Συνεντεύξεις » Μαντέλας: Η κρίση έχει λύση…
Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ LARISSANET

Μαντέλας: Η κρίση έχει λύση…

Μαντέλας: Η κρίση έχει λύση…

«Η παράδοση είναι σημαντικό πράγμα. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μουσειακά. Η παράδοση είναι βιώματα. Βιώματα που μέσω της οικογένειας θα πρέπει να μεταλαμπαδεύεται στις νέες γενιές. Στην εποχή μας έχουμε υποστεί σαν λαός μια τεράστια προσπάθεια αλλοτρίωσης των αξιών και των ιδανικών μας. Όλων αυτών που μας συνδέουν με το χθες».

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Επιχειρηματίας μα και καθηγητής. Εραστής της ζωής και λάτρης της παράδοσης. Στο σπίτι του πάνω από 2500 τίτλοι βιβλίων, αλλά και 70 μουσικά όργανα συναυλιακής ποιότητας. Τα παίζει όλα. «Έτσι εκφράζω τα συναισθήματά μου. Κάθε άνθρωπος βρίσκει τον δικό του τρόπο… άλλος γράφει, άλλος διαβάζει, άλλος ζωγραφίζει… εγώ παίζω…». Με κοιτά στα μάτια και εξιστορεί. Απολαυστικός στις διηγήσεις του, στα γλέντια, στις παρέες. Από τους πλέον επιτυχημένους στη δουλειά του, πατάει στη γη, συνεχίζει όμως να ονειρεύεται. «Τι», τον ρωτάω. «Μια κοινωνία στην οποία θα έχουν αμβλυνθεί οι κοινωνικές ανισότητες και στην οποία, όσοι έχουν ταλέντο και ικανότητες, να παίρνουν τις ευκαιρίες που δικαιούνται, χωρίς κοινωνικούς ή οικονομικούς αποκλεισμούς», μου απαντάει. Είναι Βλάχος, το λέει με περηφάνια. Το φέρει σαν τίτλο τιμής. Τον ιντριγκάρω. «Μα εσύ είσαι καλός άνθρωπος. Αγαπάς τη μουσική και τα σκυλιά…». Γελάει. «Οι Βλάχοι συνεισέφεραν, ειδικά μέσω των δωρεών τους, στη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους. Να ξέρεις, πως αν από την Αθήνα αφαιρέσουμε όλα τα κτίρια που κατασκευάστηκαν από τις δωρεές των βλάχων, τότε θα μείνει μόνο ο Παρθενώνας…!»

Ο Μιχάλης Μαντέλας είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου. Συγκροτημένος και με άποψη, δηλώνει φιλελεύθερος και θεωρεί τιμή του που έχει δεκάδες φίλους όλων των πολιτικών και κομματικών καταβολών. Από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες της πόλης, συνεργάζεται τα τελευταία 34 χρόνια με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της περιοχής, και όχι μόνο, ενώ έχει μπει σε χιλιάδες σπίτια, προσφέροντας λύσεις θέρμανσης και ψύξης, κατορθώνοντας να κάνει την επιχείρησή του σημείο αναφοράς. Ηλεκτρολόγος μηχανικός, μια επιλογή που όπως θα μου πει, την κάνει συνειδητά από τα 14 του, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, και μια πορεία αξιοζήλευτη. Κάθεται απέναντί μου και μιλάμε για τα πάντα.

Επιλογή επαγγελματική στα 14;!

Ναι. Ένας θείος μου υπήρξε διακεκριμένος μηχανικός, συνεργάτης του Ωνάση και μου αφηγούνταν πάντοτε θαυμαστά πράγματα. Αυτό ήθελα να κάνω κι εγώ. Πέρασα στο Πολυτεχνείο, πήρα το πτυχίο μου με διάκριση, βγήκα στο εξωτερικό για μεταπτυχιακά, γύρισα στην Ελλάδα και έστειλα έξι βιογραφικά για δουλειά. Μου απάντησαν θετικά και οι έξι αλλά εγώ είχα άλλο όνειρο. Ήθελα μια δική μου επιχείρηση, καθετοποιημένη, που να πραγματοποιεί τις ιδέες μου. Σήμερα, μετά από 34 χρόνια, κάνω εγκαταστάσεις στα σπίτια τρίτης γενιάς πελατών μου.

mantelas-1

«Δεν αλλάζει τίποτα γιατί δεν θέλει κανείς να αλλάξει. Δεν θέλει πρώτα απ’ όλα να αλλάξει τον εαυτό του. Η αλλαγή σημαίνει ρήξη. Και αυτό δεν το θέλει κανένας».

Ο καλός μηχανικός;

Ο καλός μηχανικός είναι σύμβουλος διαχείρισης των χρημάτων του εκάστοτε πελάτη του. Προσφέρει πάντα λύσεις ποιότητας δίνοντας στον πελάτη τη δυνατότητα της απόσβεσης των επιλογών του σε σύντομο χρονικό διάστημα, με το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό είναι που μετράει. Και γι’ αυτό άλλωστε η επιχείρησή μας συνεχίσει να έχει κερδοφορία μέσα στην κρίση.

Κρίση. Είπες την πολυφορεμένη λέξη. Γιατί έχουμε κρίση;

Γιατί καταναλώναμε περισσότερα από αυτά που παράγαμε. Και γιατί στήθηκε μια χώρα στην οποία κυριάρχησε ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός που έπνιξε τα πάντα…

Γιατί μετά από εφτά χρόνια κρίσης δεν αλλάζει τίποτα;

Γιατί δεν θέλει κανείς να αλλάξει. Δεν θέλει πρώτα απ’ όλα να αλλάξει τον εαυτό του. Η αλλαγή σημαίνει ρήξη. Και αυτό δεν το θέλει κανένας.

Γιατί δεν σκεφτήκατε να «μετακομίσετε» κι εσείς την έδρα της επιχείρησής σας στην Βουλγαρία;

Ποτέ. Δεν έγινε ούτε πρόκειται να γίνει. Εμείς έχουμε αποφασίσει να παλέψουμε σ’ αυτή τη χώρα γιατί παλεύουμε για τη χώρα. Είμαστε πρώτα απ’ όλα πατριώτες. Αυτό ακριβώς που δεν κάνουν οι πολιτικοί. Ξέρεις, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό ή την Αμερική. Όλα είναι γραμμένα. Δεν μένει παρά να τα αντιγράψουμε και να εφαρμόσουμε, προσαρμοσμένα όμως στην ιδιαιτερότητα της φυλής και της ψυχής του Έλληνα.

Το επάγγελμα σου είναι η μεγάλη αγάπη;

Ναι.

Και η μουσική;

Άλλη μεγάλη αγάπη. Καρδιάς…

Τι είναι η μουσική;

Τρόπος ζωής. Τρόπος έκφρασης των βαθύτερων συναισθημάτων σου

Πόσα όργανα παίζεις;

(γελάει) Σχεδόν όλα! Έχω στο σπίτι μου 70 όργανα συναυλιακής ποιότητας. Είμαι η πέμπτη γενιά στην οικογένεια που παίζω μουσική.

Σκέφτηκες ποτέ να γίνεις επαγγελματίας μουσικός;

Όχι ποτέ. Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό μου γιατί γνώριζα πως έτσι θα ήμουν υποχρεωμένος να παίζω πράγματα που δεν γουστάρω. Άλλωστε δεν μπορείς να είσαι και παπάς και ζευγάς…

Ποιο είδος μουσικής σου αρέσει;

Η παραδοσιακή και η jazz. Το κοινό σημείο τους είναι πως σου επιτρέπουν τον αυτοσχεδιασμό. Σε αφήνουν ελεύθερο να καταθέσεις την προσωπική σου εκδοχή.

Παράδοση;

Η παράδοση είναι σημαντικό πράγμα. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μουσειακά. Η παράδοση είναι βιώματα. Βιώματα που μέσω της οικογένειας θα πρέπει να μεταλαμπαδεύεται στις νέες γενιές. Στην εποχή μας έχουμε υποστεί σαν λαός μια τεράστια προσπάθεια αλλοτρίωσης των αξιών και των ιδανικών μας. Όλων αυτών που μας συνδέουν με το χθες. Αδαής άνθρωποι, σοβαροφανείς, συμμέτοχοι σε δημοτικοφανής αθλιότητες έχουν καταφέρει να σκεπάσουν τα διαμάντια της παραδοσιακής μας μουσικής και να αναδείξουν τα σκουπίδια.

Μίλησες για αλλοτρίωση…

Ναι. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αλλοτριώνει τον άνθρωπο. Τον καθιστά ένα είδος Homo Economicus, αφού προηγουμένως έχει καταφέρει να «χτυπήσει» τον θεσμό της οικογένειας…

Μου μιλάει ακατάπαυστα. Για τον Τσιτσάνη, τον Καζαντζίδη και τον Μπιθικώτση, αλλά και για τον James Joyce, τον οποίο έχει διαβάσει στο πρωτότυπο, τον Umberto Eco και τον Marquez. Μιλάει άπταιστα αγγλικά και ιταλικά, μου διηγείται ιστορίες απίστευτης τρέλας από την ελληνική καθημερινότητα, ακτινογραφεί τα ήθη και τα έθιμα κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, την ώρα που μπορεί να σε παρασύρει στους μεγάλους Ρώσους και Γάλλους συγγραφείς. Κάνει με άνεση μια οικονομική ανάλυση των σύγχρονων δεδομένων, μπορεί να εξηγήσει τις βέλτιστες λύσεις για το σπίτι και την επιχείρησή σας πάνω στη δουλειά του, και την ίδια στιγμή μπορεί να «τρελαθεί», να σηκώσει το ακορντεόν και σε λίγη ώρα όλοι γύρω του να τραγουδούν και να χορεύουν. Έτσι ακριβώς πρέπει να είναι η ζωή… σκέφτομαι, την ώρα που τον αποχαιρετώ.

ENTYΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: