Θεσσαλία » 5ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Τρικάλων
7 ΚΑΙ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΥΛΟΥ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

5ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Τρικάλων

5ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Τρικάλων

Το διήμερο 7 και 8 Ιουλίου ανοίγει τις πύλες του το 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων. Στο πάρκο Ματσόπουλου για δύο μέρες, με δράσεις, συζητήσεις, μουσικές, θεματικά εργαστήρια αντιστεκόμαστε σε ό,τι καταπιέζει και φτωχοποιεί την κοινωνία, σε ό,τι μας οδηγεί στην ανέχεια και την ανεκτικότητα και διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στον ρατσισμό, τον φασισμό, τον πόλεμο. Αναπνέουμε ελεύθερα…

Σε μία εποχή που τα μνημόνια τρώνε τις ζωές μας, σε μία εποχή που ο κανόνας δείχνει να είναι η εργασιακή επισφάλεια με το φόβητρο της ανεργίας, σε μία εποχή που η λογική του μικρότερου κακού είναι κυρίαρχη στην κοινωνία, στην εποχή που οι πόλεμοι των ισχυρών ξερνούν το θάνατο και τις διακρίσεις, σε μία εποχή που οι κυβερνώντες προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η φτωχοποίηση και η εξαθλίωση των πολλών για να ωφελούνται λίγοι, ανοίγουμε για 5η χρονιά τα μυαλά και τις καρδιές μας και συζητάμε για τις διακρίσεις, την καταπάτηση των δικαιωμάτων, την εκμετάλλευση, το ρατσισμό, διεκδικώντας την κοινωνική απελευθέρωση, την ισότητα, την αδερφοσύνη.

Το 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ είναι μία φωνή αντίστασης και μία γιορτή, με συζητήσεις, μουσικές, δράσεις για παιδιά. Ενώνουμε τις φωνές μας για 5η χρονιά και γιορτάζουμε τον αγώνα για ζωή και όχι επιβίωση, για μία κοινωνία χωρίς πολέμους, διακρίσεις και φτώχεια.

Την ίδια ώρα συζητάμε για τις διεθνείς εξελίξεις, την άνοδο της ακροδεξιάς και την εμφάνιση ρατσιστικών και φασιστικών μορφωμάτων, με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παυλόπουλο και Δημοσθένη Παπαδάτο-Αναγνωστόπουλο καθώς και με τους Δημήτρη Τζαμουράνη, πρόεδρο του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και τον Απόστολο Καψάλη γνωστό ερευνητή εργασιακών θεμάτων, για τον εργασιακό μεσαίωνα και την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ στο θέμα θα παρέμβει και μέλος της συλλογικότητας Λάντζα από τη Λάρισα.

Το 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, θα μας χαρίσει σπουδαίες καλλιτεχνικές στιγμές στις 7 και 8 Ιουλίου με τη Ματούλα Ζαμάνη και τον Φοίβο Δεληβοριά και άλλα πολλά μουσικά σχήματα, που θα μας ταξιδέψουν μουσικά με δύο ανεπανάληπτες συναυλίες.

Εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλιοπωλείο, μπαρ, ταβέρνα και κουζίνες από τον κόσμο, θα συμπληρώνουν τις δράσεις τ του Φεστιβάλ και τις δύο ημέρες.

Η είσοδος όπως πάντα… θα είναι ελεύθερη!!!

Δεν το βάζουμε κάτω.

Αντιστεκόμαστε, γιορτάζουμε και αλλάζουμε τον κόσμο.

Ώρα να σηκώσουμε κεφάλι.

  1. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΥ

ΠΑΙ-ΖΩ, ΠΑΙ-ΖΕΙΣ, ΠΑΙ-ΖΟΥΜΕ

Στο 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων θα γίνουμε μια μεγάλη παρέα με έναν παιδότοπο που θα τα έχει όλα: δράση, δημιουργικότητα, γέλιο, παιχνίδι και αγάπη! Μικροί μας φίλοι ετοιμαστείτε για μια πολύχρωμη γιορτή!!!

Ραντεβού στον παιδότοπο του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων 7 & 8 Ιουλίου στο Πάρκο του Μύλου Ματσόπουλου από τις 6 και 30 το απόγευμα.

Αναλυτικά το παιδικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ

  • «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» (6:30μ.μ.)

Ταξιδεύουμε στη μαγική χώρα του παιχνιδιού και ανακαλύπτουμε παιχνίδια από άλλες χώρες. Θεατρικά παιχνίδια και δραστηριότητες ομαδικότητας και συνεργασίας με άξονα τη διαπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα και φυσικά στόχο τη διασκέδαση! Αρτέμης Αρκουμάνης – Λίνα Μαργωνή – Ελένη Ποζιού, εμψυχωτές.

  • «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ» (8:30μ.μ.)

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης Κοσμάς Παναγιώκας παίζει θέατρο σκιών παρουσιάζοντας την ιστορία του «Καραγκιόζη Πρόσφυγα». Με πολλά μηνύματα αλλά και μπόλικη δόση αστείων για τα παιδιά (και για τους αιωνίως παιδιά!).

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ

  • «ΠΑΙ – ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ» (6:30μ.μ.)

Δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά και νέους που θέλουν να διασκεδάσουν μαζί. Μέσα από τη μουσική, τα χρώματα, το θέατρο και τη φαντασία τα παιδιά μπαίνουν στη θέση του άλλου και διασκεδάζουμε όλοι … «ΜΑΖΙ». Τα παιδιά εμπνέονται από το παιχνίδι, ζωγραφίζουν και φτιάχνουν κατασκευές με τα χέρια τους. Χριστίνα Κρίθαρη – Λίνα Μαργωνή – Αντονέλλα Χήρα, εμψυχώτριες.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;», που υποστηρίζει δραστηριότητες συνεργασίας μεταξύ τοπικού και προσφυγικού πληθυσμού με έμφαση στα παιδιά.

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται από τους εμψυχωτές του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

  1. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ – ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Μέσα σε ένα τοπίο πολέμων και ξεριζωμών, καπιταλιστικής βαρβαρότητας και εργασιακού μεσαίωνα, μπροστά σε έναν κόσμο που όλο σκοτεινιάζει από την άνοδο της ακροδεξιάς και αντιρατσιστικών δυνάμεων, στο 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων σηκώνουμε κεφάλι, κοιτάζουμε το κτήνος στα μάτια. Το διήμερο 7 και 8 Ιουλίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, μιλάμε ανοιχτά για όσα μικραίνουν τη ζωή και την αξιοπρέπεια. Συζητάμε, με ανθρώπους των κινημάτων και ερευνητές για όσα έρχονται από το παρελθόν για να σκοτώσουν το παρόν και το μέλλον μας. Και φέτος, συζητήσεις καθώς και workshops, δίνουν το στίγμα του κόσμου σήμερα και ανοίγουν το δρόμο για έναν κόσμο αλληλεγγύης που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να είστε εκεί!

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συζητήσεων και θεματικών εργαστηριών του Φεστιβάλ:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ

-Θεματικό Εργαστήρι: «This is War» (7:00μ.μ.)

Συζητάμε με μέλη της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης, για το αντιπολεμικό κίνημα και την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός αντιπολεμικού συντονισμού με μόνιμα χαρακτηριστικά.

-Κύρια συζήτηση: «Σύγχρονος εργασιακός Μεσαίωνας στην εποχή των μνημονίων και των αντιλαϊκών πολιτικών και η απάντηση του κόσμου της εργασίας και της επισφάλειας» (8:00μ.μ.).

Ομιλητές:

-Αποστόλης Καψάλης, ερευνητής-  ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ

-Δημήτρης Τζαμουράνης, Πρόεδρος Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

-Παρεμβαίνουν μέλη της ΛΑΝΤΖΑ Λάρισας

Συζητάμε για το εφιαλτικό τοπίο μετά την κατάργηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικών κατακτήσεων στα χρόνια των μνημονιακών αντιλαϊκών πολιτικών κυβέρνησης και » θεσμών «, αλλά και τις προσπάθειες του κόσμου της εργασίας και της επισφάλειας για οργάνωση, αντίσταση και ανασυγκρότηση, μέσω των σωματείων βάσης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και νέες μορφές συλλογικότητας, δράσης και παρέμβασης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ

-Θεματικό Εργαστήρι 1: «Το άβατο των Μετεώρων» (6:30μ.μ.)

Η κίνηση πολιτών «Μετέωρα για όλους» συζητά για το σχέδιο Π.Δ. του Υπ. Πολιτισμού, που μετατρέπει τη δημόσια γη των Μετεώρων σε ιδιότυπο άβατο.

-Θεματικό Εργαστήρι 2: «Οι πρόσφυγες στα Τρίκαλα και η τοπική κοινωνία» (7:00μ.μ.)

Συζητάμε για το ποιες είναι οι ανάγκες και οι δυνατότητες συμβολής του κόσμου της Αλληλεγγύης σε τομείς όπως: η στέγαση, η εκπαίδευση, η γλώσσα, η εργασιακή ένταξη, η ψυχική υγεία κ.α.;

-Κύρια συζήτηση: «Η νέα ακροδεξιά στην Ευρώπη και τον κόσμο» (8:00μ.μ.)

Ομιλητές:

-Γιώργος Παυλόπουλος, δημοσιογράφος

-Δημοσθένης Παπαδάτος, Υπεύθυνος Σύνταξης Red Notebook

Από τον Τραμπ στη Λεπέν, από το Brexit στη «Λέγκα του Βορρά»… Από το «ακραίο κέντρο» στην εθνικιστική αναδίπλωση και τούμπαλιν … Συζητάμε για τα ξενοφοβικά ρεύματα, την Ισλαμοφοβία, την Αντιμεταναστευτική υστερία.

Οι χαμένοι της παγκοσμιοποίησης και το ακροδεξιό ρεύμα «ενάντια στην παγκοσμιοποίηση». Είναι η «νέα ακροδεξιά» αντισυστημική;

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ-1

  1. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ

Το 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, θα μας χαρίσει σπουδαίες καλλιτεχνικές στιγμές, γεμάτες ήχους, χορούς και τραγούδια στην καρδιά του καλοκαιριού. Για το διήμερο 7 και 8 Ιουλίου, θα βρεθούμε, θα επικοινωνήσουμε και θα γιορτάσουμε «ΜΑΖΙ», με συναυλίες ανοιχτές για όλους. με μουσικά σχήματα θα μας χαρίσουν δύο αξέχαστες βραδιές με μια μουσική πανδαισία που αγγίζει Jazz, Rock, Blues αλλά και ξεσηκωτικούς Rock Rock “n Roll ήχους και τους Ματούλα Ζαμάνη και Φοίβο Δεληβοριά να ενώνουν μαζί μας τη φωνή της αλληλεγγύης, λέγοντας «όχι» στο ρατσισμό.

Η αρχή γίνεται την Παρασκευή με τους Blue Moon, τα παιδιά των προσφύγων που  θα χορέψουν ελληνικά, συριακά και κουρδικά τραγούδια και τη Ματούλα Ζαμάνη και τους μουσικούς της. Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ κορυφώνεται το Σάββατο, με τους Κατερίνα Μπαρμπαρούση και Βασίλη Σαμαρά, τον Φοίβο Δεληβοριά και τους Drive-in Lovers.

Αναλυτικά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ

-Βήμα – Βήμα

Τα παιδιά των προσφύγων που διαμένουν στα Τρίκαλα, με χορούς ελληνικούς, συριακούς και κουρδικούς, ενώνουν βήμα – βήμα τρεις δρόμους του πολιτισμού γιορτάζοντας μαζί μας για έναν κόσμο χωρίς πόλεμο και χωρίς διακρίσεις.

-Blue Moon

Τις μουσικές συναυλίες θα ανοίξουν οι γνωστοί από την πολύχρονη παρουσία τους στα μουσικά δρώμενα  Blue Moon, από την Καρδίτσα, με Blues & Rock πρόγραμμα που είναι σίγουρο ότι δε θα αφήσει κανέναν αδιάφορο. Παίζουν οι Λάζαρος Καστανής (ντραμς), Κώστας Μπαρμπέρης (Φωνητικά), Βασίλης Νταλαμπίρας (μπάσο), Γιώργος Παπαθωμάς (κιθάρα) και Σάκης Σαξώνης (κιθάρα).

-Ματούλα Ζαμάνη

Η Ματούλα Ζαμάνη και οι πιστοί της σωματοφύλακες συνεχίζουν τις καλοκαιρινές τους περιπέτειες κάνοντας απόβαση στα Τρίκαλα στο 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ!!! Με τραγούδια για «5 χειμώνες 6 καλοκαίρια, μουσικές της θάλασσας και του βουνού, της ζωής και των παραμυθιών, της χαράς και του πόνου, ιστορίες που ντύθηκαν με μουσική για τον επερχόμενο της δίσκο, παρανοϊκές διασκευές με 80s ηχόχρωμα, ιππότες της ασφάλτου, τσιγγάνες με κρυφά χαρτιά, γρίφους από τη Βάλια Κάλντα, η Ματούλα ανοίγει ένα παράθυρο στο δικό της κόσμο και σας καλεί σε ένα δυνατό και ευαίσθητο μουσικό ταξίδι, με άγνωστο προορισμό αλλά με πυξίδα πάντα την καρδιά, επειδή, η αισθητική… είναι η ηθική του μέλλοντος. Παίζουν οι μουσικοί: Θάνος Καζαντζής (Τύμπανα, παντς), Γιάννης Κονταράτος (Βιολί), Κώστας Νικολόπουλος (κιθάρες), Ηλίας Ρότσιας (μπάσο) και Θάνος Σταυρίδης (Ακορντεόν, πλήκτρα). Συμμετέχουν οι: Δημήτρης Δημητριάδης (Ηχητικά), Νίκος Κόλλιας (monitoring), Μελίνα Ζερβάκη (Φωτισμός, Vj), και Μαρίλη Ζαρκου (Φωτογραφίες).

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ

-Κατερίνα Μπαρμπαρούση, Βασίλης Σαμαράς

Οι συναυλίες της δεύτερης ημέρας θα αρχίσουν με Jazz, Rock & Blues ήχους, από τους αξιόλογους μουσικούς της πόλης μας Κατερίνα Μπαρμπαρούση (φωνή) και Βασίλη Σαμαρά (κιθάρα).

-Φοίβος Δεληβοριάς

O Φοίβος Δεληβοριάς ενώνει τη μουσική και τα τραγούδια του με το 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων. Στο πάρκο του Μύλου Ματσόπουλου θα ταξιδέψουμε μαζί του και θα μαγευτούμε από την ξεχωριστή παράστασή του. Από την «Ταράτσα του Φοίβου», φτάνει στα Τρίκαλα τραγουδώντας και παίζοντας αγαπημένα κομμάτια, με τον γνωστό βαθύ στίχο και ήχο των τραγουδιών του, θυμίζοντάς μας τα καλύτερα καλοκαίρια της ζωής μας.

-Drive-in Lovers

Οι μουσικές συναυλίες του Φεστιβάλ κλείνουν σε ρυθμούς Rock “n Roll, με τους Drive-in Lovers από τη Λάρισα. Ένα τριμελές συγκρότημα που θα μας ταξιδέψει στις δεκαετίες του 50-60-70 αλλά και με διασκευές της τελευταίας δεκαετίας, αποτελούμενο από τους Βαγγέλη Κώτσιο (κιθάρα – φωνή), Γιάννη Σακκά (κρουστά) και Κώστα Χαρταλάμη (κιθάρα).

  1. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ 7 & 8 ΙΟΥΛΙΟΥ

-«No Direction Home» Από την απώλεια στην ελπίδα;

Στο 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων τριάντα έλληνες φωτογράφοι και φωτορεπόρτερ αποτυπώνουν την πρόσφατη προσφυγική εμπειρία σε ένα φωτογραφικό χρονικό από τις εστίες του πολέμου μέχρι τις πύλες της Ευρώπης.

-«Το πέρασμα»

Έκθεση φωτογραφίας του συντοπίτη μας φωτογράφου, Θάνου Φλούλη, που μέσα από τον φακό του, βλέπει τη πόλη μας και τη χώρα μας ως «πέρασμα» των προσφύγων στο ταξίδι, από τη πατρίδα τους, προς τον τελικό τους προορισμό.

Διαβάστε επίσης: