Πολιτισμός » NEON – The Theater of Disappearance

NEON – The Theater of Disappearance

NEON – The Theater of Disappearance

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, στο πλαίσιο της έκθεσης The Theater of Disappearance, παρουσιάζει την τριλογία ταινιών του αργεντινού καλλιτέχνη Adrian Villar Rojas με τον ίδιο τίτλο. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Τετάρτη 28 Ιουνίου, την Πέμπτη 6 Ιουλίου και την Πέμπτη 13 Ιουλίου.

 

Το THE THEATER OF DISAPPEARANCE (EL TEATRO DE LA DESAPARICIÓN) είναι μια τριλογία ταινιών η οποία επιχειρεί να απεικονίσει μια υπαρκτή κατάσταση λανθάνοντος πολέμου που μοιάζει να πάλλεται κάτω από ολόκληρο το ανθρώπινο τοπίο, με τα πολλαπλά περιβάλλοντά του και τις ιδιαίτερες συνθήκες ύπαρξης που εμπερικλείει.

Από την Πόλη του Μεξικού ως στη Βηρυτό, από τη Σαγκάη ως την Καμπούλ, από την Νέα Υόρκη ως την Ιερουσαλήμ, περνώντας από το Κατάρ, το Παρίσι, τη Παλαιστίνη, το Yangji-ri ή την Αθήνα, ο Villar Rojas προσπαθεί να αντλήσει δείγματα αυτών των απειλητικών οιωνών μέσα από τις μικρές δράσεις, τις καθημερινές χειρονομίες και τις σιωπηλές γωνίες ενός πλανήτη που φαίνεται να κινείται (αργά ή γρήγορα, φανερά ή ανεπαίσθητα, πάντα ανάλογα με το σημείο, τη μέρα, ακόμα και την ώρα που βρισκόμαστε) προς την ουσιαστική του εξαφάνιση, τουλάχιστον με τη μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα.

A_War_on_Earth_pic

Οι ταινίες γυρίστηκαν από τον Villar Rojas στη διάρκεια των ταξιδιών του σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Σκοπός του ήταν να αποτυπώσει την καθημερινότητα των ανθρώπων, τα τοπία, τις διεργασίες της φύσης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε μικρές λεπτομέρειες που σταδιακά αποκόπτονται από το σύνολο και αποκτούν ξεχωριστή υπόσταση.

 

Οι τρεις ταινίες “Unknown Soldier”, “A war on Earth – Una Guerra en la Tierra” και “The Most Beautiful Moment of War – El Momento más Hermoso de la Guerra” παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ως τριλογία υπό τον γενικό τίτλο The Theater of Disappearance, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου τον Φεβρουάριο 2017.

 

 

Διαβάστε επίσης: