Υγεία » Γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης *

Γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης *

Γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης *

* Του Αχιλλέα Μάνδαλου, χειρουργού οφθαλμίατρου

Η εβδομάδα 12-18 Μαρτίου έχει ανακηρυχθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Γλαυκώματος ως παγκόσμια εβδομάδα ενημέρωσης για το γλαύκωμα. Το γλαύκωμα είναι μια ύπουλη, σιωπηλή νόσος του οπτικού νεύρου που οδηγεί σταδιακά σε τύφλωση. Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για γλαύκωμα είναι η αυξημένη πίεση του ματιού και μάλιστα οι έννοιες «υψηλή ενδοφθάλμια πίεση» και «γλαύκωμα» είναι περίπου ταυτόσημες για πολλούς.

Αχιλλέας Μάνδαλος

Αχιλλέας Μάνδαλος

Ωστόσο, υπάρχει και μια εκδοχή της νόσου ακόμα πιο ύπουλη, καθώς η πίεση του ματιού παραμένει πάντα μέσα στα φυσιολογικά όρια (δηλαδή <22 mmHg). Πρόκειται για το λεγόμενο «γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης», για το οποίο πιστεύεται ότι άλλοι παράγοντες παίζουν τον καθοριστικό ρόλο και συγκεκριμένα παράγοντες που έχουν σχέση με το κυκλοφορικό σύστημα και ειδικότερα την αιματική ροή στο μάτι.

Άτομα υψηλού κινδύνου για γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης έχουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά: συχνές ημικρανίες, ψυχρά άκρα που ενδεχομένως λευκάζουν έντονα ή ακόμα και μελανιάζουν στο έντονο κρύο («φαινόμενο Raynaud»), χαμηλή αρτηριακή πίεση, επεισόδια ορθοστατικής υπότασης (δηλαδή έντονη ζάλη, όταν σηκώνονται απότομα από το κρεβάτι), σύνδρομο άπνοιας κατά τον ύπνο.

Επιπλέον, προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα και η αυστηρή χορτοφαγία (μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμίνης Β12, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του οπτικού νεύρου).

Ασθενείς με γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης που λαμβάνουν χάπια για την αρτηριακή υπέρταση συνιστάται, εφόσον δεν υπάρχει αντένδειξη, να λαμβάνουν την αγωγή τους τις πρωινές ώρες. Και αυτό γιατί η βραδινή αντιυπερτασική αγωγή μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση (και συνεπώς την πίεση της οφθαλμικής αιματικής ροής) επικίνδυνα κατά τη νύχτα, τις ώρες δηλαδή που η αρτηριακή πίεση είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλότερη φυσιολογικά. Κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τροφοδοσία του οπτικού νεύρου και να επιτείνει την εξέλιξη του γλαυκώματος.

Επιπλέον, κάποιες μελέτες έχουν δείξει, ότι η ενδοφθάλμια πίεση ελαττώνεται, όταν κοιμόμαστε με το κεφάλι ελαφρώς ανυψωμένο σε σχέση με το σώμα. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γλαυκώματος προτείνει, ότι ίσως είναι καλή ιδέα, ασθενείς με γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης να κοιμούνται σε περισσότερα από ένα μαξιλάρια.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 

Διαβάστε επίσης: