Απόψεις » Παπαστεργίου Λ. » Ξεμάτιασμα…
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Ξεμάτιασμα…

Ξεμάτιασμα…

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Το θέμα του «αντιεμβολιαστικού κινήματος» έφερε πριν λίγες μέρες στη βουλή ο Κώστας Μπαργιώτας, ένα θέμα το οποίο φαίνεται πως προσλαμβάνει πλέον διαστάσεις και στη χώρα μας, ακολουθώντας άλλα ευρωπαϊκά κράτη, στα οποία αρχίζουν να εμφανίζονται ασθένειες που θεωρούνταν εξαφανισμένες εδώ και δεκαετίες.

Μέσα στην ερώτησή του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είχε το εξής, πολύ χαρακτηριστικό, και κατατοπιστικό απόσπασμα: «Η εντύπωση που έχουμε είναι ότι το φαινόμενο μέρα με τη μέρα μεγαλώνει» ανέφερε η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμος καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, σε εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα το ΚΕΕΛΠΝΟ, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (24-30 Απριλίου 2017). Όλα αυτά, τη στιγμή που επιδημία ιλαράς έπληξε πρόσφατα την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ από την 1η Μαρτίου του 2016 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017 συνολικά 5.881 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στην Ευρώπη. Στη Ρουμανία καταγράφηκε το 46%, το 24% στην Ιταλία και το 9% στη Βρετανία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τουλάχιστον 10 εκατομμύρια θάνατοι αποφεύχθηκαν μεταξύ του 2010 και του 2015, χάρη στο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα παγκοσμίως, περίπου 22 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται πλήρως με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Το θετικό είναι ότι, παρά τις επιφυλάξεις αρκετών γονέων, η Ελλάδα είναι μία από τις Χώρες με μηδέν περιστατικά και με εμβολιαστική κάλυψη 97% για το 2015 στα παιδιά 13-24 μηνών, με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ».

Ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός, απαντώντας στην ερώτηση του Λαρισαίου βουλευτή, ανάμεσα στα όσα, πολύ λογικά ανέφερε, περί πρόληψης και καμπάνιας καθολικής ενημέρωσης και άλλων ενεργειών, δεν δίστασε να αποκαλύψει και την εξής σκέψη του: «να είναι υποχρεωτικό ένα έντυπο το οποίο ο γονιός που αρνείται να εμβολιάσει το παιδί του να υπογράφει το σχετικό έντυπο, το οποίο θα καταχωρείται στο βιβλιάριο του παιδιού…»

Κάπου εδώ, ξεκινάνε και τα ερωτήματα. Αφού ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός βάσει της νομοθεσίας, και επιπλέον, βάσει του άρθρου 21 του Συντάγματος αποκλείεται η απαγόρευση εμβολιασμού με υπεύθυνη δήλωση του γονέα , τι ακριβώς εξυπηρετεί η συγκεκριμένη «λαμπρή» ιδέα; Δεν ξέρω αν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας λαμβάνει μαθήματα μεθόδων επιτυχίας από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ούτε θέλω να πιστεύω πως πίσω από τέτοιες σκέψεις κρύβονται τίποτα ιδεολογικές ρίζες, τις οποίες αγνοώ. Αυτό που γνωρίζω όμως καλά είναι πως περπατώντας τον 21ο αιώνα είναι κρίμα κι έγκλημα κάποιοι να θέλουν να μας γυρίσουν στον 19ο. Εκτός και αν πιστεύουν στο… ξεμάτιασμα, οπότε έτσι εξηγούνται πολλά, από αυτά που συμβαίνουν στη χώρα καθημερινά…

Έντυπη Larissanet

Διαβάστε επίσης: