ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Βαρίδια…

Βαρίδια…

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

«Η πατρίδα μας χρειάζεται μια παραγωγική επανάσταση». Τρίτη απόγευμα, ο Κώστας Αγοραστός παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό της Περιφερειακής του αρχής, επικεντρώνοντας την παρουσίασή του στα 1.144 έργα, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί, μέχρι τώρα, επί θητείας του, και τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουν αλλάξει την όψη της Θεσσαλίας». Μετά την πολύωρη παρουσίαση του καταλήγει στην πρώτη πρόταση του κειμένου, την οποία και επαναλαμβάνω γιατί έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον: «Η πατρίδα μας χρειάζεται μια παραγωγική επανάσταση».

Την ίδια, πάνω-κάτω, ώρα, που ο Αγοραστός κατέληγε στο συμπέρασμα που μόλις διαβάσατε, η κυβέρνηση ανακοίνωνε το νέο ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματα των Γιώργου Κιμούλη, στη θέση του Προέδρου, και του Νίκου Μανωλόπουλου στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Ο πρώτος, γνωστός ηθοποιός, και ο δεύτερος υπεύθυνος για την οικονομική διαχείριση του Μεγάρου Μουσικής επί σειρά ετών, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Με απλά λόγια. Η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει σε έναν διεθνή διαγωνισμό, επιζητώντας ότι καλύτερο διαθέτει η αγορά, με στόχο την αξιοκρατική και όσο το δυνατόν πιο επαγγελματική στελέχωση ενός έργου ικανού να αλλάξει ολόκληρη την εικόνα της χώρας, βαδίζει την πεπατημένη. Επιλέγει έναν ηθοποιό, ο οποίος τυγχάνει να την έχει στηρίξει, και τον άνθρωπο που σύμφωνα με την «Αυγή» (Νοέμβριος 2013) «η αποπομπή του από το Μέγαρο Μουσικής μπορεί για μερικούς να ήταν αναμενόμενη, ωστόσο είναι ενδεικτική της μετά Λαμπράκη εποχής, που βρίσκει τον οργανισμό με γιγαντωμένες δανειακές υποχρεώσεις και ανυπαρξία της στήριξης που του επιφύλασσαν οι προ κρίσης κυβερνήσεις». Τώρα, πως είναι δυνατόν, στην τελετή αποδοχής της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να επιφυλάσσει στην ομιλία του μια σκληρή κριτική για το Μέγαρο Μουσικής και να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο πρόσωπο για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του νέου οργανισμού, είναι κάτι που μόνο ο ίδιος μπορεί(;) να το εξηγήσει!

Ας μην γελιόμαστε. Η συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης είναι άκρως ενδεικτική για το ακριβώς συμβαίνει στη χώρα. Όλοι επιζητούν μια «νέα Ελλάδα» στα λόγια και ταυτόχρονα επιθυμούν τα υλικά της «παλιάς Ελλάδας» να είναι εκείνα που θα… χτίσουν τη νέα, επειδή ακριβώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν. Πως λοιπόν θα πραγματοποιηθεί η «παραγωγική επανάσταση» ή ότι άλλο φαντάζεται ο Αγοραστός, αν προηγουμένως δεν απαλλαγούμε από το βαρίδιο που κρατά τη χώρα καθηλωμένη, δηλαδή το ίδιο το πολιτικό σύστημα;

Αυτή είναι η ερώτηση και σ’ αυτή την ερώτηση θα περίμενα ήδη να έχει τοποθετηθεί δημόσια ο Περιφερειάρχης…

Διαβάστε επίσης: