Συνεντεύξεις » Αλέξης Κουμαδίτης: «Η φωτογραφία είναι το παιχνίδι με το φως»
"ΗΘΕΛΑ Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΓΑΜΟ ΜΕ ΑΛΛΟ ΜΑΤΙ..."

Αλέξης Κουμαδίτης: «Η φωτογραφία είναι το παιχνίδι με το φως»

Αλέξης Κουμαδίτης: «Η φωτογραφία είναι το παιχνίδι με το φως»

O Αλέξης Κουμαδίτης είναι φωτογράφος γάμου και βραβεύτηκε τρεις φορές από τον παγκόσμιο οργανισμό World Elite Photographers (WEP), το καλοκαίρι του 2016, στις αρχές του 2017 και πριν από λίγες ημέρες.

Πίστεψα πολύ ότι μπορώ να δανειστώ στοιχεία από το εξωτερικό και να τα περάσω σαν τέχνη στο γάμο εδώ στην Ελλάδα»

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Οι φωτογραφίες γάμου που αποτυπώνει στην φωτογραφική του μηχανή είναι πραγματικά εκπληκτικές. Είναι τοπία και εικόνες που προκύπτουν από το παιχνίδι με το φως. Ο Λαρισαίος φωτογράφος γάμων Αλέξης Κουμαδίτης πρόσθεσε τέχνη σε μια στιγμή που είναι ξεχωριστή για κάθε ζευγάρι. Αποτέλεσμα ήταν να βραβευτεί σε παγκόσμιο επίπεδο τρεις φορές μέσα σε έναν χρόνο για τα κλικς που πραγματικά πολλές φορές θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής.

Αυτό τον έκανε γνωστό σε διεθνές επίπεδο με αποτέλεσμα πελάτες τους να είναι αρκετές φορές ζευγάρια από το εξωτερικό που ξέρουν και εκτιμούν την μοναδική του δουλειά καθώς έχουν δει δείγματά της.

Ο Αλέξης Κουμαδίτης βραβεύτηκε τρεις φορές από τον παγκόσμιο οργανισμό World Elite Photographers (WEP), το καλοκαίρι του 2016, στις αρχές του 2017 και πριν από λίγες ημέρες.

Μιλάει στην Larissanet για τα 13 χρόνια που δραστηριοποιείται στο χώρο, ενώ αναλύει και τί έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στην διαδικασία φωτογράφισης της πιο ξεχωριστής στιγμής ενός ζευγαριού.

Αλέξη ως φωτογράφος αποτυπώνεις το γάμο ενός ζευγαριού με έναν ιδιαίτερο- καλλιτεχνικό τρόπο- όσον αφορά τις λήψεις των φωτογραφιών. Πώς ξεκίνησες να ασχοληθείς με αυτή την τέχνη- γιατί για τέχνη πρόκειται- βάζοντας την δική σου ματιά στο τελικό αποτέλεσμα;

Πριν από 13 χρόνια που εγώ ξεκίνησα, ο γάμος ήταν μια απλά εμπορική υπόθεση, με μια πιο κλασσική περίπτωση φωτογράφισης. Τότε πίστεψα πολύ ότι μπορώ να δανειστώ στοιχεία από το εξωτερικό και να τα περάσω σαν τέχνη στο γάμο εδώ στην Ελλάδα. Ο Λαρισαίος ήθελα να δει το γάμο με ένα άλλο μάτι.

Στην φωτογράφηση του γάμου τι άλλαξε και τι διαφορά υπάρχει σήμερα;

Όπως είπα τότε ήταν πιο πολύ το εμπορικό κομμάτι στο γάμο. Υπήρχε η ανάγκη να πάρεις πολλούς γάμους και να το δεις πιο μαζικά. Τώρα επειδή οι πελάτες έχουν πλέον πολύ διαφορετικές εικόνες στο μυαλό τους είναι ποιο απαιτητικοί. Περιμένουν να δουν πολύ διαφορετικά πράγματα και όχι πάντως κάτι κλασσικό. Πρέπει λοιπόν να τους δείξεις ότι η φωτογραφία είναι το φως. Αν παίξεις λίγο με το φως και δημιουργήσεις κάτι διαφορετικό θα εκπλαγεί το ζευγάρι. Θα δει την φωτογραφία σαν τέχνη και θα ξεχάσει ότι είναι μια κλασσική φωτογράφιση γάμου. Περνάει σε ένα άλλο επίπεδο η φωτογραφία. Για να καταλάβετε κάποτε διάλεγαν στούντιο, ενώ τώρα στην φωτογράφηση διαλέγουμε τοπίο. Διαλέγουμε location. Θέλουμε να έχουμε θάλασσα, άλογα ή το ηλιοβασίλεμα για να έχουμε ένα εξαιρετικό, διαφορετικό αποτέλεσμα. Στην συνέχεια αφού φτάσουμε στο σημείο που έχουμε επιλέξει, τους ζητώ απλώς να χαλαρώσουν για να κάνω όσο μπορώ καλύτερα την δουλειά μου.

wedding photography thessalia larissa greece award photographers alexis koumaditis Alexis Koumaditis resized Alexis Koumaditis resized 3 Alexis Koumaditis resized 2 02-2017-Alexis-Koumaditis-_01

O Αλέξης Κουμαδίτης βραβεύτηκε τρεις φορές από τον παγκόσμιο οργανισμό World Elite Photographers (WEP), το καλοκαίρι του 2016, στις αρχές του 2017 και πριν από λίγες ημέρες.

Τί σου ζητούν τα ζευγάρια;

Τα ζευγάρια που έρχονται από το εξωτερικό και επιλέγουν να συνεργαστούν μαζί μου, με έχουν «σκανάρει» πρώτα. Έχουν δει πολλά στοιχεία και φωτογραφίσεις μου με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλες απαιτήσεις. Με εμπιστεύονται και μου λένε «κάνε αυτό που ξέρεις καλύτερα». Ανεβάζουν με το τρόπο αυτό τα στάνταρτ, έτσι καλείσαι συνεχώς να βελτιώνεις την δουλειά σου.

alexis koumaditis photography award wedding photography thessalia larissa greece

Είναι μια πρόκληση αυτή η κατάσταση;

Είναι μια συνεχής πρόκληση. Αν δεν το δεις εμπορικά και δουλέψεις με λίγα ζευγάρια, αλλά έτσι όπως θέλεις να δουλέψεις, κοντράρεσαι με το εαυτό σου και γίνεσαι όλο και καλύτερος, με καλύτερες ιδέες.

Έχεις βραβευτεί για φωτογραφίσεις γάμου σε παγκόσμιο επίπεδο τρεις φορές σε περίπου έναν χρόνο.

Ζορίζω αρκετά το εαυτό μου για να παράξω ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Το ότι ήρθαν αυτές οι βραβεύσεις σαφώς με χαροποίησαν. Η δουλειά μου αναγνωρίζεται από έναν παγκόσμιο οργανισμό που ασχολείται με την φωτογράφιση γάμων βάζοντας υψηλά στάνταρ. Αυτό είναι που με κολακεύει και με τιμά. Πέρα από αυτό όμως θα ήθελα κάθε χρόνο να είμαι καλύτερος.

Alexis_Koumaditis_02-1-300x200

 «Αν παίξεις λίγο με το φως και δημιουργήσεις κάτι διαφορετικό θα εκπλαγεί το ζευγάρι» –  «Ήθελα ο Λαρισαίος να δει το γάμο με άλλο μάτι…»

Αυτή η εξαιρετική δουλειά που παράγεις πόσο εύκολο είναι να πληρωθεί μέσα στην κρίση;

Αν «χτυπήσεις» ψηλά τις τιμές στην Ελλάδα επειδή βραβεύτηκες, εμπορικά θα χάσεις πολύ. Προσπαθώ λοιπόν να μην ανεβάσω τον οικονομικό πήχη, αλλά αντίστοιχα θέλω να δουλέψω και να παράξω ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Αν έχεις ένα καλό όνομα και είσαι ανταγωνιστικός θα κερδίσεις το στοίχημα.

Alexis_Koumaditis_011

Έχεις τραβήξει απίστευτα τοπία. Ποιο είναι αυτό που σε έχει μαγέψει περισσότερο;

Πιστεύω ότι μπορεί να πας σε ένα σημείο αλλά να μην είναι όλα όπως πρέπει και να μην βγει το αποτέλεσμα που θες ακόμη κι αν είναι το καλύτερο τοπίο πίσω σου. Στην τελευταία εικόνα που βραβεύτηκε, ήταν ένα κτήμα έξω από την Λάρισα, αλλά «παίζοντας» με το φως είχαμε μια πραγματικά πολύ καλή φωτογραφία χωρίς να έχω κάποιο εκπληκτικό τοπίο. Ήταν απλά μια έμπνευση της στιγμής που μου έδωσε το τέλειο αποτέλεσμα.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: