Λάρισα » Ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ Αστρονομίας Ολύμπου

Ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ Αστρονομίας Ολύμπου

Ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ Αστρονομίας Ολύμπου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η λήξη του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ. Από τις 30 Ιουνίου-2 Ιουλίου 2017 αλλά και όλη την περίοδο της προετοιμασίας ζήσαμε έντονες στιγμές, συγκινητικές στιγμές, δύσκολες στιγμές, μαγικές στιγμές.

Το αποτέλεσμα είναι η ζωντανή απόδειξη της δύναμης που έχουν οι άνθρωποι όταν συνεργάζονται για έναν ευγενή σκοπό, το δέσιμο που φανερώνει η συνύπαρξη τόσων ανθρώπων σε ένα μικρό Ορεινό χωριό, χτισμένο στις πλαγιές του Ολύμπου και πως αυτή η εμπειρία έχει την δύναμη να  ενώνει τους ανθρώπους.

Οι διοργανωτές μάλιστα εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους:

«Ευχαριστούμε όλα τα σχολεία και τους μαθητές  που παρουσίασαν τις εργασίες τους!

Ευχαριστούμε όλους τους Γονείς και συνταξιδιώτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους!

Ευχαριστούμε τους εξαιρετικούς Καθηγητές και Ομιλητές που ήρθαν και μας πρόσφεραν νέα ερεθίσματα μέσα από τις ομιλίες τους!

Ευχαριστούμε τους φορείς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του Φεστιβάλ: την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Ελασσόνας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοκκινοπλιτών, την Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος, το Αστεροσκοπείο Λάρισας και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Ευχαριστούμε τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Κοκκινοπλιτών που συνεχίζει αδιάκοπτα την προσέγγιση του στα παραδοσιακά και κοινωνικά δρώμενα της περιοχής, θέλοντας να προσφέρει, μέσα από αυτές τις δράσεις, έναν άλλο τρόπο στην ενεργοποίηση του πληθυσμού που με την συμμετοχή του αποδεικνύεται ο καταλύτης στην πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου μας.  Επίσης όλους τους κατοίκους του Κοκκινοπλού που διακρίνονται για την ευγένεια τους, οι οποίοι μας άνοιξαν τα σπίτια τους και μας φιλοξένησαν, και βιώσαμε τις ομορφιές του τόπου τους και τις παραδόσεις τους! Επίσης όλους όσους βοήθησαν πίσω από την σκηνή, δούλεψαν αθόρυβα και αδιάκοπα για να πραγματοποιηθεί η φετινή διοργάνωση!

Τέλος, ένα ακόμα μεγάλο ευχαριστώ στους διοργανωτές: Κο Μαλάκο Σταμάτη και Κο Φιλντίση Παναγιώτη, όπως και στην ομάδα τους που παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν δεν το έβαλαν κάτω και συνέχισαν δίνοντας το είναι τους για να καταφέρουν τον στόχο- επιθυμία τους που  ήταν να προσφέρουν μια  αξέχαστη εμπειρία σε όλους.

Με μεγάλη χαρά αντίκρισαν αυτή την επιθυμία τους να ολοκληρώνεται, μέσα από την έντονη συγκίνηση  όλων των συμμετεχόντων  κατά την επιστροφή τους.

Στο πανηγύρι του χωριού κάτω από τον πλάτανο και με τους ήχους παραδοσιακών χορών οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού με όλους τους παρευρισκόμενους και τους κατοίκους του χωριού για του χρόνου στο 2ο Φεστιβάλ Αστρονομίας και Αστροφυσικής “Ατενίζουμε … το Σύμπαν”.   ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ με την υπόσχεση για ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις!

Αυτό το Φεστιβάλ Αστρονομίας κατέληξε σε μια μεγάλη γιορτή, η οποία πέραν του Επιστημονικού χαρακτήρα της, είχε κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό και πάνω απ’ όλα παραδοσιακό χαρακτήρα».

Ανακοίνωση βραβείων

 «Επιλογή μαθητών στο διαγωνισμό ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ. Φεστιβάλ Αστρονομίας και Αστροφυσικής “Ατενίζουμε … το Σύμπαν” που πραγματοποιήθηκε στον Κοκκινοπλό Ν. Λάρισας (Ορεινός οικισμός χτισμένος στις πλαγιές του Ολύμπου, υψόμετρο 1.160 μέτρα) στις 30 Ιουνίου-2 Ιουλίου2017»

Στις 02 Ιουλίου 2017, μετά την λήξη με μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ Αστρονομίας, συνεδρίασαν τα μέλη της επιτροπής για την επιλογή των μαθητών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι παρουσίασαν τις εργασίες τους και βραβεύονται από τη Ένωση Ελλήνων Φυσικών οι 3 καλύτερες εργασίες των μαθητών που παρουσίασαν στο Φεστιβάλ για την προώθηση της Αστρονομίας και Αστροφυσικής για το έτος 2017.

Την επιτροπή αποτελούσαν οι παρακάτω εκπρόσωποι της Ε.Ε.Φ. – ομιλητές:

  • Νιάρχος Παναγιώτης, Ομ. Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)
  • Βαβίτσας Ιωάννης, Δρ. Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος
  • Καλαχάνης Κώστας, Δρ. Φιλοσοφίας Παν/μιου Αθηνών
  • Μάνθος Ιωάννης, Διδάκτωρ Αστροσωματιδιακής Φυσικής

Στο φετινό διαγωνισμό επελέγησαν οι εξής 3 ομάδες :

  • Σαρρής Μιχάλης (Εκπαιδευτήρια Δούκα μαθητής Α΄ Λυκείου)

Θέμα: «Οι μικροί θησαυροί του σύμπαντος: Τα άστρα»

  • Κοντοειδής Παναγιώτης, Μελίνα Ζήκου, Νεφέλη Ζήκου, Μπάτσαρη Βίκη (Dream team της Ε.Ε.Φ.)

Θέμα: «Δίνοντας Φώς στη Σκοτεινή Πλευρά του Σύμπαντος: Σκοτεινή Ύλη»

  • Τσαπράζης Λεωνίδας (Γυμνάσιο Λάρισας)

Θέμα: «Ταξιδεύουμε στον πλανήτη Άρη»

ΒΡΑΒΕΙΟ: Οι βραβευθέντες θα προσκληθούν ΔΩΡΕΑΝ για παραμονή διάρκειας τεσσάρων (5) ημερών (από 25.08.2017 έως 29.08.2017) στην Ιστιαία, μαζί με συνομηλίκους τους  στα ΘΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ. Η Ένωσης Ελλήνων Φυσικών θα επικοινωνήσει με τους βραβευθέντες μαθητές για τα θέματα που αφορούν την διαδικασία συμμετοχής τους στην Ιστιαία.

Επίσης, θα αναρτηθούν οι εργασίες των βραβευθέντων εργασιών του διαγωνισμού μετά από παραχώρηση της άδειας των πνευματικών δικαιωμάτων των εργασιών τους μόνο για προβολή στην ιστοσελίδα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών».

Διαβάστε επίσης: