Ελλάδα » Αυτοί είναι οι 36 Δήμοι που καθυστερούν στο θέμα των δασικών χαρτών (ΛΙΣΤΑ)

Αυτοί είναι οι 36 Δήμοι που καθυστερούν στο θέμα των δασικών χαρτών (ΛΙΣΤΑ)

Αυτοί είναι οι 36 Δήμοι που καθυστερούν στο θέμα των δασικών χαρτών (ΛΙΣΤΑ)

Κρίσιμη χαρακτηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την καθυστέρηση 36 δήμων οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο θέμα των δασικών χαρτών, καθώς στις 27 Ιουλίου ολοκληρώνεται η περίοδος ανάρτησης για το 35% της χώρας, σε έκταση συνολικά 120 δήμων.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), «σήμερα, τρεις εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση του τελευταίου χρονικού περιθωρίου, 36 δήμοι δεν έχουν ακόμα αναρτήσει τα όρια, δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες στους πολίτες που κατέχουν ιδιοκτησίες στα όριά τους, και ιδιαίτερα σε περιοχές κατοικίας».

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «στους περισσότερους δήμους, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προχωρήσει και σε προσωπική ενημέρωση, και έχει δεχθεί διαβεβαιώσεις για την επιτάχυνση των υποχρεώσεών τους».

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, κατά τη διαδικασία εφαρμογής του νόμου των δασικών χαρτών, 120 δήμοι σε 33 νομούς της χώρας είχαν την υποχρέωση από τον Μάιο του 2016 υποβολής των ορίων των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, αλλά και των οικιστικών πυκνώσεων, μέσα στην ανάρτηση των δασικών χαρτών. Η οριοθέτηση αυτή διασφάλιζε τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και μείωνε το πλήθος των αντιρρήσεων και την ταχύτητα επίλυσης αυτών στις επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων.

Συνεχίζοντας στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει ότι πριν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών στις αρχές Ιανουαρίου, μόλις το 30% των δήμων είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, υπενθυμίζοντας ότι ενημέρωσε πολλαπλώς τους δήμους, δίνοντας τη δυνατότητα παράτασης της ανάρτησης των στοιχείων τους στους δασικούς χάρτες, με το νόμο 4467/2017.

Επίσης, εξέδωσε την εγκύκλιο 151590/331/6-2-2017, ώστε να δίνεται η δυνατότητα οριοθέτησης των οικισμών και από το Κτηματολόγιο και προχώρησε σε προσωπική ενημέρωση των δημάρχων 51 δήμων, οι οποίοι δεν είχαν οριοθετήσει τα παραπάνω έως τις 9 Ιουνίου 2017, ενώ ενημέρωσε και την Ολομέλεια της Βουλής αλλά και την ΚΕΔΕ για την ανάγκη αυτή και την επιτάχυνση της συνεργασίας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπενθυμίζει ακόμα ότι «τους τελευταίους έξι μήνες έχει δημιουργήσει πολλά εργαλεία εξυπηρέτησης των πολιτών και επίλυσης χρόνιων προβλημάτων. Τα εργαλεία αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 27 Ιουλίου και με πρόσθετες εγκυκλίους και ρυθμίσεις για τους πολίτες. Επιπλέον, το σύνολο του αγροτικού κόσμου έχει ενημερωθεί για οποιαδήποτε ανάγκη επίλυσης προβλημάτων και υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία με πολύ χαμηλό κόστος και μηδενικά τέλη αντιρρήσεων».

Το ΥΠΕΝ έδωσε στη δημοσιότητα τους δήμους οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους, και είναι οι ακόλουθοι:

1. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ
2. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
3. ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
4. ΒΟΪΟΥ
5. ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
6. ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
7. ΔΕΛΤΑ
8. ΔΟΞΑΤΟΥ
9. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
10.  ΔΩΔΩΝΗΣ
11.  ΕΔΕΣΣΗΣ
12.  ΕΟΡΔΑΙΑΣ
13.  ΖΑΓΟΡΑΣ-ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ
14.  ΚΑΒΑΛΑΣ
15.  ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
16.  ΚΕΡΚΥΡΑΣ
17.  ΚΙΜΩΛΟΥ
18.  ΚΟΝΙΤΣΑΣ

19.  ΜΕΣΣΗΝΗΣ
20.  ΜΕΤΣΟΒΟΥ
21.  ΜΗΛΟΥ
22.  ΜΥΚΟΝΟΥ
23.  ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ
24.  ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ
25.  ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
26.  ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
27.  ΟΙΧΑΛΙΑΣ
28.  ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
29.  ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ
30.  ΣΙΘΩΝΙΑΣ
31.  ΣΙΦΝΟΥ
32.  ΣΚΟΠΕΛΟΥ
33.  ΣΠΑΡΤΗΣ
34.  ΣΠΕΤΣΩΝ
35.  ΧΙΟΥ
36.  ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Τέλος, το ΥΠΕΝ καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του ευχαριστεί τους 84 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν συνεργαστεί με το Κτηματολόγιο και έχουν ενσωματώσει πλήρη στοιχεία στο 70% των περιοχών αναρτήσεων των δασικών χαρτών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: