Ελλάδα » Δεν θα συμμετάσχει η ΓΣΕΕ στον διάλογο για τα εργασιακά

Δεν θα συμμετάσχει η ΓΣΕΕ στον διάλογο για τα εργασιακά

Δεν θα συμμετάσχει η ΓΣΕΕ στον διάλογο για τα εργασιακά

Την άρνησή της να συμμετάσχει στον διάλογο για τις επικείμενες αλλαγές στα εργασιακά εξέφρασε πριν από λίγο η διοίκηση της ΓΣΕΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων με την υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων χαρακτήρισαν «προσχηματικό» το διάλογο, καθώς έχουν ήδη αποφασιστεί και νομοθετηθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Επί τάπητος τέθηκε η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας με την κατάργηση συνδικαλιστικών προνομίων, η επανεξέταση της λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας με τους δανειστές να επιμένουν στην κατάργηση της μονομερούς προσφυγής, η προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο μόνο εφόσον υπάρχει το 50+1%, η δημιουργία ψηφιακών μητρώων για τους συνδικαλιστές, αλλά και ο περιορισμός της αδήλωτης εργασίας.

Όσον αφορά στη λειτουργία του ΟΜΕΔ, αποφασίστηκε η υπουργός Εργασίας να δώσει παράταση για λίγους μήνες στη θητεία της υπάρχουσας διοίκησης που έληξε στις 28 Απριλίου. Αυτή τη στιγμή, παραμένουν σε εκκρεμότητα 17 υποθέσεις διαδικασίες μεσολάβησης και διαιτησίας. Σημειώνεται ότι ο ΟΜΕΔ, είναι αυτοδιοίκητος οργανισμός, και τα μέλη του ΔΣ του ορίζονται από τους κοινωνικούς εταίρους (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ). Το παραιτηθέν ΔΣ διάνυσε τη δεύτερη θητεία του και ο ιδρυτικός του νόμος (1876/1990) ορίζει ρητά ότι όλα τα μέλη του πρέπει να αντικατασταθούν.

Οι κοινωνικοί εταίροι, επισημαίνουν ότι ο περιορισμός των δύο συνεχόμενων θητειών που επιβάλλει ο νόμος για τα τακτικά μέλη, συρρικνώνει τον κύκλο των προσώπων που μπορεί να υποδειχθούν από αυτούς.

Τόσο η ΓΣΕΕ όσο και ο ΣΕΒ, επισημαίνουν με επιστολές τους προς το υπουργείο Εργασίας, ότι ο συγκεκριμένος νομοθετικός περιορισμός παραβιάζει τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 87, η οποία ορίζει ρητά ότι οι δημόσιες αρχές οφείλουν να απέχουν από κάθε παρέμβαση, που δύναται να περιορίσει ή να παρακωλύσει τη νόμιμη άσκηση του δικαιώματος των οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών να οργανώσουν ελεύθερα τα της διαχείρισης και δράσης τους.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, η ΓΣΕΕ δέχθηκε να συμμετάσχει μόνο εφόσον παραμείνουν στο διάλογο οι εκπρόσωποι του ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας). Η Συνομοσπονδία τάχθηκε υπέρ της εκ των προτέρων καταγραφής των υπερωριών στο ηλεκτρονικό σύστημα «Εργάνη».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ ζήτησαν την άμεση ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις, επιμένοντας στην αύξηση του ορίου των 20.000 ευρώ.

Ακόμη επέμειναν στη μείωση του προστίμου των 10.500 ευρώ σε περίπτωση εντοπισμού αδήλωτου εργαζόμενου, αλλά και στην υιοθέτηση κριτηρίων που να επιτρέπουν την ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης: