Βιβλίο » Στη Λάρισα παρουσιάζεται το μυθιστόρημα «Οι Μαγεμένες» της Μαίρης Κόντζογλου

Στη Λάρισα παρουσιάζεται το μυθιστόρημα «Οι Μαγεμένες» της Μαίρης Κόντζογλου

Στη Λάρισα παρουσιάζεται το μυθιστόρημα «Οι Μαγεμένες» της Μαίρης Κόντζογλου

Η πολυδιαβασμένη συγγραφέας της μπεστ σέλερ τριλογίας «Τα Παλιά Ασήμια» Μαίρη Κόντζογλου που συγκίνησε χιλιάδες αναγνώστες, επιστρέφει με τις Μαγεμένες, ένα ιστορικό μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Η θεσσαλονικιά συγγραφέας επισκέπτεται τη Λάρισα για να μοιραστεί με το αναγνωστικό κοινό το εμπνευσμένο από την άγνωστη ιστορία της απαγωγής των «Καρυάτιδων της Θεσσαλονίκης» μυθιστόρημά της. Μια αφήγηση για τα πάθη, τους έρωτες, τις κλεμμένες αρχαιότητες και τους αγώνες της πόλης που πίστευε σε τρεις θεούς.

Οι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν από κοντά στη Λάρισα:

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017, στις 8 το βράδυ, στον κήπο του «Κλίμαξ» (Ηφαίστου 2). Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΚΑΛΤΣΑΣ.

Αναλυτικά, επισημαίνονται τα εξής:

«Η Μαίρη Κόντζογλου στήνει με τη γνωστή της αφηγηματική μαεστρία ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα στην πολύβουη και κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα με επαναστάτες, αρχαιοκάπηλους και απαγορευμένους έρωτες, ένα μυθιστόρημα που θα σας αιχμαλωτίσει από την αρχή ως το τέλος. Μια σαγηνευτική ιστορία, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, που σκαλίζεται με έρωτα και αίμα στα βυζαντινά τείχη, στα υγρά λιθόστρωτα, στις συναγωγές, στα παζάρια και στα γεμάτα θρύλους και ατμούς χαμάμ της Σαλονίκης.

Ένα βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της. Ένα βιβλίο για το άγνωστο στους περισσότερους μνημείο και την απαγωγή του, που είναι η πρώτη καταγραμμένη αρχαιοκαπηλία στην ιστορία της Ελλάδας.

Με αφορμή ένα άρθρο που της έστειλε ο γιος της, η συγγραφέας πρωτοήρθε σε επαφή με τις «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης» που έως τότε αγνοούσε την ύπαρξη και την ιστορία τους. Έτσι, όταν ολοκλήρωσε την τριλογία της «Τα Παλιά Ασήμια» και αναζήτησε θέμα για το επόμενο βιβλίο της, οι Μαγεμένες ξεπήδησαν και πάλι μπροστά της.

Ο Τζέκυ Μπενμαγιόρ, ερευνητής της ιστορίας των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, στην ομιλία του κατά την πρώτη παρουσίαση των Μαγεμένων στη 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2017, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το βιβλίο περιέχει πολλές ιστορικές αναφορές και επεξηγήσεις που βοηθούν τον αναγνώστη από τη μια να κατανοήσει καλύτερα τις περιστάσεις που οδήγησαν στα ιστορικά γεγονότα που περιγράφονται και από την άλλη να ζήσει μαζί με τους πρωταγωνιστές τα συναισθήματα που βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή. Η Μαίρη Κόντζογλου κατάφερε όμως να αναδείξει και κάτι ακόμα. Παρ’ όλες τις διαφορές -πολιτισμικές, θρησκευτικές, κοινωνικές- η συνεννόηση και η συνεργασία ήταν δυνατή μπροστά στον κοινό κίνδυνο που αφορούσε την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης: την απαγωγή των Incantadas, των Μαγεμένων».

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου υπάρχει τυπωμένο QR code που, με μοναδικό εργαλείο ένα tablet ή ένα smartphone, δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να βρει ενδιαφέρον υλικό για τις Μαγεμένες και τη Θεσσαλονίκη εκείνης της εποχής.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Θεσσαλονίκη, στα βάθη των αιώνων: Μια βασίλισσα ερωτευμένη παράφορα με τον Μεγαλέξανδρο τρέχει μες στη νύχτα να συναντήσει τον εραστή της. Τα μάγια του απατημένου συζύγου της όμως θα μαρμαρώσουν αυτή και τη συνοδεία της. Οι μορφές τους θα μείνουν για πάντα στη Στοά των Ειδώλων.
Περίπου χίλια οχτακόσια χρόνια αργότερα, στην ίδια πόλη, που οι κάτοικοί της λατρεύουν τρεις θεούς και μιλάνε αμέτρητες γλώσσες, ο παλαιογράφος Εμμανουέλ Μιλλέρ επιχειρεί, με τη συγκατάθεση του Σουλτάνου, να ξεριζώσει το αρχαίο μνημείο των «Μαγεμένων» και να τις πάει στη Γαλλία, να κοσμήσουν τα ανάκτορα και τα σπίτια των ευγενών.
Στην προσπάθειά του όμως αυτή, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια χούφτα ξεχωριστούς ανθρώπους: Τη Χάννα και τον Νικόλα, δυο ερωτευμένα παιδιά, που αγωνίζονται για τη ματαίωση της αρπαγής του μνημείου, ενώ παλεύουν για το δικαίωμά τους στην αγάπη. Τον γλύπτη Αλέξανδρο Δημητριάδη, που εμπνέεται από τους νεαρούς του φίλους, και ρίχνεται στη μάχη με αυτοθυσία. Και τον Νταβίντ εφέντη, τον αρχαιολάτρη Εβραίο, που δίνει τον δικό του αγώνα ενάντια στην εποχή, τη φυλή του και την κοινωνία, προσπαθώντας να κρατήσει κοντά τους τις «Μαγεμένες» και να αποτρέψει την επανάληψη μελλοντικών διωγμών.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Μαίρη Κόντζογλου γεννήθηκε, μεγάλωσε και συνεχίζει να μεγαλώνει στη Θεσσαλονίκη.
Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει εργαστεί σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες, με αντικείμενο πάντα την Επικοινωνία.
Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Το Μέλι το Θαλασσινό (2008), Περπάτα με τον άγγελό σου (2009), Χίλιες ζωές απόψε (2013), καθώς και την τριλογία Οι μεσημβρινοί της ζωής (2011) που αποτελείται από τα βιβλία Στους ήλιους του έρωτα, Στα φεγγάρια της αλήθειας, Στη γη της αγάπης».

Διαβάστε επίσης: