Πολιτισμός » Η Λάρισα τιμά τον Τίτο Πατρίκιο
ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Η Λάρισα τιμά τον Τίτο Πατρίκιο

Η Λάρισα τιμά τον Τίτο Πατρίκιο

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων πρόκειται να τιμήσει με μια αφιερωματική εκδήλωση τον Τίτο Πατρίκιο, μια μεγάλη μορφή των γραμμάτων της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, εκ των σημαντικότερων εν ζωή ποιητών, πεζογράφο και μεταφραστή, πολυβραβευμένο και μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 στις 20:00 στο θέατρο ΟΥΗΛ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν για τον ποιητή και το έργο του, ο κ. Γιώργος Στεφανίδης, πρόεδρος της ELGA ( Συμβουλευτικός Επιστημονικός Οργανισμός Διασυνδέσεων ΟΤΑ Ελλάδος – Γαλλίας) με θέμα «Η ποίηση του Τίτου Πατρίκιου ως ιστορική πηγή», η κ. Ελένη Αντωνιάδου, φιλόλογος και μελετήτρια του έργου του Τίτου Πατρίκιου, με θέμα «Ως πού μπορεί να φτάσει ένας χωματόδρομος», και ο κ. Θωμάς Μπεχλιβάνης, επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, με θέμα «Η αειθαλής ποιητική νεότης του Τίτου Πατρίκιου».

Ο Τίτος Πατρίκιος θα απαγγείλει ποιήματά του και θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού. Το κουιντέτο ξύλινων πνευστών του ΔΩΛ «ο ήχος ως έχει» θα ερμηνεύσει το Divertimento in B-flat major, Hob.ll:46 του J. Haydn.

Tην εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Βιολέτα Π. Μπέη Φουντή, χειρουργός οδοντίατρος.

Την εκδήλωση υποστηρίζει το βιβλιοπωλείο ΓΝΩΣΗ.

Λίγα λόγια για τον Τίτο Πατρίκιο

Ο Τίτος Πατρίκιος γεννήθηκε στην Αθήνα, γιος των ηθοποιών Σπύρου και Λέλας Πατρικίου.

Το 1946 ολοκλήρωσε τα γυμνασιακά του μαθήματα στο Βαρβάκειο και γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε για κάποια χρόνια ως δικηγόρος. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στρατευμένος αρχικά στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στον ΕΛΑΣ. Το 1944 καταδικάστηκε σε θάνατο από συνεργάτες των γερμανών και η εκτέλεσή του ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας εξορίστηκε στη Μακρόνησο (1951-1952) και κατά τη διετία 1952-1953 στον Άη Στράτη, από όπου επέστρεψε στην Αθήνα με άδεια εξορίστου. Από το 1959 ως το 1964 σπούδασε κοινωνιολογία στην Ecole Pratique des Hautes Etudes του Παρισιού και πήρε μέρος σε έρευνες του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας.

Επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά την επιβολή της δικτατορίας του Παπαδόπουλου όμως, κατέφυγε ξανά στο Παρίσι, όπου πήρε μέρος σε εκδηλώσεις ενάντια στο παράνομο καθεστώς, και εργάστηκε στην έδρα της Unesco στο Παρίσι και στη Fao στη Ρώμη. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1975 και εργάστηκε ως δικηγόρος, κοινωνιολόγος και λογοτεχνικός μεταφραστής. Το 1982 επέστρεψε στη θέση που κατείχε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών πριν το 1967. Στην Αθήνα εργάστηκε επίσης στο Κέντρο Μαρξιστικών Μελετών.

Η πρώτη του εμφάνιση στο χώρο των γραμμάτων πραγματοποιήθηκε το 1943 με τη δημοσίευση ενός ποιήματός του στο περιοδικό «Ξεκίνημα της Νιότης», ενώ το 1954 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Χωματόδρομος». Ιδρυτικό μέλος του περιοδικού «Επιθεώρηση Τέχνης» από το 1954 δημοσίευσε πολλά άρθρα και κριτικές στις στήλες του, ενώ πολλά δοκίμιά του συμπεριλήφθηκαν σε συγκεντρωτικές εκδόσεις. Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση (κείμενα των Σταντάλ, Αραγκόν, Μαγιακόφσκι, Νερούντα, Γκόγκολ, Γκαρωντύ, Λούκατς και άλλων) και την πεζογραφία, ενώ τα περισσότερα κοινωνιολογικά έργα του είναι γραμμένα στα γαλλικά. Έργα του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, τα φλαμανδικά, τα γερμανικά και τα ολλανδικά. Το 1994 τιμήθηκε με ειδικό κρατικό βραβείο για το σύνολο του έργου του. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Τίτου Πατρίκιου βλ. Αλέξανδρος Αργυρίου, «Τίτος Πατρίκιος», στο «Η ελληνική ποίηση · η πρώτη μεταπολεμική γενιά», Αθήνα: Σοκόλης, 1982, Αλέξανδρος Αργυρίου, «Πατρίκιος Τίτος», στο «Παγκόσμιο βιογραφικό λεξικό», τ. 8, Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1988 και Δώρα Μέντη, «Πατρίκιος Τίτος», στο «Λεξικό νεοελληνικής λογοτεχνίας», Αθήνα, Πατάκης, 2007.

Βιογραφικά ομιλητών

Γιώργος Στεφανίδης

Ζει και δραστηριοποιείται στο Παρίσι.

Iδρυτής της ELGA (Γαλλo-ελληνικός οργανισμός που προωθεί και υποστηρίζει επιστημονικά τη συνεργασία μεταξύ ΟΤΑ Γαλλίας και Ελλάδας ) .  Συνεργάτης της ΚΕΔΚΕ, του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (Σεμινάρια σε χώρες της Αφρικής για θέματα ασφάλειας στο χώρο εργασίας)  και της ΕΕΤΑΑ.

Πανεπιστημιακός :  Παρίσι 1 Πάνθεον Σορβόνη , και α.

Τομείς διδασκαλίας : Ιστορία Δικαίου  και θεσμών, Συνδικαλισμός : ιστορία, θεσμοί,  επιμόρφωση, Ευρωπαϊκή συγκρότηση και θεσμοί, Τοπική αυτοδιοίκηση : θεσμοί, ιστορία, διεθνής συνεργασία.

Ελένη Αντωνιάδου

Γεννήθηκε στη Λευκωσία Κύπρου. Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε φιλολογικά μαθήματα σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου, καθώς και Ελληνικά στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Από το 1991 έως το 2010 εργάστηκε στο Σπίτι της Κύπρου – Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας, στην Αθήνα. Από το 2005 έως το 2010 ως Μορφωτική Ακόλουθος και Διευθύντρια του Σπιτιού της Κύπρου.

Ασχολείται συστηματικά με τη λογοτεχνία και ιδιαίτερα με την ποίηση του Τίτου Πατρίκιου. Εκτός από τα βιβλία και τις επί μέρους μελέτες, έχει γράψει τα σενάρια πολλών εκπομπών πολιτιστικού περιεχομένου για την τηλεόραση, καθώς και στίχους τραγουδιών για το Θέατρο.

Βιβλία: Τα «Κυπριακά» του Τίτου Πατρίκιου, Εκδόσεις Αίπεια, Σπίτι της Κύπρου και Εκδόσεις Παρουσία, Αθήνα 2009

Για τον Γιώργο Σεφέρη, (Συλλογικός τόμος, επιμέλεια: Ελένη Αντωνιάδου, Γιώργος Γεωργής, Κώστας Λυμπουρής) Εκδόσεις Αίπεια, Σπίτι της Κύπρου και Εκδόσεις Παρουσία, Αθήνα 2009

Συνομιλία / Κείμενα του Δ.Ν. Μαρωνίτη για τον Τίτο Πατρίκιο, (επιμέλεια), Εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα 2005

Είναι παντού το ποίημα, Αθήνα – Κύπρος, ένα ποιητικό ταξίδι, (ανθολόγηση), Εκδόσεις Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων, Αθήνα 1994

Μεταφράσεις: Φορτουνάτος, Μυθιστόρημα του 1509 με ήρωα Κύπριο, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών XLIV, Λευκωσία 2004

Τζων Μπάνβιλ, Μεφίστο, Εστία, Αθήνα, 1991

Κριστίνε Νέστλιγκερ, Λόλιποπ, Καστανιώτης, Αθήνα, 1990

Πολλές εισηγήσεις της σε συνέδρια, καθώς και μελέτες  για θέματα λογοτεχνίας έχουν δημοσιευτεί σε  συλλογικούς τόμους και λογοτεχνικά περιοδικά.

Θωμάς Μπεχλιβάνης

Ο Θωμάς Μπεχλιβάνης γεννήθηκε το 1954 στον Πλατύκαμπο Λάρισας. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών και εργάστηκε για 35 χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση.

Στη διάρκεια της θητείας του δίδαξε για 24 χρόνια σε γυμνάσια και Λύκεια του ν. Λάρισας. Το 2008 έγινε Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων στην Καρδίτσα, ενώ από το 2010, και μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2014, ήταν Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Θεσσαλίας, από όπου και αποχώρησε με τον τίτλο του Επιτίμου.

Είναι Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, συμμετείχε στην ομάδα του καθηγητή Χρίστου Τσολάκη για την αναμόρφωση του γλωσσικού μαθήματος και των αντίστοιχων βιβλίων στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, ανέπτυξε πλούσια επιμορφωτική και συγγραφική δράση, ενώ συμμετείχε, και συνεχίζει να συμμετέχει, σε πολλά Σεμινάρια και Συνέδρια για την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

(Τελευταία ενημέρωση 11.34)

Διαβάστε επίσης: