Υγεία » Θεραπεία οστικών μεταστάσεων με την χρήση ραδιοσυχνοτήτων*

Θεραπεία οστικών μεταστάσεων με την χρήση ραδιοσυχνοτήτων*

Θεραπεία οστικών μεταστάσεων με την χρήση ραδιοσυχνοτήτων*

- Με μια πρωτοποριακή τεχνική που έρχεται να συμπληρώσει κενά ή αδυναμίες της «κλασικής ακτινοθεραπευτικής» προσέγγισης

* Γράφει ο Αντώνης Τσαγκάλης

Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Μια πρωτοποριακή μέθοδος (OsteoCool RF Ablation System) της Medtronic που αφορά σε αντιμετώπιση των οστικών μεταστάσεων από κακοήθεις όγκους στη σπονδυλική στήλη έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για θερμική «εκτομή» οστικών μεταστάσεων (στη σπονδυλική στήλη) με ραδιοσυχνότητες (RF), με χειρουργική τεχνική μικρής παρεμβατικότητας.

osteo3

Στην πράξη, είναι μια πρωτοποριακή τεχνική που έρχεται να συμπληρώσει κενά ή αδυναμίες της «κλασικής ακτινοθεραπευτικής» προσέγγισης.
Μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλους τους τύπους των οστικών μεταστάσεων (οστεοβλαστικές και οστεολυτικές), ακόμη και σε ακτινο-άντοχους όγκους (όπως οι μεταστάσεις από μελάνωμα, θυρεοειδή, παχύ έντερο ή νεφρό), χωρίς μάλιστα τις πιθανές επιπλοκές της ακτινοθεραπείας.

osteo5
Εφαρμόζεται με διαδερμική τεχνική μικρής παρεμβατικότητας (χωρίς γενική αναισθησία ή διακοπή φαρμακευτικής/ χημειοθεραπευτικής αγωγής), όπου επιτυγχάνεται η θερμική εκτομή του μεταστατικού όγκου, με αποτέλεσμα ταχεία ανταπόκριση στον πόνο (95% των ασθενών αναφέρουν σημαντική ανακούφιση), ενώ έχει βρεθεί και σημαντική μείωση στην πιθανότητα επέκτασης της μεταστατικής νόσου (κίνδυνος επέκτασης μόλις στο 3,2%, ανά επίπεδο βλάβης).
Φυσικά, η θερμική εκτομή του μεταστατικού όγκου μπορεί να συνδυασθεί και με άλλες ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές (κυφοπλαστική ή διαδερμική σπονδυλοδεσία).

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: