Κόσμος » Kάρτα με σαρωτή αποτυπώματος από τη Mastercard

Kάρτα με σαρωτή αποτυπώματος από τη Mastercard

Kάρτα με σαρωτή αποτυπώματος από τη Mastercard

Μια κάρτα πληρωμών που διαθέτει σαρωτή αποτυπώματος αποκάλυψε η Mastercard, η οποία έχει πραγματοποιήσει δύο επιτυχείς δοκιμές στη Νότια Αφρική.

Η τεχνολογία αυτή λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως στις πληρωμές μέσω smartphones: Ο χρήστης πρέπει να έχει το δάχτυλό του πάνω στον σαρωτή όταν πραγματοποιεί μια αγορά.

Όπως αναφέρει το BBC, ο επικεφαλής ασφαλείας της Mastercard, Ατζάι Μπάλα, είπε πως η τεχνολογία σάρωσης αποτυπώματος θα βοηθούσε στην επίτευξη επιπλέον ευκολίας και ασφάλειας σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, καθώς «δεν πρόκειται για κάτι που μπορεί να κλαπεί ή αναπαραχθεί».

Ωστόσο, ειδικοί του χώρου έχουν επισημάνει πως ακόμα και αυτή η τεχνολογία δεν είναι απόλυτα ασφαλής: Ο Κάρστεν Νολ, επικεφαλής επιστήμονας της Security Research Labs (Βερολίνο) είπε στο BBC πως «το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ποτήρι ή κάτι που είχατε αγγίξει στο παρελθόν».

Όπως συμπλήρωσε, εάν αυτές οι πληροφορίες κλαπούν, «σου απομένουν μόνο εννιά αλλαγές αποτυπώματος πριν ξεμείνεις από επιλογές».

Παρόλα αυτά , δήλωσε αισιόδοξος για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, καθώς «είναι καλύτερη από οτιδήποτε άλλο έχουμε αυτό τη στιγμή».

Οι εν λόγω κάρτες θεωρείται πως είναι οι πρώτες που περιλαμβάνουν τόσο το ψηφιακό σχέδιο του δαχτυλικού αποτυπώματος του χρήστη, όσο και τον αισθητήρα που απαιτείται για την ανάγνωση του δακτυλικού αποτυπώματος στο σημείο πώλησης. Προηγούμενες βιομετρικές κάρτες πληρωμών λειτουργούσαν μόνο σε συνδυασμό με έναν ξεχωριστό σαρωτή αποτυπώματος, κάτι που περιόριζε τη χρησιμότητά τους, καθώς μόνο καταστήματα με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορούσαν να τις δεχτούν. Η παρουσία τόσο των δεδομένων όσο και του σαρωτή στην ίδια κάρτα σημαίνει ότι θα μπορούν να είναι αποδεκτές οπουδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια κανονική κάρτα πληρωμών- αλλά μόνο για περιπτώσεις αγορών σε καταστήματα, καθώς σε άλλες συναλλαγές (πχ online αγορές) θα απαιτούνται και πάλι επιπλέον μέτρα ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης: