Οικονομία » Δημιουργώντας το πρώτο Ημιαφρώδες Κρασί στον Τύρναβο
ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΣΤΑΥΡΑΚΗ

Δημιουργώντας το πρώτο Ημιαφρώδες Κρασί στον Τύρναβο

Δημιουργώντας το πρώτο Ημιαφρώδες Κρασί στον Τύρναβο

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στην Οινολογία, ο Θεόδωρος Σταυράκης, το 1999 επιστρέφει στο Τύρναβο.  Δίνοντας βάση στην πρώτη ύλη, αρχίζει να αναφυτεύει τους αμπελώνες του παππού του.

Παράλληλα αποκαθιστά το παραδοσιακό οινοποιείο, που ανήκει στην οικογένεια από το 1860, και το 2001 συνεχίζει με το αρχοντικό της οικογένειας. Η παραδοσιακή λιθόκτιστη οικία, λαϊκής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής κατασκευασμένης τέλη του 1800, μεταμορφώνεται σε ναό Οίνων και Αποσταγμάτων, με έμφαση στα ελληνικά προϊόντα, με χώρο γευσιγνωσίας και Τράπεζα Οίνου (αποταμίευση Οίνων παλαιάς σοδειάς.

Αμπελου Τεχνη (1)

Το 2004 λαμβάνει την άδεια εμφιάλωσης και ξεκινάει τη διάθεση των κρασιών του.Το πάθος του για την οινοποιία τον ωθεί να εξετάσει διεξοδικά τις τοπικές ποικιλίες.

Εντύπωση του προκαλεί το Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου. Είναι το μοναδικό «Μαύρο» Μοσχάτο στον κόσμο και το μικροκλίμα της περιοχής εκτινάσσει τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του καρπού που θυμίζουν έντονα φράουλα και τριαντάφυλλο.

Αποφασίζει λοιπόν, να δημιουργήσει το πρώτο Ημιαφρώδες κρασί από Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου.

Αμπελου Τεχνη (2)

Η οινοποίηση πραγματοποιείται με διακοπή ζύμωσης, ψύχοντας τη δεξαμενή ώστε να αδρανοποιηθούν οι ζυμομύκητες και να σταματήσει η ζύμωση του κρασιού. Ως αποτέλεσμα παραμένουν αζύμωτα  σάκχαρα της σταφυλής, στα οποία οφείλεται η γλυκιά γεύση και ο χαμηλός αλκοολικός βαθμός, 7%. Παράλληλα κατά την ψύξη διατηρείται ο φυσικός αφρισμός που παράγεται κατά τη ζύμωση.

Έτσι δημιουργήθηκε ο Κοραλλένιος ροζέ.

Παράλληλα συνεχίζει τις σπουδές του και το 2006 παίρνει το πτυχίο της Οινοχοΐας, WSET LEVEL 2 INTERMEDIATE CERTIFICATE IN WINES AND SPITITS.

Θεοδωρος Σταυρακης

Ο Θεόδωρος όμως δε σταματά εκεί. Το 2009 παράγει τον Κοραλλένιο Λευκό. ΛευκόςΗμιαφρώδης Οίνος από Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου, με τη μέθοδο blancdenoir.

Πολυπράγμων και αεικίνητος δεν σταματά να πειραματίζεται, συμμετέχει σε εκθέσεις και διοργανώνει ιδιαίτερες εκδηλώσεις στο Οινοποιείο του. Εξάγει σε Γερμανία και Αμερική από όπου λαμβάνει συνεχώς διακρίσεις.

Αμπέλου Τέχνη (12)

Κοραλλένιος Σταυράκη. Θα μας βρείτε σε επιλεγμένες κάβες, μπαρ, εστιατόρια και στο Οινοποιείο μας κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Info:

Οινοποιία Σταυράκη. Υπεύθυνος Σταυράκης Θεόδωρος. Τύρναβος Ευθ. Γουνιτσιώτη 50 τηλ. 2492022700 κιν. 6937148212

site: www.stavrakiswinery.com

F: Stavrakis Winery, ΑΜΠΕΛΟΥ ΤΕΧΝΗ

SUMMER 2017 MAGAZINE LARISSANET

Διαβάστε επίσης: