλλακτική πρόταση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ψυχαγωγίας.

Η φετινή θεματολογία που επιλέχτηκε από την οργανωτική επιτροπή αφορά τις «φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές καλλιέργειας», θέμα το οποίο είναι σε πλήρη αρμονία με αυτό  της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που ήταν «η επανασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση».

Η 17η Οικολογική Γιορτή επικεντρώνεται στους πολίτες που επιζητούν από τη γεωργία εκτός από την παραγωγή φθηνών, ασφαλών και υγιεινών τροφίμων, το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος περιορίζοντας στο ελάχιστο τις αρνητικές επιπτώσεις της γεωργικής παραγωγής

Επικουρικά, όπως και κάθε οικολογική γιορτή, στοχεύει  να ενθαρρύνει όλους μας να βγούμε έξω και να εκτιμήσουμε βιωματικά τα οφέλη της επαφής με τη φύση, απολαμβάνοντας την ομορφιά και την ποικιλομορφία του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει και μας συντηρεί. Μας καλεί να νιώσουμε τη φύση μέσα στο περιβάλλον που ζούμε, να έρθουμε σε επαφή με όσα έχει να μας προσφέρει και με αυτόν τον τρόπο να εμπεδώσουμε την ανάγκη προστασίας της.

Κι όλα τα παραπάνω μέσα από τις παράλληλες εκδηλώσεις, με βιωματικές συζητήσεις, περιβαλλοντικά εργαστήρια, διαδραστικά παιχνίδια για μικρούς και μουσικά δρώμενα για μεγάλους.

Η 17η οικολογική Γιορτή με φορέα διοργάνωσης την Οικόσφαιρα και συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Π.Ε. Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε. και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, έχει  καθιερωθεί ως μια απόπειρα παρέμβασης για την προώθηση μιας άλλης αντίληψης στη σχέση μας με τη φύση, αλλά και μια πρόταση πολιτιστική, διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, ακόμα και μια πρόταση εναλλακτικής διατροφής, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε πως μπορούμε να ζούμε με αυτάρκεια, κοντά στο φυσικό μας περιβάλλον.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στην εκθεσιακή αγορά, με την αποκλειστική συμμετοχή πιστοποιημένων βιοκαλλιεργητών.  Η εκθεσιακή αγορά είναι σημαντικό κομμάτι της Οικολογικής Γιορτής γιατί αναπτύσσει  την άμεση σχέση παραγωγού – καταναλωτή, την καθαρή και ποιοτική τροφή για όλους, την τοπικότητα των προϊόντων, την επανασύνδεση της φύσης με την κοινωνία και την αποσύνδεση μας από τη σκληρή βιομηχανοποίηση των πάντων. Κλείνοντας, ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά αφ’ ενός, τους χορηγούς και υποστηρικτές της εκδήλωσης γιατί συμβάλλοντας οικονομικά βοηθούν στην μακροβιότητα του θεσμού της Οικολογικής Γιορτής, αφ’ ετέρου όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που με εθελοντική εργασία πολλών μηνών και κάποιοι άλλοι πολλών ετών, έκαναν την Οικολογική Γιορτή ένα γεγονός πανελλήνιου βεληνεκούς και προσκαλώ όλους τους Καρδιτσιώτες να τιμήσουν την Οικολογική Γιορτή συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις της».

Τοποθέτηση Δημήτρη Αραμπατζή, Αντιπροέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, δημοτικού συμβούλου Καρδίτσας

«Η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας αποτελεί  αναμφισβήτητα έναν καταξιωμένο θεσμό για την περιοχή μας με πανελλαδική εμβέλεια.

Ένας θεσμός που από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα που φτάσαμε αισίως στην 17η διοργάνωση υπηρετεί με συνέπεια έναν πολύ σημαντικό σκοπό:

Να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της περιοχής μας σε περιβαλλοντικά ζητήματα, να αναδείξει τις αξίες της Οικολογίας και την ανάγκη να στραφούμε σε βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας, φιλικούς προς το περιβάλλον.

Θέλω και εκ μέρους του Δημάρχου κ. Φωτ. Αλεξάκου να συγχαρώ ιδιαίτερα την ΟικόΣφαιρα και την Οργανωτική Επιτροπή που για μία ακόμα χρονιά και παρά τη δύσκολη συγκυρία, προγραμμάτισαν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που στόχο έχουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους  Καρδιτσιώτες και ιδιαίτερα τα παιδιά που είναι το μέλλον μας, σε περιβαλλοντικά θέματα και να αναδείξουν την αξία των βιολογικών προϊόντων».

Τοποθέτηση Μιχάλη Βραχνάκη, Υπεύθυνου Ομάδας Ημερίδας, καθηγητή ΤΕΙ Θεσσαλίας

Ο Υπεύθυνος της Ομάδας Ημερίδας, καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Βραχνάκης έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την πόλη της Καρδίτσας το οποίο υποστηρίζεται από το ΤΕΙ Θεσσαλίας με κάθε δυνατό τρόπο.

Στη συνέχεια, έδωσε έμφαση στην ημερίδα με θέμα τις φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές καλλιέργειας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή και την οποία παρακολούθησαν αρκετοί Καρδιτσιώτες.

Όπως τόνισε ο κ. Βραχνάκης τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης ημερίδας υπήρξαν πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα αφού αποδεικνύεται πως παρά το δύσκολο οικολογικό περίγυρο υπάρχουν δυνατότητες και τρόποι να ανταπεξέλθουμε ως κοινωνίες και ως άνθρωποι απέναντι στις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν.

Τέλος, παρουσίασε το πρόγραμμα εκδηλώσεων το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πολλές δράσεις για τα παιδιά.

Τοποθέτηση Χρυσάνθης Πετεινάρα, εκπροσώπου Ομάδας Εκθεσιακής Αγοράς

«17η Οικολογική γιορτή. Είναι μια γιορτή όπου δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να συζητήσουν με τους παραγωγούς, να μάθουν για τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα των βιολογικών και άλλων προϊόντων, τα οποία φτάνουν στο τραπέζι τους. Είναι επίσης μια γιορτή που φέρνει κοντά τους παραγωγούς, ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με την καλλιέργεια και διακίνηση των οικολογικών προϊόντων. Είναι μια γιορτή την οποία οι κάτοικοι του νομού μας και όχι μόνο την αγκάλιασαν από την πρώτη χρονιά και την περιμένουν πως και πως.

Είναι η μοναδική γιορτή στην Ελλάδα που γίνεται στην ίδια πόλη κάθε χρόνο και για τόσα πολλά και συνεχόμενα χρόνια και προβλέπεται να συνεχιστεί για πολλά ακόμη. Σε αυτή τη γιορτή συμμετέχουν βιοκαλλιεργητές πιστοποιημένοι. Συμμετέχουν επίσης χειροτέχνες  οι οποίοι αξιολογούνται με βάση το πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι τα υλικά που  χρησιμοποιούν.

Φέτος τα περίπτερα είναι 46 και εκθέτες από τη Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη, εκθέτουν τα προϊόντα τους.  Μπορεί κανείς να βρει διάφορα, όπως μέλι, λάδι, όσπρια, αρωματικά φυτά, λαχανικά,  κρασιά, σύκα, παστέλια, ελιές, ζυμαρικά,  βιβλία και πολλά άλλα.

Η επισκεψιμότητα τις τελευταίες χρονιές αγγίζει τις 10.000».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 17ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας έχει ως εξής:

ΒΡΑΔΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ

Στο Άλσος Παυσιλύπου

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Απόγευμα

20:30-21:00 Εγκαίνια – χαιρετισμοί

Παρουσιάζει ο Γιώργος Μπανάτσας, δημοσιογράφος

21:00 Συναυλία Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας

Μουσικό Σύνολο τζαζ, υπεύθυνος καθηγητής Αναγνώστης Λάππας

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Στο Άλσος Παυσιλύπου

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Πρωί

10:30-12:00 Εργαστήριο για παιδιά: «Φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές καλλιέργειας»

Παιδικές Βιβλιοθήκες ΔΟΠΑΚ και Μαρίνα Δουλγεράκη, γεωπόνος ΤΕ

10:30-13:00 «Διακρίνω τα βιολογικά». Οι μαθητές καλούνται μέσα από παιχνίδι, δοκιμές και λάθη να ανακαλύψουν τις διαφορές ανάμεσα στα βιολογικά τρόφιμα και τα τρόφιμα που παράγονται με εντατικές μεθόδους και να βρουν την γνώση για ένα βασικό θέμα της διατροφής τους

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου

Απόγευμα

18:00-19:00 Ενημέρωση για το ποδήλατο στην πόλη της Καρδίτσας

Γιώργος Παύλου, Τμήμα Παιδείας και Πολιτισμού, Δήμος Καρδίτσας

19:00-20:30  Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο – Ποδηλατικόs γύρος από τον Ε.Ο.Σ.Κ. και τον Π.Ο.Κ.

Ε.Ο.Σ.Κ. & Π.Ο.Κ. (Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας & Ποδηλατικός Όμιλος Καρδίτσας)

19.00-20.00 Εξοικονομώ οικολογικά – «Παρασκευή οικολογικών καθαριστικών»

Μιχαέλα Βόβες, χημικός

20.00-21.00 Θεωρία και εργαστήριο – ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ η θαυματουργή – Θεραπευτικές και κοσμετολογικές ιδιότητες και εφαρμογές

Σωκράτης Βασιλάκος, γεωπόνος-βοτανολόγος – βιοκαλλιεργητής

21:30 Συναυλία Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας

Τμήμα Σύγχρονου τραγουδιού, Ξανθή Σαπάκου, Ελένη Αργυροπούλου και Ελευθερία Παπαοικονόμου, υπεύθυνος καθηγητής Βαγγέλης Τάντος

 

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Πρωί

10:30-12:30  «Η φάρμα των ζώων» – Περπατάμε στα ερείπια …τι άραγε συνέβη εκεί; Ένα διαφορετικό κυνήγι θησαυρού με δράσεις εκπαιδευτικού δράματος. Για παιδιά 6-12 ετών.

Πολιτιστικό Εργαστήρι Ρόδα για το δράμα και το θέατρο στην εκπαίδευση

12:30-13:30 Εργαστήριο για παιδιά: Γνωριμία με τα πουλιά που ζουν πλάι μας (ζωγραφική και κατασκευές)

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Απόγευμα

17:30-18:30 Yogalates – Partner yoga

Balance wellness center, Δήμτρηρα Πελεκούδα και Ηλιάνα Θεοδωροπούλου

18:00-20:00 Παιχνίδι χαμένου θησαυρού για παιδιά

Ε.Ο.Σ.Κ.

18:30-19:30 Εργαστήριο παρασκευής φυσικών διαλυμάτων φυτοπροστασίας

Νικόλαος Κοτρώτσιος, γεωπόνος

19:30-20:30 Ομιλία – Ομάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων: 4 χρόνια δράσης

Δημήτρης Βαβύλης, βιολόγος και μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

20:30-21:30 Ομιλία για τη βιοδυναμική γεωργία

Αλεξάνδρα Τσιαντή, χημικός μηχανικός – βιοδυναμική καλλιεργήτρια

21:30 Συναυλία με τους “Blue Moon”

 

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Πρωί

10:30-11:30 Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά: Μαθαίνω τα βότανα

Κωνσταντίνα Μουτσέλου, νηπιαγωγός και Γεωργία Παππά εργοθεραπεύτρια

11:30-12:30 «Ζωγραφική για παιδιά»

Αλέκα Κουκόσια, ζωγράφος

Απόγευμα

18:30-19:30 Εργαστήριο για παιδιά: «Μικροί κηπουροί – Μικρά Οικολογικά Μυστικά, Απλές πρακτικές για την προστασία των φυτών»

Ευαγγελία Βασιλάκου, Διπλωματούχος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων

19:30-20:30 Ομιλία – Έλεγχος υπολειμματικότητας σε φρούτα και λαχανικά

Θοδωρής Παπαποστόλου, γεωπόνος

20:30-21:30 Προβολή ντοκιμαντέρ

Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας

Ώρες λειτουργίας της Εκθεσιακής Αγοράς:

-          Πέμπτη: 18.00-22.30

-          Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 10.00-14.30 και 17.30-22.30

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:

ΟικόΣφαιρα Καρδίτσας

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:

Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, Δήμος Καρδίτσας, Europe Direct της Αναπτυξιακής Καρδίτσας A.E., ΤΕΙ Θεσσαλίας, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου

H 17η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Διαβάστε επίσης: