Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » «Ανοιχτή διαδικασία για τον επόμενο Δήμαρχο»
Ο ΜΑΡΙΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ

«Ανοιχτή διαδικασία για τον επόμενο Δήμαρχο»

«Ανοιχτή διαδικασία για τον επόμενο Δήμαρχο»

«Όσοι καθυστερούν να εκφραστούν (φιλοδοξίες και σχέδια) ή κινούνται στο παρασκήνιο πληγώνουν την κοινωνία του Δήμου μας και απλά δουλεύουν για την νυν δημοτική αρχή, ενώ υπάρχει η αίσθηση ότι οι πολίτες αρχίζουν να επιθυμούν διακαώς να απαλλαγούν από αυτή»

Συνέντευξη στον Λευτέρη Παπαστεργίου

Λίγες μέρες μετά την δημόσια τοποθέτηση του, με την οποία ανοίγει και επίσημα τις συζητήσεις για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μάριος Ξηρομερίτης εξηγεί στη larissanet το «γιατί» και το «πως» της πρότασής του, ξεκαθαρίζοντας τους στόχους και τις φιλοδοξίες του.

Πρόσφατα καταθέσατε μια πρόταση, όσον αφορά τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, η οποία σχολιάστηκε ευρέως. Μήπως είναι λίγο νωρίς, δεδομένου πως οι εκλογές θα διεξαχθούν σε δυο χρόνια από τώρα;

Η ιστορία και η προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση μας απέδειξε ότι ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος, αν πρέπει να κτιστούν συνεργασίες που θα εκφράσουν την πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Το προηγούμενο μοντέλο που κανένας δεν εκδηλώνεται έγκαιρα-νωρίς, όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται κρατάνε κλειστά τα «χαρτιά» τους και κινούνται παρασκηνιακά, μας οδήγησε να κατεβάσουμε ως αυτοδιοικητικοί, πολλά ψηφοδέλτια από την πλειοψηφία της κοινωνίας και αυτό είχε ως επακόλουθο να νικήσει μια παράταξη «μειοψηφική». Αν δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, ειλικρινά, μετά από 20 χρόνια εμπειρίας στην αυτοδιοίκηση, μας απομένει πολύ λίγος χρόνος για να επουλώσουμε πληγές, να έρθουμε σε συνεννόηση και τελικά σε συνεργασία! Όσοι καθυστερούν να εκφραστούν (φιλοδοξίες και σχέδια) ή κινούνται στο παρασκήνιο πληγώνουν την κοινωνία του Δήμου μας και απλά δουλεύουν για την νυν δημοτική αρχή, ενώ υπάρχει η αίσθηση ότι οι πολίτες αρχίζουν να επιθυμούν διακαώς να απαλλαγούν από αυτή. Ακριβώς και για το λόγο αυτό οι δημότες θα τους θέσουν στο περιθώριο πριν το αντιληφθούν! Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και αυτό είναι κομβικό σημείο γιατί  οι δημότες αντιλαμβάνονται καθημερινά ότι 5 χρόνια θητείας στο Δήμο Λαρισαίων θα κυλάνε διαδικαστικά, διεκπεραιωτικά. Η «Κίνηση» προς τα εμπρός είναι επιτακτική ανάγκη  και κανείς δεν έχει την κοινωνική άδεια –εξουσιοδότηση να την φρενάρει!

Με την πρότασή σας, ουσιαστικά ζητάτε μια διαδικασία «προκριματικών εκλογών», όσον αφορά τον επόμενο υποψήφιο δήμαρχο, απέναντι στον κ. Καλογιάννη. Από ποιον το ζητάτε αυτό;

Η διαδικασία απευθύνεται σε όλους τους εν δυνάμει υποψηφίους!  Χωρίς διακρίσεις και προαπαιτούμενα οφείλουμε να ζητήσουμε μέσα από μια ισχυρή και ανοιχτή διαδικασία να αναδειχθεί ουσιαστικά ο επόμενος δήμαρχος.

Ποια κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να είναι αυτή η διαδικασία; Ποιοι θα μπορούν συμμετάσχουν, με τι κριτήρια και ποιοι να ψηφίσουν;

Θα μπορούν να συμμετάσχουν φυσικά όλοι οι δημότες Λαρισαίοι και η διαδικασία θα τελεστεί παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων και εκπροσώπων των υποψηφίων.

Από την πρότασή σας προκύπτει ξεκάθαρα η φιλοδοξία σας ηγηθείτε του συνδυασμού που θα σταθεί απέναντι στον σημερινό δήμαρχο. Αυτή είναι η φιλοδοξία σας;

Η φιλοδοξία μου είναι να βρεθεί ο Δήμος Λαρισαίων στο ύψιστο βάθρο που του αρμόζει. Φιλοδοξία μου είναι να ευημερεί ο Δήμος, οι πολίτες, και να αυξάνεται το τοπικό ΑΕΠ. Φιλοδοξία μου είναι να ζούμε στην περιοχή μας και να δίνουμε ευκαιρίες στις νέες γενιές για επαγγελματική αποκατάσταση και όχι να τις εκδιώκουμε κυριολεκτικά στο εξωτερικό, μέσα από την τυπολατρία και την γραφειοκρατία. Φιλοδοξία μου είναι να αποκτήσει η Λάρισα τον μητροπολιτικό της ρόλο ως πρωτεύουσα της Θεσσαλίας. Να γίνει η Λάρισα μια σύγχρονη (έξυπνη πόλη), όπου οι νέες τεχνολογίες θα πρωταγωνιστούν και θα εξυπηρετούν τους δημότες. Εννοείται ότι μετά από 20 χρόνια στην αυτοδιοίκηση, υπηρετώντας ως πρόεδρος του Νομαρχιακού συμβουλίου, ως αντιδήμαρχος πολεοδομίας Λαρισαίων και ως πρόεδρος δημοσίων οργανισμών, έχω με τους συνεργάτες μου το σχέδιο και ως δήμαρχος για να εξελίξουμε και να αναβαθμίσουμε τον Δήμο μας στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών αστικών πόλεων.

Αν δεν επιτευχθεί η σύγκλιση δυνάμεων και υπάρξουν, για μια ακόμη φορά, περισσότερα του ενός ψηφοδέλτια, θα κατεβείτε επικεφαλής με το δικό σας;

Αυτή η ερώτηση αναδεικνύει και το γεγονός ότι πρέπει να δράσουμε έγκαιρα, άμεσα, ταχύτατα! Χρόνος δεν υπάρχει σε περίσσεια! Για το λόγο αυτό και δρομολογώ με την πρωτοβουλία μου τις εξελίξεις καθώς έχουμε βαρύτατη ευθύνη απέναντι στην κοινωνία για  την προκοπή και την ευμάρειά της! Τα νοικοκυριά και η τοπική οικονομία στενάζουν  κάτω από τις δεινές εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή! Οι κυβερνώντες άλλα τάζανε και άλλα βάρη φέρανε στις πλάτες των συνταξιούχων και εργαζομένων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να ορθώσουν αναχώματα και αντίμετρα ανάπτυξης ώστε σε επαρχιακό επίπεδο να μπορούμε να βρούμε ή να δρομολογήσουμε εξελίξεις ευημερίας. Δεν υπάρχει χώρος για πολλά ψηφοδέλτια και για λάθη που γίνανε στο παρελθόν! Είμαι πολύ συγκεκριμένος και θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξει η ατζέντα ΤΩΡΑ και όσοι μείνουνε εκτός ας σιωπήσουν για το δημόσιο συμφέρον. Όσο καθυστερούμε δεν εξυπηρετούμε τον ρόλο που θέλουμε να αναλάβουμε απέναντι στους συνδημότες μας! Έχω εκφρασθεί δημόσια και προσκαλώ να πάρουν την σκυτάλη οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι ΔΗΜΟΣΙΑ!

Ποιες θεωρείτε πως είναι οι βασικές διαφορές των εκλογών που έρχονται, σε σχέση με τις προηγούμενες;

Διαφορές μπορούν να προκύψουν από την ενδεχόμενη ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου. Μεγάλη είναι και η αλλαγή των οικονομιών των νοικοκυριών που μέρα με τη μέρα βλέπουν να ζούνε σε συνθήκες φτωχοποίησης, ενώ σκέφτονται παράλληλα το ανύπαρκτο μέλλον των παιδιών και αισθάνονται ότι ζούνε σε μια περιοχή που μαραζώνει! Αυτές  είναι οι αλλαγές-διαφορές  από την προηγούμενη φορά που θα πρέπει να μας κάνουν όλους πιο υπεύθυνους, πιο ταπεινούς και πιο αγωνιστικούς ώστε να ξεκολλήσουμε το «κάρο» από τη στασιμότητα και να το απομακρύνουμε από τη μετριότητα τη σημερινή.

Γιατί θεωρείτε πως η πόλη χρειάζεται μια νέα δημοτική αρχή;

Θα σας δώσω επιγραμματικά απάντηση  γιατί το ερώτημα θέλει μεγάλη ανάλυση και διεξοδική κατάθεση προτάσεων (δράση που καταθέτω εδώ και 20 χρόνια ως αυτοδιοικητικός ). Η δημοτική αρχή τραυματίστηκε και πλήγωσε τον Δήμο με κάτι που δεν το πίστευε, δεν το είχε καν στην προεκλογική της ατζέντα και ακούει στο όνομα «Πολιτιστική πρωτεύουσα». Παταγώδη αποτυχία! Στο κομμάτι της αναξιοπιστίας έχει μεγάλο πρόβλημα επίσης. Ως αντιπολιτευόμενος ο δήμαρχος λοιδορούσε τις ελαστικές μορφές εργασίας, ενώ τώρα τις ακολουθεί πιστά λόγο ιδεολογίας και κομματικής γραμμής.  Άλλα στην αντιπολίτευση και άλλα ως διοίκηση! Μεγάλη απογοήτευση έζησαν οι δημότες με τον χιονιά όπου η δημοτική αρχή ήταν απούσα για ένα κρίσιμο 3ήμερο – 4ήμερο αλλά και με τη απεργία στα σκουπίδια. Άρα και στο κομμάτι διαχείρισης κρίσεων υστερεί. Την καθημερινότητα την ζούμε εδώ και 3 χρόνια. Το πρόσημο της θητείας  Καλογιάννη είναι αρνητικό. Μάλιστα πολλοί δημότες αναπολούν άλλες εποχές όπου ο Δήμος ήταν ατμομηχανή και κάνουν συγκρίσεις με το παρόν. Ευτυχώς λοιπόν είχαμε στήσει  επί  δημαρχίας Τζανακούλη τις  απαραίτητες υποδομές με τις οποίες η Λάρισα πορεύεται μέχρι και σήμερα στο ίδιο μοτίβο.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: